Bruce Springsteen: een levende legende

Bruce Springsteen: een levende legende Bruce Springsteen is een naam die niemand onbekend in de oren klinkt. Met hits zoals "Streets of Philadelphia" en "Born in the U.S.A." is Springsteen een fenomeen in de muziekwereld. Sinds 1965 tot nu wordt Springsteen tot de top van de rockwereld gerekend. Van introverte tot de wat stevigere nummers, Springsteen heeft het allemaal gedaan. En met succes, tot op de dag van vandaag is Springsteen één van de meest bekende artiesten op deze aardbol.

Passie voor muziek

Springsteen droomde van jongs af aan van een carriere in de muziekwereld. En in 1965 werd zijn droom werkelijkheid, hij zou de nieuwe leadgitarist worden bij "The Castiles" en later zelfs leadzanger. Maar zijn echte doorbraak zou er pas komen in 1975 met het album "born to run". Ondertussen had springsteen de samenstelling van zijn band veranderd: Clarence Clemons op Saxofoon (11/01/1942 - 18/06/2011), Steve Van Zandt op gitaar, Danny Federici op orgel, Roy Bittan op piano, Garry Tallen op bas en Max Weinberg op drums.

Door een conflict met zijn toenmalige manager Mike Appel verscheen het volgende album slechts in 1978. Het album werd "Darkness on the Edge of Town" gedoopt maar door de toenemende populariteit van Punk en NewAge werd het succes van dit album geminimaliseerd.

Bron: Craig ONeal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Craig ONeal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
In 1982 nam Springsteen het album "Nebraska" op, echter zonder zijn band. Tijdens deze periode begon zijn gitarist Steve Van Zandt een solocarriere en verliet uiteindelijk de band. Hij zou vervangen worden door Nils Lofgren.

Zijn grootste succesalbum kwam er met "Born in the U.S.A.", samen met nieuw bandlid Patti Scialfa (achtergrondzangeres) en Nils Lofgren (gitaar). Het album werd een regelrechte hit in de Vereenigde Staten en later ook in de rest van de wereld. Het album kreeg ook wat kritiek te verduren omdat het volgens sommige critici een patriottische lofzang was en verwijzde naar de "American Dream". Tijdens de tour van "Born in the U.S.A." bracht Springsteen en de E Street Band een live album uit.

In 1987 kwam "Tunnel of Love" in de rekken, het zou een van zijn rustigere albums worden. Het album kreeg meer betekenis voor het grote publiek wanneer Springsteen een relatie begon met zijn achtergrondzangeres Patti Scialfa, en met wie hij later ook trouwde.

In 1992 verschenen de albums "Human Touch", "Lucky Town" en een Unplugged album. Een jaar later verscheen het nummer "Streets of Philadelphia", soundtrack voor de gelijknamige film Philadelphia. Het nummer werd eveneens een wereldwijd succes en kreeg een grammy Award. Deze echter zonder de E Street Band.

Later zou Springsteen de band herenigen voor een "Best Off" album.

Gezinsleven

Bruce Frederick Joseph Springsteen werd geboren op 23 September 1949 in New Jersey. Hij was de zoon van een Italiaanse moeder Adele Ann zerilli en een Iers/Nederlandse vader Douglas Frederick Springsteen. Verder heeft Springsteen nog twee zussen, Virginia en Pamela.

Springsteen trouwde op 13 mei 1985 met Julianne Phillips. Het huwelijk liep echter spaak en het koppel scheidde op 1 mei 1989. Later hertrouwde Springsteen met Patti Scialfa zijn achtergrondzangeres. Het koppel trouwde op 8 juni 1991 en hebben
3 kinderen: Evan, Jesse en Sam.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Clarence ClemonsOp 18 juni 2011 kwam er een einde aan het leven van Clarence Clemons, de saxofonist die vanaf het begin onderdeel uitmaa…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Hits jaren 80: 1985We are the world van USA for Africa wordt nog steeds regelmatig op de radio gedraaid. Zoveel bekende artiesten in één nu…

Rapper Wiz khalifa - Cameron Jibril ThomazWiz Khalifa is vorig jaar wereld beroemd geworden door zijn nummer Black and yellow, op de website www.youtube.com is de…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…
Bronnen en referenties
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.