mijn kijk op

Top 10 meest trieste, droevige liedjes ter wereld

Top 10 meest trieste, droevige liedjes ter wereld Wat zijn de meest trieste, verdrietige of droevige liedjes? Droevige liedjes gaan vaak over verloren liefdes, geruïneerde en verbroken relaties, eenzaamheid en dood. Deze nummers zijn geboren in de krochten van een gebroken hart en door middel van een gevoelige en ernstige stem vinden ze hun weg naar de harten van de luisteraars. Afhankelijk van de stemming, de situatie, de muziek en de tekst, kan een droevig liedje iemand in het hart treffen. Soms helpen droevige liedjes je door een moeilijke situatie heen. Wat zijn de 10 meest droevige liedjes ter wereld?

Top 10 meest trieste, droevige liedjes ter wereld

André Hazes / Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)André Hazes / Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

10. André Hazes - De vlieger

Dit alom bekende Nederlandstalige liedje van dé vertolker van het levenslied André Hazes, is een echte meezinger, of moet ik zeggen 'meehuiler'? Het gaat over een jongetje die 8 jaar oud wordt en voor zijn verjaardag een vlieger vraagt. Hij wil een vlieger zodat hij daaraan een brief kan binden naar zijn moeder 'die hoog in de hemel is', om te vertellen dat hij haar deerlijk mist:

Ik heb hier een brief voor m'n moeder
Die hoog in de hemel is
Deze brief bind ik vast aan m'n vlieger
Tot zij hem ontvangt, zei die ik mis


9. Anthony and the Johnsons - Hope there's someone

Het gaat bij Antony & the Johnsons om de engelachtige vibrato stem van de androgyne Antony, waar je - net als bij het Nieuwe Groninger Museum van vormgever/architect Alessandro Mendini - kapot van bent of afschuwelijk vindt. Het nummer Hope There's Someone van het album I Am A Bird Now, is een indringend nummer, op elegische toon gezongen en met een bloedstollende paino-solo. De zanger hoopt dat hij niet alleen zal zijn als zijn laatste uur geslagen heeft:

Hope there's someone who'll take care of me when I die
Hope there's someone who'll set my heart free
Oh I'm scared of the middle place between light and nowhere
I don't want to be the one left in there,
left in there


8. Bruce Springsteen: The River

'The River' is geschreven en opgenomen door de Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen, en wordt muzikaal vergezeld door de E Street Band. Het was de titeltrack van zijn vijfde album. In het nummer is een onheilspellende harmonica te horen. Het gaat over economische moeilijkheden, werkeloosheid, voortijdige zwangerschap, huwelijk en de dromen van een jong stel waar niet veel van terechtkomt.

Billie Holiday / Bron: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)Billie Holiday / Bron: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)

7. Billie Holiday: Gloomy sunday

'Gloomy Sunday' is ook wel bekend als het Hongaarse zelfmoordlied (in het Hongaars: Szomorú Vasárnap). Het is in het jaar 1933 geschreven en gecomponeerd door de Hongaarse pianist Rezső Seress, die in1968 een einde aan zijn leven maakte door van een flat te springen. Het nummer werd opgepikt in de Verenigde Staten, waar het in de jaren van de Grote Depressie zeer populair werd. Het is uitgevoerd door veel jazzartiesten, maar de uitvoering van Billie Holiday is legendarisch. Zij wordt alom als de beste jazzvocaliste aller tijden beschouwd.

6. REM: Everybody hurts

Het lied 'Everybody Hurts' van de college rock-band REM wordt vaak geassocieerd met zelfmoord onder tieners. Zanger Michael Stipe probeert in de liedtekst de luisteraar hoop te geven: "When you think you've had too much of this life, well hang on". Het nummer staat op nummer 16 van de uitvaartmuziek top 50. Dit is een overzicht van wat mensen nú denken dat ze op hun uitvaart willen horen.

5. Eric Clapton: Tears in heaven

Het nummer Tears in Heaven van het muzikale kopstuk Eric Clapton is momenteel de nummer 6 van de uitvaartmuziek top 50. Hij schreef het nummer in verband met het overlijden van zijn zoontje Conor op 20 maart 1991. Het toen vierjarige kind viel uit het raam van de 53ste verdieping van een wolkenkrabber naar beneden.

James Blunt / Bron: Adam Ososki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)James Blunt / Bron: Adam Ososki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

4. James Blunt: Goodbye my lover

Het lijkt wel of ik de uitvaartmuziek top 50 behandel. Het nummer 'Goodbye my lover' van James Blunt staat op nummer 7 van deze lijst. 'Goodbye My Lover' is geschreven door de Britse zanger James Blunt en Sacha Skarbek voor Blunt's debuut-album Back to Bedlam (2004).

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

I'm so hollow, baby, I'm so hollow.
I'm so, I'm so, I'm so hollow.


3. Andrea Bocelli & Sarah Brightman - Time To Say Goodbye

Het duet 'Time To Say Goodbye (Con te partirò)' staat nummer 1 in de uitvaartmuziek top 50. "Waar ik het meest naar verlang, en wat ik hoop te bereiken, is communicatie met mijn luisteraars; ze net zo te raken als ik als kind geraakt werd door mijn favoriete zangers, die me ontroerden en lieten dromen," aldus Andrea Bocelli. Wel, 't is hem gelukt.

Johnny Cash in 1969 / Bron: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Johnny Cash in 1969 / Bron: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

2. Johnny Cash: Hurt

De videoclip van het lied Hurt uit 2003 is een oude Cash te zien die terugkijkt op zijn leven en de balans opmaakt. Of zoals Desmond Haneveer het uitdrukt:

We zien de dood weerspiegelt in de ogen van Johnny Cash. Een man aan het eind van zijn Latijn. Klaar om zich over te geven aan het onvermijdelijke. Een hard leven hebben hun sporen achtergelaten, zijn gelaat is gegroefd. Cash zijn handen trillen onophoudelijk, zijn haar is grijs, dun en zijn mond is aan één kant een beetje verlamd. Een schim van wie hij ooit was. Toch behoudt hij zijn waardigheid. In al zijn kwetsbaarheid berust hij in zijn lot. Zelden is de eindigheid van het bestaan in al zijn tegenstrijdigheden zo precies in beeld gebracht.¹

De zinsnede "Everyone I know goes away in the end" krijgt een extra dimensie wetende dat zijn vrouw June Cash Carter die onvoorwaardelijk van hem hield, vrij snel na de opnames onverwacht zou komen te overlijden.

Janis Joplin / Bron: Elliot Landy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Janis Joplin / Bron: Elliot Landy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

1. Janis Joplin: Little girl blue

De onbetwistbare nummer 1 is wat mij betreft 'Little girl blue' van Janis Joplin. De tekst van dit lied weerspiegelt een gevoel van diepe pijn en eenzaamheid. Janis Joplin hunkerde haar hele leven naar liefde en geborgenheid, maar vond het niet. Ze overleed op 4 oktober 1970 in een hotelkamer in Los Angeles aan een overdosis heroïne. Alleen. Ze was 27 jaar.

Een andere top 10

Hieronder volgt nog een lijst met 10 liedjes die vaak worden genoemd als zijnde triest of droevig:
 1. "The Scientist" - Coldplay
 2. "Tears in Heaven" - Eric Clapton
 3. "Nothing Compares 2 U" - Sinead O'Connor
 4. "Hallelujah" - Leonard Cohen
 5. "Yesterday" - The Beatles
 6. "Creep" - Radiohead
 7. "Mad World" - Gary Jules
 8. "Someone Like You" - Adele
 9. "The Sound of Silence" - Simon & Garfunkel
 10. "Everybody Hurts" - R.E.M.

Christelijke nummers om een traantje bij weg te pinken

Hieronder staan 10 christelijke nummers die bekend staan om hun emotionele en soms droevige thema's:
 1. "How Deep the Father's Love for Us" - Stuart Townend
 2. "Blessings" - Laura Story
 3. "Praise You in This Storm" - Casting Crowns
 4. "I Can Only Imagine" - MercyMe
 5. "Homesick" - MercyMe
 6. "Held" - Natalie Grant
 7. "Even If" - MercyMe
 8. "Whom Shall I Fear (God of Angel Armies)" - Chris Tomlin
 9. "It Is Well with My Soul" - Horatio Spafford
 10. "By Your Side" - Tenth Avenue North

Noot:
 1. http://www.8weekly.nl/artikel/1705/kippenvel-3-hurt-johnny-cash.html (op 20 december 2010 voor de laatste keer geraadpleegd)
© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek op uw iPod zettenDe iPods zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Op een iPod kunt u muziek zetten en deze overal…
Je muzieksmaak geeft inzicht in je breinZit je iPhone vol met Amy Winehouse liedjes? Heb je een afspeellijst speciaal toegewijd aan Metallica? De studie van Dav…
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…
Grooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark is een website waar je volledig gratis en legaal je favoriete muziek kan upstreamen en beluisteren. Op Groov…

Anouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty)recensieAnouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty)Anouk nieuwste cd To Get Her Together kwam 20 mei 2011 uit. De tracklist van het zevende studioalbum is bekend. Via Twit…
recensieHartog Eysman "No Hero"De Amsterdamse Singer-songwriter Hartog Eysman, muzikant in hart en nieren, bracht twee oktober 2010 zijn tweede album "…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.dela.nl
 • http://www.8weekly.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • HP/DeTijd. Hoe ‘tragisch’ was het leven van Billie Holiday? https://www.hpdetijd.nl/2015-06-09/hoe-tragisch-was-het-leven-van-billie-holiday/ (ingezien op 9-6-2021)
 • M.G. Sulman. Geloof. https://mens-en-gezondheid.nl/home/geloof/ (ingezien op 30-6-2023)
 • Afbeelding bron 1: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Adam Ososki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Elliot Landy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reactie

Minga (infoteur), 21-12-2010 #1
Hoi Tartuffel,
Super dit artikel van jou! Janis Joplin is ook een favoriet van mij en 'Little girl blue' is absoluut een sterk nummer. Hier een paar nummers van de velen die me ook kunnen raken:
That is the way to make a broken heart van Mink de Ville
I broke that promise van Mink de Ville
Nothing compares 2 U van Sinead o'Connor
Why does my heart feel so bad van Moby
I'd rather go blind van Chicken Shack Reactie infoteur, 21-12-2010
I'd Rather Go Blind van Etta James & Dr.John is ook aan te raden! Zie de live-versie op YouTube.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.