recensie

Anouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty)

Anouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty) Anouk nieuwste cd To Get Her Together kwam 20 mei 2011 uit. De tracklist van het zevende studioalbum is bekend. Via Twitter liet Anouk regelmatig kleine stukjes horen, maar eind februari verscheen het nummer Killer Bee. De eerste officiële single Down And Dirty volgde in april. Als vanouds maakt ze van haar hart geen moordkuil, al lijken de teksten explicieter dan voorheen. Anouk rockt niet meer als voorheen, maar gaat weer een stap verder in de sound waar ze op haar vorige album mee startte. De tracklist van het nieuwe album To Get Her Together ziet er als volgt uit:
 1. To Get Her Together
 2. Killer Bee
 3. Ms. Crazy
 4. What Have You Done
 5. Save Me
 6. Any Younger
 7. I'm A Cliché
 8. Down & Dirty
 9. Little Did I know
 10. Better Off Alone
 11. Been Here Before

Het eerste nummer To Get Her Together is meteen het meest afwijkend van wat we tot nu toe van Anouk gewend zijn. Ze zingt heel laag wat losse kreten. Het nummer is niet opgebouwd in coupletten en refreinen, waardoor het meer als een intro dan als een volledig nummer overkomt.

Killer Bee

Killer Bee laat duidelijk horen dat de zangeres wederom een nieuwe sound heeft opgezocht. De gitaar is nog aanwezig, maar er is ook ruim plek gemaakt voor toetsen. Het resultaat vertaalt zich in een swingend uptempo nummer.

Ms. Crazy vallen in eerste instantie niet op, dat geldt ook voor Little Did I Know en Better Off Alone. Dat komt doordat deze nummers een reeds bekend geluid hebben en daardoor een beetje wegvallen tussen alle andere opvallend afwijkende nummers. Wel is opvallend dat Anouk nog meer dan voorheen gebruik maakt van backing vocals.

What Have You Done

Anouk heeft voor dit nummer voor het eerst de melodie van een bestaand nummer gebruikt: Onderweg van Abel, dat in 2000 een hit in Nederland was.

Het nummer is nu in een nieuw jasje gestoken, waarbij Anouk ook haar eigen verhaal gebruikt heeft. De tekst is dus niet een-op-een vertaald. Als je de tekst vaker hoort, merk je dat ze een beladen verhaal zingt over het einde van haar relatie met Unorthadox.

Save Me

Save Me begint als een echt soulnummer met koortje, maar mondt uit in een erg catchy riedeltje met dito refrein. Hierin spreekt ze de dames aan; of die haar willen redden door niet haar man af te pakken.

Dat thema komt ook terug in de tekst van het slotnummer Been Here Before: laat hem met rust, vind je eigen man.

Any Younger

Any Younger klinkt in eerste instantie als een nummer uit de jaren negentig. Anouk rapt zich dit nummer door en laat zich in het funky refrein helpen door backing vocals, daardoor verdwijnt het jaren negentig gevoel in de loop van het nummer.

I Am A Cliche was al te horen in een kale versie op Twitter. Het uiteindelijke nummer verschilt nauwelijks van de eerdere versie. Het begint meteen goed: het pakt je qua tekst en melodie.

Down and Dirty

Ook Down and Dirty was al akoestisch op Twitter te horen, de fans gaven het destijds onbekende liedje de naam 'cheater'. De uiteindelijke single klinkt heel anders dan de preview. Het pakt niet meteen bij de eerste keer luisteren, maar dat slaat al snel om.

Het liedje gaat over een partner die vreemdgaat, ongetwijfeld geïnspireerd op haar ex-vriend Unorthadox die veelvuldig is vreemdgegaan. Hij, of liever gezegd zijn acties, lijken de inspiratiebron van veel songs op deze cd. Alhoewel Anouk zelf aangeeft dat ze eerdere gevoelens goed kan oproepen, waardoor ook gebeurtenissen uit eerdere relaties geleid hebben tot songteksten.

To Get Her Together

Het gitarengeluid zoals bekend van haar eerdere albums is op deze cd niet echt te vinden. Killer Bee is het enige nummer dat rockt. Is dat een gemis? Ergens wel, omdat het niet voor niks de stijl is waarmee ze doorbrak. Maar dit album maakt veel goed door een nieuwe en daardoor verfrissende sound te laten horen.

To Get Her Together lijkt nog het meest op de vorige cd For Bitter And Worse, waarbij ze deze keer weer een stap verder heeft gezet naar een ander geluid en een stap verder weg van haar eerdere albums.

Producers

Anouk zelf noemt haar cd een mix van soul, funk, blues en rock. Voor het album heeft ze wederom samengewerkt met producer Tore Johansson en Martin Gjerstad, waar ze ook mee samenwerkte op het vorige album For Bitter Or Worse.

Daarnaast werkte ze samen met producer Ryan Leslie, voor het nummer I Am A Cliche, Reggie 'Syience' Perry, Lionshare en Reverse. Met behulp van hun beats ging Anouk los met melodie en tekst om er zo haar eigen nummer van te maken.

Verder zijn er verschillende achtergondzangeressen te horen, waaronder Trijntje Oosterhuis. Ook Jenny Lane, Shirma Rouse, Berget Lewis en Sandra Bierman hebben nummers ingezongen. De meeste achtergrondzangeressen zijn al eerder als backing vocals in een nummer van Anouk te horen geweest. Sandra Bierman is nieuw, maar laat in 2012 echt van zich horen met de artiestennaam Morrison via de door Anouk geschreven en geproduceerde single: What We Do Best.

Nieuwe CD

Alhoewel dit album de boeken in gaat als het zevende studioalbum, is het inmiddels al het elfde album van Anouk. Er zijn immers ook cd's uitgebracht met live-optredens (ahoy en gelredome) en speciale cd's als Lost Tracks en Update.

Maar er bestaat nog een twaalfde album! Tussen de laatste release van For Bitter Or For Worse en de nieuwe cd heeft Anouk namelijk in 2010 nog een plaat opgenomen. Zo te horen was deze plaat zo goed als af, maar heeft Anouk besloten de cd op dat moment niet uit te brengen. Het gaat om een donkere plaat en ze vond de tijd niet rijp om deze uit te geven.

Maar momenteel is ze weer aan het werk is met deze 'donkere' plaat. Mogelijk volgt er dus vrij snel een opvolger van To Get Her Together.
© 2011 - 2022 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
Anouk - Lost Tracks (recensie dvd en cd)recensieAnouk - Lost Tracks (recensie dvd en cd)Anouk brengt in 2002 haar eerste dvd uit getiteld Lost Tracks Clips. Deze dvd bevat haar video clips tot die tijd. De dv…

recensieRecensie - Take That ProgressNa vijftien jaar volgde er eind 2010 eindelijk weer een cd van de complete groep: Take That. Al sinds 2005 zijn Gary Bar…
Bronnen en referenties
 • Twitter-account Anouk1andonly
 • CD To Get Her Together
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.