InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Hartog Eysman "No Hero"
recensie

Hartog Eysman "No Hero"

De Amsterdamse Singer-songwriter Hartog Eysman, muzikant in hart en nieren, bracht twee oktober 2010 zijn tweede album "No Hero" uit. Op 14 oktober bezocht ik tijdens zijn promotietour met drummer Rowin Tettero één van zijn optredens in AMP @ Bosch te Arnhem. Na 10 jaar werkzaamheid op het Arnhemse conservatorium is Arnhem zijn tweede thuisstad geworden. Hartog weet zijn luisteraar te raken met zijn eigen verhaal. Ingetogen en tegelijkertijd expressief.

No Hero

Met de song "No Hero", mijn favoriete song op het album, bewijst Hartog Eysman voor mij juist datgene te zijn, dat hij claimt níet te zijn; een held. Zijn openheid en kwetsbaarheid bieden ons een kijkje in zijn binnenste en daar is wat lef voor nodig. Hartog vormt een natuurlijke verschijning op het podium. Hij heeft een open, toegankelijke uitstraling en een eerlijke sound. Zijn stem is helder en kleurrijk. Hij beleeft zijn songs intens en als publiek beleef je met hem mee. Je ziet en vooral ook, hoort waar zijn songs over gaan. Vooraf aan het concert wilde Hartog niet al te veel over zijn album aan het publiek kwijt, omdat hij dit via zijn songs wilde doen. Daar is hij glansrijk in geslaagd.

Hartog legt een verbinding met zijn publiek door de manier waarop je je als luisteraar met zijn muziek kunt identificeren.
De song "Fast Lane" is hier een goed voorbeeld van. Tot voor kort was het onzeker of zijn optreden deze avond doorgang kon vinden. Door een botsing op zijn fiets met een mede weggebruiker, bezeerde hij zodanig zijn hand dat hij geen gitaar meer kon spelen. Hij werd plots, onaangekondigd de pas afgesneden, wat de val veroorzaakte.

'In Amsterdam wonen hele leuke mensen, maar ook minder leuke mensen. De song "Fast Lane" is speciaal voor deze mensen bedoeld', aldus Hartog.

Sympathie

Hartog trakteert zijn publiek op een intiem concert. Hij biedt je een kijkje in zijn belevingswereld. Het samenspel met drummer Rowin Tettero is goed. De twee voelen elkaar zichtbaar, maar ook hoorbaar aan.

Hartog weet de dingen met veel eigenheid en humor te brengen. Tijdens het concert draagt hij een t-shirt met puzzelstukjes. Dit past hem. Hij is volkomen zichzelf en bevat van nature ontzettend veel charismatische vaardigheden.

Dat Hartog tussendoor regelmatig zijn gitaar moet stemmen is iets waar hij mee weg komt. Dit vergeef je hem als publiek meteen. Hartog straalt tijdens zijn optreden zoveel enthousiasme en vrolijkheid uit dat het als publiek onmogelijk is om niet van hem te gaan houden. Zijn enthousiasme zorgt er soms wel voor dat hij wat gehaast kan zijn. Het enige dat dan aan zijn performance ontbreekt is een stuk rust.

Nachtelijke creativiteit

Hartog schrijft veel 's nachts. Wanneer de onrust in en rondom de huizen 's avonds afneemt ontstaat er ruimte voor creativiteit. De ideeën kunnen net zo snel komen als gaan. Hartog levert graag wat nachtrust in om optimaal gebruik te kunnen maken van deze creatieve momenten. Voor menig muzikant zal dit herkenbaar zijn. "Let the day begin" is een voorbeeld van een song die is ontstaan tijdens de nachtelijke uren. Dit nummer is populair onder fans, met name in Arnhem.

Songkeuze

Van de dertien songs die zijn opgenomen heeft Hartog een zorgvuldige selectie gemaakt. Uiteindelijk hebben acht songs een definitieve plek op het album gekregen. Eén van de nummers die het album niet haalde is "Days are Gone".
Een nummer dat hij deze avond wel ten gehore bracht. Dat wil echter niet zeggen dat het nummer nooit zal worden uitgebracht. Zo had het nummer "Yesterdays" oorspronkelijk een plaats moeten krijgen op zijn debuut cd "Storyteller". Deze haalde het album uiteindelijk niet. "Yesterdays", geeft nu de aftrap op de cd "No Hero".

Publiek

Hartog is klein van stuk, maar bezit een grootse kwaliteit. Het wordt hoog tijd dat de muziek van Hartog een groter publiek bereikt. Hij heeft de kwaliteiten hiervoor in ieder geval in huis en van de "gunfactor" is ook zeker sprake. Hij werkt hard en verdiend hiervoor respect. Tijdens de persoonlijke gesprekken die ik met Hartog voerde gaf hij toe het zeker niet altijd gemakkelijk te vinden om op het podium een goede performance neer te zetten. Dit staat zijn prestatievermogen echter niet in de weg.

AMP

Het Arnhems Muziek Platform (AMP) waar Hartog zijn optreden verzorgde, wil een platform bieden voor muzikanten uit Arnhem en omgeving. Zij proberen echter ook ruimte te bieden voor performances van muzikanten buiten de regio, zodat een goede mix ontstaat en alles niet, zoals zij zelf zeggen, 'alleen in Amsterdam gebeurd'.

Album

Op het album spelen naast Hartog op Vocals en Guitar de volgende muzikanten mee:
  • Rowin Tettero - Drums
  • Jonas Pap - Cello
  • Maurits Boreel - Violin
  • Alberto Klein Goldewijk - Piano, Strings arrangements
  • Joachim Staudt - Alto Saxophone, Horns arrangement

De cd "No Hero" is onder andere te koop via Apple, waar ook zijn debuutalbum "Storyteller" te verkrijgen is. Breng ook eens een bezoek aan Hartog's website: Hartog Eysman
© 2010 - 2019 Gaab, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wil Hartog en de TT van AssenDe Witte Reus van Nederland. Een bijnaam die deze sportman in 1969 werd toebedeeld. Tijdens de TT van Assen was het deze…
ODD en CD - boeken voor ouders, hulpverleners en docentenODD en CD - boeken voor ouders, hulpverleners en docentenODD is een oppositionele opstandige gedragsstoornis, CD is een antisociale gedragsstoornis. Verschillende boeken zijn de…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Het bedrijf BoschRobert Bosh of Bosch is een Duitse elektronicabedrijf. De multinational heeft een hoofdvestiging in Gerlingen, in de buu…
‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaar‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaarJheronimus van Aken werd rond 1450 geboren in Den Bosch en overleed er in augustus 1516. Veel bekender is deze kunstschi…

Reageer op het artikel "Hartog Eysman "No Hero""

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gaab
Gepubliceerd: 23-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!