Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? Tips

Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? Tips Ga je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil je meedoen aan The Voice of Holland, X-factor, Holland 's got tallent, My name is, Idols, Popstars? Je kunt nog zo veel talent hebben, maar als je voorbereiding niet goed is, of je bent je zenuwen niet de baas, kan jouw moment zomaar aan je voorbij gaan. Deze tips kunnen je helpen bij een goede voorbereiding.

Jouw auditie: Start ruim op tijd met de voorbereiding

Krijg je de plotselinge ingeving om morgen mee te willen doen met een auditie van The Voice of Holland, My Name is, Popstars, X-factor, Holland's got tallent of Idols, dan kan je bijna al op je vingers uittellen dat je je auditie niet gaat halen. Maar ook als jouw auditie al weken bekend is, bijvoorbeeld bij een musical: wacht dan niet tot het laatste moment met je voorbereiding. Met een korte voorbereidingsstijd is het nummer of de dans nog niet genoeg ingedaald in je hoofd en in je lijf. Ook al denk je dat je het goed kent, door de zenuwen is de kans groter op een black out als je maar kort van te voren jouw nummer hebt ingestudeerd.

Keuze voor muziek, nummer of tekst

Door ruim van te voren te beginnen met je voorbereiding, kun je ook goed nadenken over wat je wilt gaan doen. Kies dan bijvoorbeeld 3 opties voor een nummer, bedenk welke mogelijkheden je hebt met deze muziek (of tekst in geval van spel). Overleg met vrienden, familie, mensen die jouw goed kennen en die ook weten wat je kan met je talent. Op deze manier voorkom je dat een nummer kiest wat misschien iets te hoog gegrepen is voor jou. Volg je ook dans-, zang- of toneellessen, overleg dan ook eens met je docent en vraag wat hij/zij een goed nummer voor jou zou vinden.

Zeker voor een belangrijke auditie kies een nummer wat binnen jouw mogelijkheden ligt. Dat klinkt als een open deur, maar men denkt nog vaak dat het een goed idee is om een ingewikkeld nummer te nemen. Dan moet je extra hard werken voor iets wat misschien niet bij je past of niet binnen je mogelijkheden ligt. En zelfs al is het iets wat je misschien net aan kunt, dan zou het op de dag dat je moet presteren wel eens fout kunnen gaan door de zenuwen. Je doet dan iets nieuws waar je misschien nog niet helemaal zeker in bent.

Kies dus voor een nummer wat binnen je bereik ligt! Daarvoor is het goed om te weten wat je kan. En daarom is het ook goed om te overleggen met anderen, zo kan je checken of je een reëel beeld hebt van jouw eigen kunnen. Je kunt beter achter het bereik van je eigen talent komen vóór de auditie, dan tijdens de auditie door het oordeel van een jury of deskundigen. Doordat je iets doet wat je goed kan, voel je je ook zeker en krijg je meer zelfvertrouwen.

Presentatie van jouw dans, zang, of spel

Een nummer wat je goed kent, kan je dus meer zelfvertrouwen geven. Je kan vertrouwen op je talent, maar dan moet je ook nog voor jezelf een vorm zien te vinden die je houvast geeft tijdens het presenteren en waardoor je het nummer ook nog goed kunt overbrengen. Goed zingen of dansen is nog iets heel anders dan dat voor een publiek doen en overbrengen wat je met je zang, dans of tekst wilt overbrengen.

Begin door eerst eens na te denken over wat het nummer over gaat... Waar gaat de tekst over. Wat wordt er in het nummer gezongen. Voor wie is de tekst bedoelt? Probeer je daar een beeld bij te vormen, en probeer dat naar jezelf toe te verplaatsen. Stel je zingt een nummer of een verloren liefde... probeer je dat dan voor te stellen alsof jij dat zelf meemaakt. Niets staat zo stom als iemand die heel mooi en vrolijk een lied zingt, terwijl het over iets verdrietigs gaat.

Als je weet waarover je zingt, waar een dans-nummer over gaat, waar de tekst over gaat; denk dan eens na over hoe je dit bij het publiek (in dit geval de jury) over kunt brengen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om heel dramatisch en helemaal vol emoties een nummer te brengen, maar vaak is dat helemaal niet zo interessant om naar te kijken. Je moet het gevoel namelijk niet zelf demonstreren, maar overbrengen bij het publiek. Belangrijk is dus dat je weet waar je het over hebt, dat je niet overdrijft, of over-acteert en dat je contact maakt met je publiek. Bedenk bijvoorbeeld dat je wilt dat het publiek begrijpt wat je meemaakt, of doe alsof je verloren liefde in de zaal zit.


Vaak repeteren, en oefenen voor publiek

Repeteer veel. En doe elke repetitie weer alsof je voor het eerst voor de jury staat, probeer je elke keer weer opnieuw in te leven. Want straks met de echte auditie kun je je niet laten overrompelen door emoties, maar moet je kunnen vertrouwen op dat je heel vaak en goed gerepeteerd hebt. Vertrouw dus op jezelf.

Vraag regelmatig aan vrienden, kennissen, familie, of ze naar je willen kijken. Zo oefen je het zingen, dansen, spelen voor publiek. Je kunt beter een keer heel zenuwachtig zijn voor vrienden, dan straks voor de jury. Bovendien kun je je eigen publiek vragen om kritisch te kijken en je te helpen om je presentatie te verbeteren.

Vraag de mensen die naar je kijken om eerlijk te zijn in wat ze zien en horen. Liever kritiek waar jij aan kunt werken, dan alleen maar positieve dingen en er tijdens de auditie achter komen dat je bijvoorbeeld helemaal geen maat kunt houden!

Succes met de voorbereiding!
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Hoe presteer je goed op een podium?Presteren op een podium blijft voor vele muzikanten lastig. Hoe je moet staan en bewegen. Wanneer er iets gezegd moet wo…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 07-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.