Spaanse locaties in 'Game of Thrones'

Spaanse locaties in 'Game of Thrones' Wie de serie 'Game of Thrones' heeft gezien zal zich hebben verbaasd over de soms spectaculaire plekken, die erin ten tonele worden gevoerd. Sensationele landschappen, grillige kastelen, lange, soms kronkelige weggetjes, bruggen en trappen, catacomben en Middeleeuwse gebouwen. Zijn deze allemaal echt of sommige slechts virtueel? vraag je je af. Wel, de meeste zijn echt en vele daarvan zijn terug te vinden in Spanje.

Kastelen

Bron: Teleyinex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Teleyinex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het kasteel van Almodóvar del Río
Dit kasteel in de provincie Córdoba (Andalusië) werd gebruikt in seizoen 7 van de serie om 'Casterly Rock', het kasteel van de familie Lannister, te verbeelden. Het gaat om een Moorse vesting, gebouwd in het jaar 760 op fundamenten van een Romeinse fort. In 1240 werd het veroverd door de kroon van Castillië. Het was enkele malen onderhevig aan renovaties en uitbreidingen. In het begin van de 20ste eeuw werd het in opdracht van de graaf van Torralva gerestaureerd.

Het kasteel van Trujillo

Ook in o.a. de binnenplaats van het kasteel van Trujillo in de provincie Cáceres (Extremadura) werden in seizoen 7 opnames gemaakt als decor voor 'Casterly Rock'. Hier gaat het om een bouwwerk uit de 9de tot 12de eeuw, dat op een heuvel genaamd 'Cabeza del Zorro' (Vossenkop) staat en uitkijkt op het historische plaatsje Trujillo, vooral bekend omdat Francisco Pizarro, de veroveraar van Peru, daar vandaan komt. In de 15de eeuw werd er een tweede muur omheen gebouwd ter bescherming van het omwonende volk tegen aanvallen van de vijand. De ingang heeft een hoefijzerboog en een afbeelding van de Virgen de la Victoria, de patroonheilige van het stadje.

Bron: Cpauriga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Cpauriga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Het kasteel van Santa Florentina
Dit kasteel in Canet de Mar (Barcelona) was in seizoen 6 van de serie locatie voor 'Horn Hill' (House Tarly). Het werd in de 11de eeuw gebouwd op de fundamenten van een Romeins fort. De eerste bewoner heette Guadimir de Canet. In 1910 werd het uitgebreid en gerestaureerd. Er werden o.a. enkele waterspuwers in Art Nouveau-stijl van de hand van beeldhouwer Carles Flotats i Galtés (1880-1949) aan de gevel toegevoegd. Vandaag de dag is het eigendom van de familie Capmany.

Het kasteel van Zafra

Deze 12de eeuwse vesting (zie inleidende foto) ligt op een rots in de gemeente Campillo de Dueñas. Het is waarschijnlijk door de Arabieren gebouwd, al is onbekend wanneer precies. Het is de donjon, die in seizoen 6 de 'Tower of Joy' uitbeeldt, waar zich een flash-back van de dood van Lyanna Stark afspeelt.

Het kasteel van Almería
Ook delen van dit 'alcazaba' -Arabische fort- in Almería (Andalusië), geven de 'Water Gardens' in Dorne weer. Het werd vanaf 955 in opdracht van kalief Abd al-Rahman III op de resten van een eerder fort gebouwd en in de 11de eeuw voltooid. Na de 'reconquista' in 1489 werd het uitgebreid en gemoderniseerd, wat duurde tot 1534.

Real Alcázar de Sevilla

'Water Gardens', de privé-residentie van Doran Martell in Dorne, is in werkelijkheid het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog als zodanig in gebruik is. Het werd gebouwd op een plek, waar eerder een Romeins en later een Visigotisch fort hebben gestaan. In 913 gaf de eerste kalief van Al-Andalus, Abd al-Rahman III (889-961), er een eerste aanzet voor, waarna het in de 11de eeuw verder zou worden uitgebreid. Na de herovering van Sevilla (Andalusië), liet koning Pedro I van Castilië er in de 14de eeuw een nieuw paleis bouwen, waarvoor hij veel Moorse bouwmeesters gebruikte. Karel V liet in de 16e eeuw gotische en renaissance-elementen aan het paleis toevoegen. Omdat het geldt als een voorbeeld van de door de Moorse cultuur beïnvloede bouwstijl die in heel Spanje tot bloei kwam, de zogenaamde 'mudéjar'-stijl, werd het in 1987 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Het kasteel van Peñiscola
Dit kasteel in de provincie Castellón (Valencia) en zijn omgeving was in seizoen 6 de filmlocatie voor de stad Meereen, waar Daario Naharis de leiding kreeg na het vertrek van Daenerys naar Westeros. Het werd in romaanse stijl door de Tempeliers op de resten van een eerder Moors kasteel gebouwd (1294-1307). In 1411 verhuisde tegenpaus Benedictus XIII (1327-1423), die van Spaanse afkomst was, vanuit Avignon om zich in dit kasteel te verschansen. In 1417 werd hij na het Concilie van Konstanz gedwongen af te treden om zo een einde te maken aan het Westers Schisma (1378-1417).

Steden

Cáceres / Bron: Adbar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cáceres / Bron: Adbar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Cáceres
Voor 'Oldtown' van 'King's Landing' in seizoen 7 werden delen van het oude centrum van deze stad in Extremadura als decor gebruikt. Sinds 1985 staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Girona

Voor het Braavos, waar Arya Stark rondzwerft, zijn er enkele locaties van het Middeleeuwse centrum van deze Catalaanse stad terug te herkennen.

Monumenten

De ruïnes van Italica

Locatie voor enkele scènes in seizoen 7 en 8. Het gaat om de overblijfselen van de eerste stad, die de Romeinen in de provincie Hispania stichtten. Dat gebeurde in het jaar 206. Ze bevinden zich bij Santiponce, in de provincie Sevilla (Andalusié).

San Juan de GaztelugatxeSan Juan de Gaztelugatxe
De kerk van San Juan de Gaztelugatxe
Het ging hier vooral om de lange stenen brug, waarvan een deel met 241 treden omhoog gaat. Het kapelletje zelf, op een rotseilandje in de zee, werd op digitale wijze vervangen door een kasteel. Het ligt al sinds waarschijnlijk de 9de eeuw in de omgeving van Bermeo (Baskenland). Na de 13de eeuw werd het na vele plunderingen en branden verlaten.

De arena van Osuna

In deze stierenvechtarena vond in seizoen 5 het gevecht plaats tussen de legers van Meereen en Yunkai, waar Tyrion en Daenerys elkaar voor het eerst zouden zien en ook de draken ten tonele werden gevoerd. Door speciale effecten is er echter niet veel meer van te herkennen. Het ligt in de provincie Sevilla (Andalusié)

Bron: José Luis Filpo Cabana, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: José Luis Filpo Cabana, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
De koninklijke scheepswerven van Sevilla
De zogenaamde 'Reales Atarazanas', die tussen de 13de en 15de eeuw operatief waren en nu grotendeels zijn gesloten voor het publiek, waren in seizoen 7 decor voor de de plaats waar Daenerys Targaryen, Ellaria Arena en Olenna Tyrell onderhandelden over de aanlegplaats van de koning. Waarschijnlijk werden daar in Romeinse tijd al galeien vervaardigd.

De Romeinse brug van Córdoba

Deze 247 m lange stenen brug werd in de 1ste eeuw v.C. door de Romeinen gebouwd om een oudere, houten brug te vervangen. Het kreeg wel één boog minder dan het origineel, nl. 16. Het werd gebruikt om in verschillende seizoenen de 'Long Bridge of Volantis' weer te geven.

De kathedraal van Girona
De trappen en het portaal waren achtergrond voor de 'Great Sept of Baelor' in 'King's Landing'. De bouw van deze kathedraal begon in de 11de eeuw in romaanse stijl, werd in de 13de eeuw voortgezet in een gotische stijl en beëindigd in de 18de eeuw. De gevel is barok.

Landschappen

Het natuurreservaat Los Barruecos

Deze locatie bij Malpartida (Extremadura) was in seizoen 7 het decor van de slag tussen de Lannisters en Dothrakisoldaten. In het park zijn diverse sporen te vinden uit een ver verleden, onder andere prehistorische rotstekeningen en -gravures, parementen (vlakke, rechthoekige blokken natuursteen met aan de zichtzijde inscripties) en dakpannen uit de Romeinse tijd en Middeleeuwse graven, uitgehouwen uit de rotsen.

Bron: Flipao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Flipao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Het natuurreservaat Bardenas Reales
Een onherbergzaam landschap met grote rotsformaties in Navarra, dat in seizoen 6 ten tonele kwam als de dorre Dothrakizee waar Daenerys werd meegevoerd door Khalasarstrijders. Het is een woestijnachtig gebied, bestaande uit hoogvlakten, heuvels en ravijnen, dat door de Unesco werd uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. In het park werden eerder scènes gedraaid voor onder andere de James Bondfilm 'The World Is Not Enough' en andere films als 'Airbag' en 'The Pride and The Passion'.

De stranden van Barrika en Itzurun

Op deze Baskische stranden in de gemeente Zumaia (Guipuzcoa, Baskenland) met hun grillige rotsformaties werden opnames gemaakt van een troon van prinses Daenerys Targaryen. Ze ontstonden uit de afzettingen van een oorspronkelijke steengroeve, wat ze tevens de naam 'La Cantera' heeft gegeven. In het achtste seizoen komt het strand van Itzurun veelvuldig voor tijdens ontmoetingen tussen Daenerys Targaryen en Jon Snow.

Sierra de Alhamilla
Dit woestijngebied in Almería werd eerder al gebruikt voor spaghettiwesterns en films als 'Indiana Jones' en 'Exodus'. Er zijn in de omgeving nog steeds dorpjes uit het Wilde Westen te vinden, die tegen betaling bezocht kunnen worden. In seizoen 6 van de serie kwam het voor in scènes die Vaes Dothrak als decor hadden.
© 2019 - 2024 Tjiw09, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in SpanjeSpanje is een erg populair land bij Nederlandse uitwisselingsstudenten. Het land is vooral populair door het goede weer,…
Vakantiewerk in SpanjeVakantiewerk in SpanjeWil jij vakantiewerk in Spanje? Dat kan, want ze zoeken vaak veel extra mensen in Spanje tijdens de zomermaanden. Ga naa…
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
Wat Spanje zo mooi maaktWat Spanje zo mooi maaktSpanje neemt het grootste deel van het Iberisch schiereiland in het zuiden van Europa in beslag. De hoofdstad is Madrid…

Tv-programma The Masked SingerTv-programma The Masked SingerThe Masked Singer is een tv-programma waarin bekende Nederlanders een optreden geven waarbij zij een lied zingen. Echter…
Expeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson is een realityprogramma op televisie dat al vele jaren heel veel kijkers trekt. Er is een grote schar…
Bronnen en referenties
Tjiw09 (84 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.