Hoe presteer je goed op een podium?

Presteren op een podium blijft voor vele muzikanten lastig. Hoe je moet staan en bewegen. Wanneer er iets gezegd moet worden en wanneer vooral niet. Bij optreden komt dus veel meer kijken dan alleen de muziek. De belangrijkste aspecten van het goed presteren op een podium zijn; bewegen, communicatie en het inspelen op het publiek. Iedere artiest die deze kwaliteiten goed beheerst staat gerand voor een goede prestatie op het podium en een geweldige show.

Presteren op een podium

Presteren op een podium blijft voor vele muzikanten lastig. Hoe je moet staan en bewegen. Wanneer er iets gezegd moet worden, en wanneer vooral niet. Bij optreden komt dus veel meer kijken dan alleen de muziek. De belangrijkste aspecten van het goed presteren zijn bewegen, communicatie en het inspelen op het publiek. Iedere artiest die deze goed beheerst staat gerand voor een goede prestatie op het podium.

Bewegen

Ongeacht de stijl muziek die je speelt, is het altijd belangrijk te bewegen. Een stilstaande muzikant is als een vogel die probeert te vliegen zonder z'n vleugels. Wanneer een muzikant stilstaat komt dit over als saai en onprofessioneel. Mensen verliezen de aandacht en lopen weg. Altijd bewegen dus! Natuurlijk is het wel belangrijk om mee te gaan op het ritme van de muziek. Niet bij een rustige ballad als een gek gaan rondspringen dus. Beweeg rustig mee met je boven lichaam en sta iets door je knieen.

Communicatie

Wanneer je met meerdere bandleden speelt of eigen mensen hebt (mensen voor het geluid enzovoort) is communicatie een heel belangrijk aspect voor een succesvol optreden. Samen muziekmaken begint met luisteren naar de muziek die jullie produceren. Luisteren of het samen goed klinkt en wanneer nodig dingen veranderen. Op het podium is het daarom ook belangrijk goed te luisteren naar elkaar en op elkaar in te spelen, want logischerwijs kun je midden in een nummer stoppen om even overnieuw te beginnen zoals bij de repetitie. Kijk af en toe naar elkaar en houd contact zoveel met de band als het publiek.

Inspelen op het publiek

De laatste belangrijke factor voor het goed presteren op een podium, is het inspelen op je publiek. Wanneer een publiek actief word betrokken bij een optreden vinden ze dit automatisch leuker en professioneler. Dit komt omdat iemand die op het podium staat cool gevonden wordt. Hierdoor willen ze net zo zijn als de artiest op het podium. Wanneer ze dan mee mogen doen met het optreden voelen ze zich ook een beetje cool. Je kunt dit doen door het publiek bijvoorbeeld mee te laten klappen. Sta breed op het midden van het podium, gooi je handen omhoog en begin mee te klappen op het ritme van het nummer.

Waarom is goed presteren zo belangrijk?

Nu denken veel mensen; maar waarom is goed presteren dan zo belangrijk? Het antwoord hierop is simpel. Je moet bedenken dat ongeveer 90% van de mensen die naar een concert komt geen verstand heeft van muziek. Daardoor zullen ze je technische hoogstandjes niet altijd even goed kunnen waarderen dan ervaren muzikanten. Het "gewone volk" kijkt hierdoor op een compleet andere manier naar je performance. Ze bepalen in een bepaalde volgorde hoe goed ze je dan wel niet vinden.

  1. Stage performace
  2. Uiterlijk en kleding
  3. De muziek

Dit ziet er misschien totaal onlogisch uit, maar dat maakt het er niet minder waar op. Je performance op het podium is het allerbelangrijkste van heel je optreden. DAT is de reden waarom presteren op het podium zo belangrijk is!
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Clarence ClemonsOp 18 juni 2011 kwam er een einde aan het leven van Clarence Clemons, de saxofonist die vanaf het begin onderdeel uitmaa…
Recensie concert Willy deVillerecensieRecensie concert Willy deVilleWilly deVille in Nederland. Bij toeval was ik aanwezig bij het concert van Willy deVille in de Philip Frederikszaal in E…
recensieHartog Eysman "No Hero"De Amsterdamse Singer-songwriter Hartog Eysman, muzikant in hart en nieren, bracht twee oktober 2010 zijn tweede album "…

Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsAuditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsGa je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil…
Hoe schrijf je een succesvol nummerHet schrijven van een eigen nummer is de droom van vele muzikanten. Toch blijkt iedere keer maar weer dat een goed numme…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.