Seizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserie

Seizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserie Twin Peaks is een televisieserie die in 1990 voor het eerst werd uitgezonden. Het voornaamste genre is mystery, maar de serie maakt daarnaast ook gebruik van horror- en drama-elementen. De serie werd aanvankelijk overweldigend positief ontvangen, maar door teruglopende kijkcijfers stopgezet na haar tweede seizoen. Twin Peaks heeft in de decennia na haar release een cultstatus gekregen en wordt gezien als een van de beste tv-series ooit.

Plot

Twin Peaks speelt zich af in het fictieve kleine dorp in Washington met dezelfde naam. Op een dag spoelt daar het lijk van 17-jarige scholiere Laura Palmer (Sheryl Lee) aan. Om haar moord op te lossen wordt FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) naar Twin Peaks gestuurd. Al snel blijkt dat alle dorpelingen op de een of andere manier verbonden waren met Laura Palmer, en dat zij niet zo onschuldig was als ze leek. Hiernaast gebeuren er in het dorp nog meer onverklaarbare dingen die door buitenaardse krachten veroorzaakt lijken te worden. Dale Cooper lijkt hiermee verbonden te zijn; zelf krijgt hij in dromen en van bovennatuurlijke krachten aanwijzingen om de moord op te lossen.

Seizoen 1 en 2

Het eerste seizoen van Twin Peaks werd voor het eerst uitgezonden tussen 8 april 1990 en 23 mei 1990 en telde acht afleveringen. Het tweede seizoen startte op 30 september en liep tot 10 juni 1991 en telde 22 afleveringen. Alle afleveringen duren ongeveer 45 minuten, met uitzondering van de pilot en de eerste aflevering van het tweede seizoen; deze duren beide 94 minuten.

Pilot

Omdat aanvankelijk nog niet duidelijk was of de serie door een netwerk zou worden opgepikt werden er twee versies van de pilot gemaakt; de oorspronkelijke Amerikaanse en een internationale versie. De internationale versie is twintig minuten langer dan de Amerikaanse en zou als film worden uitgebracht als geen enkel netwerk de serie zou willen uitzenden. Deze versie geeft dan ook antwoord op de vraag wie Laura Palmer vermoordde. Enkele extra scenes uit de internationale pilot werden echter later in de serie ook nog hergebruikt.

Soundtrack

De soundtrack van Twin Peaks werd geschreven door componist Angelo Badalamenti en wordt gekenmerkt door elementen uit Jazz-, Dream Pop- en Ambient-muziek. Het soundtrack-album was een commercieel succes: in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, ontving deze de gouden status. Badalamenti won voor het nummer Twin Peaks Theme in 1990 een Grammy voor Best Pop Instrumental Performance. De Twin Peaks-soundtrack wordt anno 2018 als een van de beste soundtrackalbums ooit gezien door critici.

Ontvangst

Twin Peaks werd positief ontvangen: critici noemde de serie uniek en vernieuwend en de kijkcijfers waren hoog genoeg om een tweede seizoen te rechtvaardigen. Voor de 42e Emmy Awards ontving Twin Peaks veertien nominaties.

Al gedurende het eerste seizoen zette het uitzendende netwerk ABC druk op bedenkers Mark Frost en David Lynch om de moordenaar van Laura Palmer bekend te maken. Deze weigerden echter: aanvankelijk waren ze van plan geweest om de moordenaar voor eeuwig geheim te houden. Door toenemende druk werd de moordenaar toch ontmaskerd halverwege het tweede seizoen. Dit leidde tot een grote afname van de kijkcijfers. Deze werden zelfs zo laag dat ABC de serie na de zestiende aflevering van het tweede seizoen stopzette. Naar aanleiding van acties van fans zond het netwerk uiteindelijk nog wel de laatste zes afleveringen uit, maar maakte daarna bekend de serie niet nog een seizoen uit te zenden.

Cultstatus

Mede door de afgenomen betrokkenheid van Lynch en Frost zijn de meningen over het tweede seizoen van Twin Peaks verdeeld. De focus ligt in de tweede helft van dit seizoen namelijk meer op humor dan mysterie. Toch bleef de serie gedurende de jaren negentig en daarna populair bij fans en verkreeg deze daardoor een cultstatus. Deze is ook te wijten aan het feit dat de serie door het surrealistische regiseerwerk van David Lynch op verschillende manieren op te vatten en te verklaren is; zo geven fans bijvoorbeeld verschillende betekenissen aan de symboliek in Twin Peaks. Anno 2018 wordt Twin Peaks ook door critici gezien als een van de beste en meest revolutionaire series ooit gemaakt.

Specificaties

  • Regisseur: verschillende, o.a. David Lynch
  • Acteurs: o.a. Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Michael Ontkean
  • Genre: Mystery, Drama, Horror
  • Duur afleveringen: ±45 min.
  • Oorspronkelijk netwerk: ABC
  • Bedenkers: Mark Frost en David Lynch
  • Eerste uitzending: 8 april 1990
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me is een psychologische horrorfilm uit 1992 van regisseur David Lynch. De film is een preque…
Fargo de serie: seizoen 2 – Terug naar de seventiesFargo de serie: seizoen 2 – Terug naar de seventiesNadat de broers Coen in 1996 uitpakten met de toch ietwat misdaadfilm Fargo over falende autohandelaar Jerry Lundegaard…
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…
Disney’s Dumbo (2019): een live-action remakeDisney’s Dumbo (2019): een live-action remakeOp 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn giga…

Voetbal Inside: een veelbesproken 'topshow' over voetbalVoetbal Inside: een veelbesproken 'topshow' over voetbalEen talkshow waarin over voetbal gesproken wordt. Iemand die niet weet hoe het er bij Voetbal Inside aan toe gaat, denkt…
Termen en spreuken uit The Handmaid's Tale nader verklaardTermen en spreuken uit The Handmaid's Tale nader verklaardThe Handmaid's Tale is een serie van Hulu en MGM die onder meer wordt aangeboden op Videoland en wordt uitgezonden door…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Soundtrack_from_Twin_Peaks
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Peaks
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.