Termen en spreuken uit The Handmaid's Tale nader verklaard

Termen en spreuken uit The Handmaid's Tale nader verklaard The Handmaid's Tale is een serie van Hulu en MGM die onder meer wordt aangeboden op Videoland en wordt uitgezonden door Canvas (2018-2020). De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood en volgt de levensloop van Handmaid Offred. Na een burgeroorlog heeft een religieuze groepering de macht overgenomen en een totalitaire staat gesticht. In de serie The Handmaid's Tale worden enkele kenmerkende termen en spreuken gehanteerd. Zo krijgen bepaalde soorten personen, plaatsen en gebruiken een eigen terminologie.

Inhoud


Over The Handmaide's Tale

The Handmaide's Tale is een televisieserie gebaseerd op het gelijknamige boek van de schrijfster Margaret Atwood uit 1985. Het dystopische verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten in de nabije toekomst. Door onder meer milieuverontreiniging zijn de meeste vrouwen onvruchtbaar geworden. Doordat de mensen zich nog moeilijk kunnen voortplanten is het voortbestaan van de mensheid in gevaar. Een groep christelijke fundamentalisten neemt daarop het heft in eigen handen en sticht een dictatuur. Zij turnen de samenleving om in een streng religieuze totalitaire machine genaamd Gilead, waarin de letter van de bijbel gevolgd wordt.

De weinig vruchtbare vrouwen die nog te vinden zijn worden gedwongen om dienstmaagd (Handmaid) te worden. Zij worden toegewezen aan hooggeplaatste mannelijke leiders en hun vrouwen. Zij helpen in het huishouden en doen boodschappen, maar hun belangrijkste taak is het zorgen voor nakomelingen. Zij worden maandelijks op het moment dat zij vruchtbaar zijn gedwongen gemeenschap te hebben met hun Commander. Als zij zwanger worden en een kind baren dan wordt het kind opgevoed door het echtpaar waar de Handmaid geplaatst is. De serie volgt het verhaal van June, die de Handmaid van Commander Waterford en zijn vrouw is. Vlak na de burgeroorlog die resulteerde in de stichting van Gilead heeft ze geprobeerd met haar man Luke en dochtertje te vluchten. Deze vluchtpoging mislukte waarna Luke de oversteek naar Canada waagde en June gedwongen werd Handmaid te worden. Als Handmaid krijgt zij de naam Offred. In de serie wordt een aantal typische termen en spreuken gebezigd die in Gilead gemeengoed zijn geworden.

Namen voor personen: Handmaid, Aunt, Martha's, Eyes, Commander, Jezebels

De Handmaids zijn de vrouwen waarvan is vastgesteld dat ze nog vruchtbaar zijn. Zij dragen rode gewaden met een witte kap en worden geplaatst in de huishoudens van hooggeplaatste leden van de elite. Om een strenge controle te houden moeten ze elke verplaatsing buitenshuis in paren doen. De Handmaids mogen hun eigen naam niet meer gebruiken maar krijgen in plaats daarvan een naam die is afgeleid van hun gezinshoofd. Zo wordt hoofdrolspeelster June in de serie Offred omdat de naam van haar Commander Fred is.

De Handmaids worden opgeleid en in de gaten gehouden door Aunts, een soort vrouwelijke ouderlingen. Zij dragen bruine kleding en hebben een hoge mate van aanzien. Naast Handmaids hebben de huishoudens van de elite ook een Martha in dienst, een bediende die kookt en schoonmaakt. De Martha's dragen grijze kledij. Een andere belangrijke groep wordt gevormd door de Eyes, leden van de inlichtingendienst van Gilead die door de hele stad patrouilleren en alles in de gaten moeten houden. Nick, die werkt voor de Waterfords en fungeert als chauffeur is ook een Eye. De Commanders zijn de mannelijke leiders van Gilead. In de serie is Fred Waterford de voornaamste Commander. Hij is een van de stichters van Gilead. Dan zijn er ook nog de Jezebels. Dit zijn prostituees die gedoogd worden en die er vooral zijn voor het vermaak van de Commanders en hun buitenlandse gasten.

Namen voor plaatsen: Gilead, Red Center, Colonies, The Wall

In The Handmaid's Tale wordt niet langer gesproken over de Verenigde Staten maar over Gilead. Dit is de naam die de leiders hebben gegeven aan het gebied waarover zij sinds de burgeroorlog de macht hebben. De Red Center, waar in de serie diverse malen aan gerefereerd wordt is de plek waar vrouwen die gedwongen worden om Handmaids te worden hun 'opleiding' krijgen. Ze worden er geïndoctrineerd en bang gemaakt voor de eventuele negatieve consequenties wanneer ze zich niet aan de regel houden. Zo mogen vrouwen bijvoorbeeld niet lezen, hun oude naam niet meer gebruiken en dienen ze zich te onthouden van afwijkend gedrag. De ergste straf - naast lijfstraffen - die kan worden opgelegd is dat vrouwen naar 'the Colonies' gestuurd worden. Hier worden ze verplicht om zwaar fysiek werk te doen zoals het opruimen van giftig afval. Het idee is dat de kans groot is dat men hier niet levend uit komt. 'The wall' is een plek langs de rivier waar mensen opgehangen worden die gezondigd hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat ze de samenleving hebben proberen te ondermijnen.

Namen voor gebruiken: Ceremony, Particicution

Om het voortbestaan van de mensheid te redden is het belangrijk dat er kinderen geboren worden. Doordat zo veel vrouwen onvruchtbaar zijn is dit echter niet makkelijk. Van de Handmaids is vastgesteld dat zij vruchtbaar zijn waardoor op hen de taak rust om voor nageslacht te zorgen. De leiders van Gilead hebben ervoor gekozen dit te gieten in de vorm van een Ceremony. Hiervoor is aansluiting gezocht bij een verhaal uit de bijbel. Wanneer Rachel aan Jakob geen kind kon schenken werd hiervoor de dienstmaagd Billah ingeschakeld. Tijdens een Ceremony heeft de man gemeenschap met de Handmaid terwijl zij op de schoot van de vrouw ligt. In de serie wordt ook het gebruik van de Particicution getoond. Dit is een portmanteau van participatie en executie. Mannen die veroordeeld zijn voor het plegen van misdaden tegen Handmaids worden ter dood gebracht door de Handmaids zelf, die vrijelijk op hen mogen slaan en schoppen.

Spreuken

In The Handmaid's Tale wordt ook veel gebruik gemaakt van enkele typische spreuken.

Under his eye

'Under his eye' is in Gilead de standaard begroeting, die zowel gebruikt wordt bij een kennismaking als bij een afscheid.

Blessed be the fruit

Ook 'Blessed be the fruit' is een begroeting die in Gilead gebruikt wordt. Het is een referentie aan de zo nagestreefde vruchtbaarheid.

May the Lord open

'May the Lord open' is de reactie op 'Blessed be the fruit'.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodBoekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodDe Testamenten van Margaret Atwood is een dystopische roman. Het speelt zich af in de republiek Gilead, de voormalige Ve…
Commander keen (PC, 1990-1991)Commander keen is een side-scroll action game ontwikkeld door ID software en uitgegeven door Apogee. In de game staat he…
Jussi Adler-Olsen en de Serie QJussi Adler-Olsen: een zeer getalenteerde Deense schrijver die al sinds lange tijd erg succesvol en populair is in Denem…

Seizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieSeizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieTwin Peaks is een televisieserie die in 1990 voor het eerst werd uitgezonden. Het voornaamste genre is mystery, maar de…
Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde is een programma van omroep MAX waarin mensen de kans krijgen om hun bijzondere objecten aan een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MGM Television, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
  • http://www.indiewire.com/2017/05/the-handmaids-tale-terminology-guide-1201809023/
  • https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a9549965/the-handmaids-tale-terms-glossary/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Handmaid%27s_Tale_(TV_series)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.