Tv-programma Nachtdieren van Ryanne van Dorst

Tv-programma Nachtdieren van Ryanne van Dorst Nachtdieren is een tv-programma van BNNVARA waarin presentatrice Ryanne van Dorst zich afvraagt waarom mensen in de nachtelijke uren nog wakker zijn. Om dat te onderzoeken trekt Ryanne er ’s nachts op uit om spontaan in gesprek te gaan met mensen die zij toevallig tegenkomt. Ze bezoekt steeds een ander stukje van Nederland en knoopt met allerlei soorten mensen het gesprek aan. Soms zijn dat gesprekken met een ontroerend verhaal, andere gesprekken zijn juist hilarisch. De eerste aflevering van seizoen 1 werd uitgezonden op 8 januari 2019. In 2020 volgden seizoen 2 en 3.

Inhoudsopgave


Oorsprong en productie van het tv-programma Nachtdieren

In januari 2019 werd het tv-programma Nachtdieren van BNNVARA voor het eerst uitgezonden op NPO3. De presentatie was in handen van Ryanne van Dorst.

Wie is Ryanne van Dorst?

Ryanne van Dorst begon als rockzangeres in de meidenband Bad Candy. Nadat Ryanne de band in 2004 had verlaten, begon ze een solocarrière. Haar artiestennaam is overigens Ella Bandita. Later verscheen Ryanne ook op televisie, ze was onder andere te zien in ‘Jouw vrouw mijn Vrouw VIPS’, ‘Expeditie Robinson’, ‘De Slimste Mens’ en ‘Ranking the Stars’. Na verloop van tijd kreeg Ryanne ook haar eigen tv-programma’s. Naast Nachtdieren presenteerde ze de tv-programma's ‘Geslacht’ en ‘Holland’.

De missie van BNNVARA sluit goed aan bij Nachtdieren

De productie van het tv-programma Nachtdieren is in handen van BNNVARA. Belangrijke speerpunten uit de missie van BNNVARA zijn 'nieuwsgierigheid' en het streven om iedereen bij de wereld te betrekken. Het werk van Ryanne van Dorst in haar tv-programma Nachtdieren sluit goed aan bij deze missie. Ryanne stelt zich in het programma immers nieuwsgierig op voor iedereen die zij tegenkomt.

Wat houdt het tv-programma Nachtdieren in?

Ryanne van Dorst stelt zich in haar tv-programma Nachtdieren de vraag waarom mensen ‘s nachts wakker zijn. Om dat te onderzoeken trekt zij er in de nachtelijke uren op uit. Iedere aflevering speelt zich af in een andere stad of ander gebied van Nederland. Ryanne van Dorst maakt vooraf meestal geen afspraken maar komt de mensen met wie zij in gesprek gaat toevallig tegen op straat. Naast voorbijgangers op straat belt Ryanne ook aan bij mensen waar het licht nog brandt. Een enkele keer wordt er door Ryanne een oproep geplaatst en ontstaat een ontmoeting met iemand die op zo’n oproep heeft gereageerd. Overigens is ook kenmerkend voor het programma dat Ryanne in veel situaties even meedoet aan de activiteiten die mensen aan het doen zijn. Ryanne helpt in seizoen 1 bijvoorbeeld even mee in een boerenbedrijf en doet mee in de sportschool met iemand die daar 's nachts aan het sporten is.

Ontroerende en hilarische gesprekken

In het tv-programma wisselen ontroerende en hilarische gesprekken elkaar af. Ryanne komt mensen tegen met aangrijpende verhalen, maar komt ook terecht in gesprekken waar het puur draait om entertainment en een lach. In alle gesprekken biedt Ryanne een luisterend oor en een grapje. Ze gaat in de gesprekken niet echt de diepte in maar houdt de sfeer luchtig en ontspannen.

2019: seizoen 1

In januari 2019 begon seizoen 1 van Nachtdieren op NPO3. Seizoen 1 bestaat uit 6 afleveringen waarin Ryanne naar verschillende delen van Nederland reist. De eerste aflevering werd uitgezonden op 8 januari 2019. Later in het jaar 2019 publiceerde BNNVARA een zestal korte video’s met deleted scenes.

Waar seizoen één werd opgenomen

Seizoen 1 van Nachtdieren speelde zich in verschillende delen van Nederland af. Ryanne doorkruiste het land in een oldtimer. Aflevering 1 begint in Rotterdam, de thuisstad van presentatrice Ryanne van Dorst. Aflevering 2 gaat verder in hoofdstad Amsterdam. In aflevering 3 ruilt Ryanne de Randstad in voor het platteland en vertrekt naar het oosten van het land. In aflevering 4 doet Ryanne het gebied rondom het IJsselmeer aan en daalt in aflevering 5 weer af naar het zuidelijk gelegen Brabant. Aflevering 6 sluit het seizoen af in de studentenstad Leiden.

Succes van Nachtdieren op social media

Het programma Nachtdieren scoorde goed op social media. Op Twitter was het programma in de weken waarin seizoen 1 werd uitgezonden een veelbesproken onderwerp. Twitteraars waren razend enthousiast over presentatrice Ryanne van Dorst en ook op het format van het programma werd positief gereageerd. Het blad ‘Linda’ berichtte hierover en schreef dat veel Twitteraars vroegen om meer Ella Bandita op de buis.

Wie Ryanne onder andere tegenkwam in seizoen 1

In de 6 afleveringen van Nachtdieren seizoen 1 kwam Ryanne allerlei soorten mensen tegen. Sommige ontmoetingen waren ontroerend, andere juist hilarisch. Ryanne ging van een afdeling verloskunde in een ziekenhuis, tot aan een nachtelijke instrumentenmaker en K3-fan op de NDSM-werf in Amsterdam. Enkele voorbeelden van waar en met wie Ryanne ontmoetingen had tijdens haar nachtelijke avonturen zijn:
 • Aflevering 1: politieagenten en een sportvisser
 • Aflevering 2: daklozenopvang, een kerkdienst en een schoonmaker op de Wallen
 • Aflevering 3: een ufo spotter, een boerenbedrijf en een klooster
 • Aflevering 4: een tankstation, een begraafplaats en een afdeling verloskunde
 • Aflevering 5: een dragqueen, jagers, een paaldanseres en een radio DJ
 • Aflevering 6: de nachtdienst van een GGZ instelling, daklozen en een man met zijn saxofoon.

Deleted scenes seizoen 1

BNNVARA plaatste vanaf 21 juni 2019 iedere week een korte video van scenes die de afleveringen van seizoen 1 niet hebben gehaald. In totaal werden er zes korte video’s met deleted scenes op het internet gezet. Deze video’s duren zo’n drie tot zes minuten per video.

2020: seizoen 2

Op 7 januari 2020 begon seizoen 2 van Nachtdieren op NPO3. De presentatie was wederom in handen van Ryanne van Dorst.

Waar seizoen twee werd opgenomen

Ook seizoen 2 van Nachtdieren speelde zich weer af in verschillende delen van Nederland. In aflevering 1 reist Ryanne in haar oldtimer naar Utrecht en begint haar nachtelijke tocht op het centraal station van deze stad. In aflevering 2 bezoekt Ryanne opnieuw een grote stad, ditmaal Den Haag. Haar tocht gaat van het Binnenhof tot aan het strand van Scheveningen. Het is de nacht voor Prinsjesdag en in het centrum van de hofstad stuit Ryanne op de voorbereidingen van dit evenement. Enkele Oranjefans hadden zich al geïnstalleerd. In aflevering 3 reist Ryanne naar Arnhem en bezoekt daarnaast ook Nijmegen. Vlakbij Arnhem maakt ze een tussenstop in het plaatsje Oosterbeek, waar vader Wouter het ontroerende verhaal vertelt over zijn zoontje met het CHARGE-syndroom. In aflevering 4 gaat Ryanne naar Limburg. Ze bezoekt Maastricht en rijdt ook rond in de omgeving van deze stad. In aflevering 5 blijft Ryanne in het zuiden van Nederland en bezoekt ditmaal de provincie Zeeland. In aflevering 6, de laatste aflevering van seizoen 2, doorkruist Ryanne het hele land om de stad Groningen te bezoeken.

Wie Ryanne onder andere tegenkwam in seizoen 2

Ook in seizoen 2 kwam Ryanne weer een breed scala aan interessante nachtdieren tegen. Enkele voorbeelden van waar en met wie Ryanne ontmoetingen had tijdens haar nachtelijke avonturen zijn:
 • Aflevering 1: reizigers, muzikanten, wandelaars, een studentenhuis en een camping.
 • Aflevering 2: Duitse toeristen, een excentrieke slotenmaker, politieagenten, een man met een sneakerwinkel, Leger des Heils, fans van het Koningshuis en een surfer op het strand van Scheveningen.
 • Aflevering 3: een bruidswinkel, een tekenaar, een boswachter, een vader van een zoon met het syndroom van Charge, een huisarts en twee daklozen in de bosjes.
 • Aflevering 4: een aantal fans van Ryanne van Dorst, een culturele vrijplaats, een tatoeëerder, een rondtrekkende scoutingclub, een vampier, hakkende gabbers onder een brug en een bakker met de Limburgse vlaai waar Ryanne zo naar snakte.
 • Aflevering 5: fietsers, een aantal kroegbezoekers, een man met een stralingsmeter, een camper met muzikanten, een gevangenis, een kunstatelier, een skihal, garnalenvissers die even aan wal waren om te lossen en een chocolademuseum.
 • Aflevering 6: politieagenten, een drugsdealer, een auto-meeting, een kunstenares, een zeehondencentrum, een van zijn fiets gevallen jarige student, een schipper met een verhaal en afsluitend een vrouwencirkel.

2020: seizoen 3

Naast seizoen 2 werd ook seizoen 3 in het jaar 2020 uitgezonden. Seizoen 3 ging op 13 oktober 2020 in Haarlem van start met de eerste aflevering.

Waar seizoen drie werd opgenomen

In aflevering 1 gaat Ryanne naar Haarlem, hoofdstad van de provincie Noord-Holland. In aflevering 2 gaat de nachtelijke tocht naar Apeldoorn. In aflevering 3 is de stad Dordrecht aan de beurt.

Wie Ryanne onder andere tegenkwam in seizoen 3

Seizoen 1 en 2 hebben duidelijk niet geleid tot uitputting van boeiende verhalen. Ook seizoen 3 biedt weer een heel scala aan interessante ontmoetingen tussen Ryanne en de nachtdieren die zij tegenkomt.
 • Aflevering 1: boa's, uitgaanspubliek, een atelier met als verrassing ook een bezoek aan een seks hotel en een opwindend gesprek met een aanwezige meesteres, een dronken wandelaar met een aangrijpend verhaal, reddingswerkers van de KNRM, een camping met een 3-delig stel dat nog wakker is en afsluitend een ontmoeting met een muzikant die kampt met een depressie.
© 2019 - 2024 Al-schwedersky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbekenden trouwen in tv-programma Married At First SightOnbekenden trouwen in tv-programma Married At First SightIn het RTL-programma Married At First Sight worden deelnemers aan elkaar gekoppeld op basis van wetenschap. Ze ontmoeten…
Tv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijkenTv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijken'Even tot hier' is een tv-programma van BNNVARA. Het is een show waarin de actualiteit op muzikale en humoristische wijz…
Belgische televisie: Tom Waes in TomtesteromTom Waes is inmiddels een bekende televisiepersoonlijkheid geworden. In zijn spraakmakend programma Tomtesterom voert hi…
Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde is een programma van omroep MAX waarin mensen de kans krijgen om hun bijzondere objecten aan een…

Heel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt is een tv-programma dat wordt uitgezonden door omroep MAX. In dit programma nemen de beste amateurbakk…
Tv-programma The Masked SingerTv-programma The Masked SingerThe Masked Singer is een tv-programma waarin bekende Nederlanders een optreden geven waarbij zij een lied zingen. Echter…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rkarkowski, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ryanne_van_Dorst
 • https://www.npo3.nl/nachtdieren/BV_101390941
 • https://www.linda.nl/nieuws/nachtdieren-ryanne-van-dorst-kijkers-enthousiast/
 • https://www.bnnvara.nl/nachtdieren
Al-schwedersky (2 artikelen)
Laatste update: 03-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.