Biografie: Clarence Clemons

Op 18 juni 2011 kwam er een einde aan het leven van Clarence Clemons, de saxofonist die vanaf het begin onderdeel uitmaakte van Bruce Springsteens E Street Band. Maar wie was deze Big Man?

Clarence Clemons

Op 11 januari 1942 werd Clarence Clemons geboren in Norfolk County in Virginia. Hij was de oudste in een gezin van drie kinderen. Al op jonge leeftijd kwam Clarence met muziek in aanraking. Zijn opa was dominee en gospel muziek maakte een groot deel uit van de kerkdiensten die hij voor ging. Toen Clarence negen jaar oud was, kreeg hij voor kerst een alt saxofoon van zijn vader. Vanaf dat moment kreeg hij ook muziekles. Hij heeft nog even bariton saxofoon gespeeld en toen hij de muziek van King Curtis leerde kennen is hij overgestapt op een tenor sax. Begin jaren '60 verhuisde Clarence naar New Jersey, waar hij counselor was op een jongensschool. In zijn vrije tijd maakte hij nog steeds veel muziek.

Clarence is vijf keer getrouwd en heeft vier zoons, Clarence III, Charles, Christopher en Jarod. Hij is op 18 juni 2011 overleden aan de gevolgen van een beroerte die hem een week daarvoor trof.

Clarence in the E Street Band

Clarence woonde al een aantal jaren in New Jersey toen hij Bruce Springsteen leerde kennen. Over die ontmoeting gaan meerdere verhalen rond, het is in ieder geval duidelijk dat er vanaf het begin een bijzondere chemie tussen de twee muzikanten was. In 1999 zegt Bruce Springsteen hierover het volgende in een dankwoord bij de Rock 'n Roll Hall of Fame-inductie:

"The night I met Clarence, he got up on stage and a sound came out of his horn that seemed to rattle the glasses behind the bar, and threatened to blow out the back wall. The door literally blew off the club in a storm that night, and I knew I'd found my sax player. But there was something else, something... something happened when we stood side by side. Some... some... some energy, some unspoken story. For 15 years Clarence has been a source of myth and light and enormous strength for me on stage."

In 1972 stelde Bruce zijn E Street Band samen, en Clarence maakte daar deel van uit. Clarence maakte menig nummer bijzonder door zijn saxofoonsolo's.

In 1989 heeft Bruce Springsteen de E Street Band op non-actief gezet, iets wat Clarence Clemons erg aan greep. Hij was op dat moment op tour met Ringo Starr’s All-Star Band. In 1993 maakte Clarence samen met Steve Van Zandt onaangekondigd zijn rentree bij Bruce op het podium; tijdens het nummer ‘Tenth Avenue Freeze-out' stapte hij het podium op. Vanaf 1999 speelt de E Street Band weer samen.

Andere muzikale hoogtepunten

Clarence heeft ook met veel andere artiesten samen gespeeld. Zijn meest bekende nummer is "You're a friend of mine", wat hij samen met Jackson Browne heeft opgenomen. Ook heeft hij in 1990 mee gespeeld op het album Freeze van Herman Brood. En onlangs leverde hij nog zijn bijdrage aan twee nummers op het album Born This Way van Lady Gaga; zijn saxofoon is te horen in de nummers "Hair" en "The Edge of Glory".

Clarence als acteur

In 1977 maakte Clarence zijn acteerdebuut als trompettist in de musical "New York, New York," geregisseerd door Martin Scorsese. Ook heeft hij ooit een gastrol gespeeld in The Simsons en in de tv-series The Wire en Brothers.
© 2011 - 2024 Renate83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen is een naam die niemand onbekend in de oren klinkt. Met hits zoals "Streets of Philadelphia" en "Born…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Hits jaren 80: 1985We are the world van USA for Africa wordt nog steeds regelmatig op de radio gedraaid. Zoveel bekende artiesten in één nu…

Rapper Wiz khalifa - Cameron Jibril ThomazWiz Khalifa is vorig jaar wereld beroemd geworden door zijn nummer Black and yellow, op de website www.youtube.com is de…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Clarence_Clemons
  • http://www.betrue.nl
Renate83 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.