Hoe worden kijkcijfers gemeten?

Hoe worden kijkcijfers gemeten? Wekelijks worden er kijkcijfers bekend gemaakt over het afgelopen week. Deze worden met grote belangstelling bekeken door de programmamakers. Vooral de commerciële omroepen zijn gericht op de kijkcijfers. Hoge kijkcijfers wil namelijk zeggen dat adverteerders grote bedragen betalen om in de reclameblokken rondom het programma uit te worden gezonden. Tegenvallende kijkcijfers zijn vaak een reden om een programma te stoppen. De programmamakers stoppen het programma om te voorkomen dat ze nog meer kosten moeten maken, en te weinig inkomsten van adverteerders ontvangen. De publieke omroepen zijn minder afhankelijk van reclame-inkomsten en zenden ook programma’s uit die minder kijkers trekken.

Stichting Kijk Onderzoek

Dagelijks worden de kijkcijfers gemeten door de Stichting Kijk Onderzoek (SKO). De opdrachtgevers hiervoor zijn de publieke omroepen en de commerciële omroepen, media exploitanten, mediabureaus en adverteerders. Dit doen zijn niet door het kijkgedrag van het gehele Nederlandse publiek te meten, maar hiervoor nemen ze een steekproef. De gezinnen die betrokken worden in deze steekproef moeten een representatieve afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking. In hoeverre ze representatief zijn, is onder andere afhankelijk van de regio waar ze wonen, de omvang van het gezin en hun sociale klasse. In het onderzoek worden ongeveer 2800 personen betrokken in 1245 gezinnen.

Hoe worden kijkcijfers gemeten?

De gezinnen die betrokken zijn bij het kijkonderzoek, hebben een knoppenmeter gekoppeld aan hun televisie. Zodra ze de televisie aanzetten begint het kastje te registreren naar welke zender ze kijken en op welk tijdstip. Ook moeten ze aangeven op het kastje wie er op dat moment kijken naar de televisie. Deze gegevens worden opgeslagen en verwerkt. Aan de hand hiervan kunnen ze betrouwbare kijkcijfers opgeven van de gehele Nederlandse bevolking.

Waarom willen ze weten wie er kijkt in het kijkonderzoek?

De programma’s zijn namelijk gemaakt voor een bepaalde doelgroep. De kijkcijfers worden ook per doelgroep gemeten. Door de kijkers in te delen in bepaalde doelgroepen kunnen de adverteerders naast de kijkcijfers ook nog nuttige informatie krijgen over hoe ze hun doelgroep het beste kunnen bereiken.

Worden opgenomen tv programma’s ook meegenomen in het onderzoek?

Ja, het uitgesteld kijken wordt sinds 1 januari 2008 ook geregistreerd. Het gaat hierbij om programma’s die mensen die deelnemen in het onderzoek opgenomen hebben en op later tijdstip alsnog kijken. Het televisieprogramma dat in 2008 het meest uitgesteld is gekeken is Goede Tijden, Slechte Tijden. In de top drie zitten verder nog: Wie is de mol en Grey’s Anatomy.

Wat zijn de programma’s met wekelijkse de hoogste kijkcijfers?

De hoogste kijkcijfers worden over het algemeen bereikt op zondag. Vooral het acht uur Journaal en Studio Sport doen het erg goed. Een andere topper op zondag is Boer zoekt vrouw, de kijkcijfers van dit programma lopen op tot ongeveer vier miljoen kijkers. Ook naar het Journaal kijken op zondag ongeveer drie miljoen kijkers.

Welke uitzendingen hebben de hoogste kijkcijfers ooit?

De meeste kijkers worden getrokken tijdens de EK’s en WK’s van het voetbal. De belangrijke wedstrijden van het Nederlandse elftal trekken met gemak vijf miljoen kijkers. In 2008 heeft de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Rusland op het EK de meeste kijkers getrokken, namelijk ruim 7,5 miljoen. In de afgelopen zeven jaar is dit nog overtroffen door enkele andere voetbalwedstrijden, namelijk:

WK-wedstrijd Portugal - Nederland in 2006 8.252.000
WK-wedstrijd Nederland - Argentinië in 2006 7.667.000
EK-wedstrijd Portugal - Nederland in 2004 8.512.000
EK-wedstrijd Nederland – Letland in 20047.647.000
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kijkcijfers metenKijkcijfers metenKijkcijfers zeggen veel over hoe populair een programma op televisie is. Hoe worden die kijkcijfers gemeten en geven ze…
Hoe worden de kijkcijfers bepaald?Hoe worden de kijkcijfers bepaald?De kijkcijfers. Ze zijn heilig in Hilversum. Menig omroepbaas en producent ligt ervan wakker. Tv-programma’s, carrières…
Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde is een programma van omroep MAX waarin mensen de kans krijgen om hun bijzondere objecten aan een…
Seizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieSeizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieTwin Peaks is een televisieserie die in 1990 voor het eerst werd uitgezonden. Het voornaamste genre is mystery, maar de…

New Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralNew Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralIedereen heeft zich de laatste tijd op Comedy Central waarschijnlijk afgevraagd of we te maken hebben met een house revi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Trans Am, Wikimedia Commons (FAL)
  • Kijkonderzoek.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.