Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfers

Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfers Van onschatbare waarde is een programma van omroep MAX waarin mensen de kans krijgen om hun bijzondere objecten aan een van de vier experts te verkopen. De twist hierbij is dat een eenmaal afgeslagen bod niet alsnog kan worden aangenomen. De serie begon op 2 maart 2017 en is op 12 april 2018 met zijn tweede seizoen begonnen. De presentatie van het programma wordt verzorgd door Dionne Stax. Vanaf de eerste aflevering bleek het al een succes met meer dan een miljoen kijkers.

Concept

In Van onschatbare waarde bieden mensen een stuk antiek te koop aan. Enkele voorbeelden zijn een Bimbobox, een oude koffer van Louis Vuitton of een zakhorloge uit de achttiende eeuw. Aan presentatrice Dionne Stax vertellen ze vervolgens welk bedrag ze hiervoor hopen te ontvangen. Daarna wordt het desbetreffende object geïnspecteerd door de vier experts, die ook vragen aan de verkoper mogen stellen.

Hierna trekken de vier experts zich terug in ieder een eigen kamer. De verkoper kiest zelf in welke volgorde hij de kamers langsgaat. In de kamers kan diegene met de desbetreffende expert onderhandelen over een prijs voor het object. Als de twee het niet eens worden kan de verkoper door naar de volgende kamer; als hij een kamer eenmaal heeft verlaten kan hij echter niet terug om een bod alsnog aan te nemen. Als het object verkocht wordt krijgen de experts die niet hebben onderhandeld met de verkoper de kans om te vertellen hoeveel geld ze voor het object geboden zouden hebben, mocht deze wel langsgekomen zijn.

De experts

Het team van de vier experts in het programma bestaat anno 2018 uit de inkopers Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest. Daatselaar staat sinds 2010 samen met haar vader op verschillende gerenommeerde kunstbeurzen. Wegh bezit samen met zijn broer Strydhagen, een antiekwinkel met een oppervlakte van meer dan 11.000 vierkante meter. Vanuit hier wordt antiek (veelal in grote containers, maar ook via de post voor kleine bestellingen) verscheept naar kopers verspreid over de hele wereld.
Degenaar is een voormalig kunsthandelaar die vooral geïnteresseerd is in het verhaal achter oude objecten. Hij is in het bezit van verschillende historische panden die tegenwoordig als Bed & Breakfast worden gebruikt. Onder andere Charlie Watts en Tina Turner zijn klanten van hem. Roest is de oprichter van een antiekzaak in Nijmegen en heeft verschillende bekende Nederlanders als klant gehad.

Uitzendingen

Het eerste seizoen van Van onschatbare waarde liep van 2 maart 2017 tot 6 april 2017. Het tweede seizoen begon op 12 april 2018 en liep tot 31 juni 2018. Het derde seizoen is begonnen op 3 april 2018. Het programma wordt op woensdagavonden uitgezonden om 21:20 op NPO 1 bij omroep MAX. De uitzendingen duren ongeveer 45 minuten.

Kijkcijfers

Van onschatbare waarde bleek een succes: de eerste aflevering van het eerste seizoen trok 1.021.000 kijkers. De vijf afleveringen daarna deden daar niet veel voor onder met gemiddeld een miljoen kijkers. De eerste aflevering van het tweede seizoen deed het nog beter dan die van het eerste: ditmaal waren er 1.091.000 kijkers.
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe worden kijkcijfers gemeten?Hoe worden kijkcijfers gemeten?Wekelijks worden er kijkcijfers bekend gemaakt over het afgelopen week. Deze worden met grote belangstelling bekeken doo…
Kijkcijfers metenKijkcijfers metenKijkcijfers zeggen veel over hoe populair een programma op televisie is. Hoe worden die kijkcijfers gemeten en geven ze…
Werken als inkoperWerken als inkoperHet startsalaris voor inkopers ligt relatief hoog, zeker in vergelijking met andere beroepen. Inkopers kunnen op allerle…
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…
Recensie: La Casa de Papel (tv-serie)recensieRecensie: La Casa de Papel (tv-serie)La Casa de Papel gaat over een overval op de Koninklijke munt in Spanje. Het meesterplan is bedacht door ‘de professor’…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
  • https://www.gids.tv/artikel/2262/van-onschatbare-waarde-keert-terug-boven-de-1-miljoen-kijkers
  • www.strydhagen.com/
  • https://pers.omroepmax.nl/van-onschatbare-waarde-dit-zijn-de-experts/
  • https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/van-onschatbare-waarde/archief/
Croezen (43 artikelen)
Laatste update: 03-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.