Voetbal Inside: een veelbesproken 'topshow' over voetbal
Een talkshow waarin over voetbal gesproken wordt. Iemand die niet weet hoe het er bij Voetbal Inside aan toe gaat, denkt misschien aan technische analyses en verschillende speelstijlen. Niets is minder waar. Voetbal Inside is het programma waarin Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee regelmatig de meest ordinaire anekdotes besproken. In de zomer gaat dit onder de naam VI Oranje ongestoord verder tijdens EK's en WK's. De Televizierring, een succesvolle serie boeken en een verzameling mediaschandalen, het is allemaal langsgekomen. VI was populair, of zoals Wilfred Genee het noemt: een topshow!
Het programma Voetbal Inside
17 jaar lang (2001 - 2018) is tv-kijkend Nederland het op maandag- en vrijdagavond gewend om tussen half 9 en 10 uur op RTL7 Voetbal Inside tegen te komen. VI was (het is bij RTL gestopt na VI Oranje blijft thuis in juli 2018) voornamelijk een talkshow waar het laatste nieuws uit de voetbalwereld werd besproken. Dit ging niet alleen over het nieuws uit de Nederlandse Eredivisie. Voorbij kwamen ook spectaculaire momenten uit wedstrijden uit andere grote Europese competities, of het nieuws rondom spraakmakende (Nederlandse) persoonlijkheden uit de voetbalwereld. VI fans zullen de talloze geprezen doelpunten van Portugese wereldster Christiano Ronaldo nooit vergeten, net als de matige spelmomenten van Stanislav Manolev, het kinderachtige gedrag van de Italiaanse spits Mario Balotelli of het zogeheten ‘tiki-taka-voetbal’ van FC Barcelona. Het ging echter niet louter over voetbal.
Voetbal Inside staat vooral bekend als de talkshow waar de grapjes en anekdotes ordinair zijn, de meningen duidelijk en geen persoon gespaard blijft. Naast voetbal waren Joke Bruijs, Patricia Paay en Anny Schilder populaire terugkerende onderwerpen. Derksen en van der Gijp vullen de show tevens met allerlei spannende anekdotes die overdag niet op tv zouden passen. Daarnaast associeert men VI al snel met het jasje van Hans Kraai Jr en de klappen die René van der Gijp ontving van Jan Boskamp.
De heren beschrijven Voetbal Inside als het enige programma op de Nederlandse tv waar iedereen écht eerlijk is en simpelweg zegt waar het op staat. Ieder mens mag zijn of haar mening hebben en die moet gewoon kunnen worden gegeven. Naar eigen zeggen had Voetbal Inside het niveau en jargon van het bruine café of de voetbalkantine. De waarde van VI voor RTL blijkt wanneer het programma in 2016 werd toegevoegd aan de RTL Walk Of Fame als eerste niet-RTL4-programma. In juli 2018 ruilen de heren RTL in voor Talpa om daar Veronica Inside (VI) te maken.
Hoe het begon
Op 5 oktober 2001 is op RTL5 voor het eerst een nieuw praatprogramma te zien dat geheel over voetbal gaat. Als hoofdredacteur van het voetbalweekblad Voetbal International komt Johan Derksen met een format om het blad te promoten. Het programma ‘Voetbal Insite’ (insite met een T) is geboren. Het speelt zich wekelijks af in het kantoor van Derksen in het hoofdkantoor van Voetbal International in Gouda. Derksen is van achter zijn bureau iedere uitzending in een grote bureaustoel met een sigaar te zien. Als presentator verwelkomt Ruud ter Weijden iedere uitzending een andere gast. In de eerste uitzending is dit Leo Beenhakker.
Het programma heeft veel transformaties ondergaan. Zo is het decor van het programma na verloop van tijd naar de tv-studio’s in Hilversum verplaatst, heeft het programma na (RTL) Voetbal Insite net als het blad ook nog Voetbal International geheten en kreeg het verschillende presentatoren en vaste gasten. Vóór Wilfred Genee was Barbara Barend bijvoorbeeld de presentatrice. Wat betreft gasten zijn er naast Johan Derksen vele namen geweest die vast, dan wel regelmatig te gast waren. Om enkele bekenden te noemen:
- René van der Gijp
- Willen van Hanegem
- Jan Boskamp
- Hans Kraai Jr
- Hans Kraai Sr
- Wim Kieft
- Valentijn Driessen
- Emile Schelvis
- Aad de Mos
- Nico Dijkshoorn
- Gertjan Verbeek
De Televizierring van Voetbal Inside
Voetbal Inside was een populair programma. Als een van de weinige tv-programma’s op de Nederlandse tv heeft VI altijd een vaste groep kijkers van tenminste 700.000 mensen per uitzending gehad. Deze populariteit komt al in 2011 tot uiting als Voetbal Inside de Televizierring wint. De beelden dat de heren zelf in een uitzending zitten terwijl ze de Televizierring voor het beste programma winnen, komen nog regelmatig voorbij. Zoals typisch is voor de sfeer aan tafel, heeft Johan Derksen ook na het winnen van deze grote tv-prijs helemaal niets met dergelijke tv bijeenkomsten. Mensen uit de tv-wereld zijn glad, eng en ijdel, aldus Johan Derksen. Ook zonder uitzending zou hij niet naar het Televiziergala zijn gegaan. Presentator Wilfred Genee was op zijn beurt wél heel blij met de prijs.
De heren aan tafel: Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee
Johan, René en Wilfred vormen vanaf het WK in 2010 samen het misschien wel meest iconische trio van RTL7. Jarenlang vormden zij normaal gesproken de basisopstelling in het programma, enkele uitzonderingen daargelaten.
René van der Gijp
Vooral door zijn gierende lach, staat René van der Gijp vooral bekend als het vrolijke lachebekje van de groep. Van der Gijp is oud-profvoetballer van respectievelijk Feyenoord (jeugd), Sparta Rotterdam, het Belgische Lokeren, PSV, het Zwitserse Neuchâtel Xamax, FC Aarau, nog een keer Sparta Rotterdam en SC Heerenveen. In zijn carrière als profvoetballer, die loopt van 1975 tot 1992, komt hij ook in vijftien interlands uit voor het Nederlands elftal. Zijn interlandperiode loopt van 1982 tot 1987.
Als persoon is van der Gijp niet altijd de vrolijk lachende persoon die op tv te zien is. De man is complex en erg op zichzelf. Met een collectie aan neurotische trekjes is hij zeer netjes en erg gesteld op zijn privé. Van der Gijp is gewend aan een luxe leven dat hij met gemak kan leiden. Hij gaat laat slapen, blijft lang uitslapen en alles op zijn eigen tempo doen, waar een normaal mens doorgaans een fulltime baan heeft. Dit verandert echter wanneer in 2017 zijn levenspartner overlijdt en hij als alleenstaande vader voor zijn zoon gaat zorgen.
Van der Gijp staat naast zijn aanstekelijke lach ook bekend om zijn liefde voor de kunst der paaldansen, vrouwen en ‘het pakken van een saunaatje’. Veel verhalen die in het programma voorbij kwamen, hadden dan ook met één van deze dingen te maken. De VI-cultuur lijkt hem dan ook perfect te passen. Van der Gijp is vanaf 2008 aan VI verbonden, waarvan hij vanaf 2011 vaste gast aan tafel is.
Johan Derksen
De man met de snor en het lange haar luistert naar de naam Johannes Gerrit Derksen. Het begin van een lange voetbalcarrière vindt plaats als hij in zijn jeugd gaat spelen bij SDOO Heteren. Hierna komt hij uit voor Nieuw-Buinen, Rolder Boys, Go Ahead Eagles, Cambuur, BV Veendam, Haarlem, SV Meppen en MVV.
Ondertussen begon Derksen zijn carrière als journalist bij de Noord-Ooster. Via het weekblad van het Noorden komt Derksen in 1977 terecht bij het voetbalweekblad Voetbal International, waar hij jarenlang als journalist door Europa reist voor de mooiste verhalen voor het blad. In 2000 is Derksen opgeklommen tot hoofdredacteur, wat hij nog bijna 16 jaar zou blijven. De relatie met Voetbal International wordt verbroken in 2015, wanneer de redactie van het blad van mening is dat VI te plat en grof zou zijn geworden. Derksen treedt af als hoofdredacteur en begint samen met o.a. RTL7-‘directeurtje’ Marco Louwerens aan een nieuw eigen voetbalplatform met een maandblad.
Derksen is een veelzijdige man. Met een liefde voor rock & roll en countrymuziek, is Johan Derksen ook radio-dj bij RTV Rijnmond. Hij draait plaatjes zonder al teveel gebabbel, waar hij bij zoveel andere dj’s een hekel aan heeft. De rock&rollstijl die Derksen geniet, leidt tot de merkwaardige eer om in 2005 tot slechtst geklede man van het jaar uitverkozen te worden. Derksen was ook nog enige tijd manager van Cuby and the Blizzards en trad met onder andere deze band op in allerlei schouwburgen in België en Nederland. Op tv is Derksen kritisch op alles en iedereen en heeft een hele duidelijke mening. Hij heeft geen gevoel voor autoriteit en hekelt de ‘gladde tv-wereld’.
Wilfred Genee
Wilfred Genee is net als de anderen afkomstig uit de voetbalwereld. Zijn carrière is echter niet zo lang en imposant als die van de anderen. Hij was keeper bij MKV ’29, maar is nooit verder doorgebroken in het voetbal. Wel mag Genee zich door zijn studie Meester in de rechten noemen en heeft hij altijd de ambitie gehad ‘iets met sport’ te gaan doen.
Er zijn veel mediabedrijven waar Genee werkzaam is geweest. Van het Groningse OOG TV in zijn studententijd tot RTL5, Sport 7, Talpa, SBS6, Filmnet en Canal+. Doordat Talpa in 2007 door RTL werd overgenomen, komt Genee weer bij RTL terecht. Daardoor werd hij opnieuw de presentator van VI. Dit was hij in de beginjaren van het programma namelijk ook. Sindsdien is Wilfred Genee de enthousiaste stem van Voetbal Inside. Naast VI ambieert Genee meer programma’s. Zo heeft hij o.a. Tour Du Jour (een programma over de Tour de France), verschillende doordeweekse voetbalprogramma’s rondom het Europese voetbal en voetbalquiz Matchwinner gepresenteerd.
Als presentator wordt Genee beschreven als zuigerig en glad. Hij kan hele kritische vragen stellen en zal het niet laten om iemand in de hoek te zetten als diegene het verdient. De rol die hij bij VI had, was soortgelijk. Hij was de aangever die geregeld Hans Kraai Jr en Jan Boskamp gek wist te maken. Hij was ook de reden dat Willem van Hanegem stopte bij VI. De kwaliteiten van Wilfred Genee om spraakmakende tv te maken resulteren in 2017 tot het winnen van de Zilveren Televizierster voor de beste presentator.
De boeken: Gijp, Kieft, Topshow, Boskamp en Inside
Een van de voordelen van het hebben van een consistent tv-programma, is dat het in de loop der jaren een fanbase krijgt. Deze fanbase kon zichzelf tijdens de uitzendingen laten horen door te stemmen op bijvoorbeeld de speler van de week of door het stellen van vragen aan de heren aan tafel via de app. Ook zijn de trouwe kijkers waardevol geweest door te stemmen voor de Televizierring van VI en de zilveren Televizierster van Wilfred Genee. De kijkers van VI zijn ook verantwoordelijk geweest door alle boeken tot een groot succes te maken.
Gijp
Het eerste boek waar auteur Michel van Egmond met succes één persoon dieper uitlicht, gaat over René van der Gijp. In dit boek krijgt de lezer een beeld van het leven van de man die op tv zo hard kan lachen om simpele fragmenten uit een verder saaie wedstrijd. Het boek gaat over de periode waarin van der Gijp met een burn-out thuis kwam te zitten en hij hier weer overheen kwam. Naast veel spectaculaire anekdotes en verhalen van het zogeheten mediafenomeen, wordt er ook een beeld geschetst van hoe rustig en netjes René van der Gijp in zijn privéleven kan zijn. Dit boek werd in 2013 bekroond met de NS Publieksprijs.
Kieft
Het biografische werk over Wim Kieft is de tweede grote hit in een succesvolle reeks met boeken. Het werk, geschreven door Michel van Egmond, komt in 2014 op de markt door eveneens uitgeverij Voetbal International. In het boek wordt bekend dat de voormalige Nederlandselftalspits al decennia lang worstelt met zijn verslavingen, zijn angst en schaamte voor de buitenwereld en de andere zogeheten demonen in zijn hoofd. Het boek neemt de lezer via grappige en droevige momenten mee naar het punt dat Kieft er met behulp van anderen weer boven op komt. Het wordt in 2015 sportboek van het jaar.
Topshow
In 2016 komt Michel van Egmond met Topshow, in tegenstelling tot de eerste successen gaat Topshow niet over één persoon, maar over de hele groep heren die samen VI maken. Naast Derksen, van der Gijp en Genee komen ook Kees Jansma, directeurtje Marco Louwerens, Hans Kraai Jr, Jan Boskamp en talloze andere bekenden voorbij. In het boek wordt een beeld geschetst van hoe hard het er achter de schermen aan toe kan gaan. De bekende ruzies worden beter belicht, net als de stress die het werken met de heren het directeurtje kan opleveren en een grote verzameling van bijzondere en grappige momenten die niet allemaal in de uitzendingen zijn verteld. Topshow was de eerste grote hit van uitgeverij Voetbal Inside na het breken met Voetbal International.
Boskamp
Ook Jan Boskamp krijgt een eigen boek. Schrijver André van Kats schrijft over de ervaringen en belevenissen die hij een jaar lang heeft opgedaan tijdens het volgen van ex-voetballer, voetbalanaliticus en voetbalgek Jan Boskamp. Het gaat vooral over zijn dagelijks leven en hoe alles om ‘dat spelletje’ draait. In het bijzonder gaat het over Feyenoord, waar Boskamp grootse fan en bovendien ex-speler van is. Mede door dit boek wordt het duidelijk dat Jan Boskamp echt het cultfiguur is die hij op tv altijd lijkt.
Inside
Het vervolg op het populaire boek Topshow is Inside, dat in 2018 op de markt komt. Jan Hillenius en Michel van Egmond geven wederom een beeld van hoe het achter de schermen bij VI in zijn werk gaat. Het is het boek waarin onder andere de veelbesproken nachtelijke mailtjes van directeurtje aan de heren voorbijkomen en ook de mediaschandalen dieper belicht worden. Ook gaat het over de veelbesproken overstap van de heren van RTL naar het Talpa van John de Mol.
En dan waren er nog
De zojuist beschreven bestsellers waren niet de enige boeken die bij uitgeverij VI zijn uitgegeven. Om enkele bekende werken te noemen:
- De Snor van Kiprich – De beste Feyenoord verhalen (2015) – Michel van Egmond
- Thomas Dekker – Mijn gevecht (2016) – Thijs Zonneveld
- Kraay (2016) – Vincent de Vries
- De wereld volgens Gijp (2017) (Winnaar NS Publieksprijs 2017) – Michel van Egmond
- King (2017) – Michel van Egmond
- Bas Nijhuis – Niet zeiken, voetballen (2018) – Eddy van der Ley
Wie regelmatig naar VI keek of het nieuws in welke vorm dan ook volgt, weet dat het niet altijd alleen maar onschuldig moppen tappen was. Het kwam regelmatig voor dat de heren van VI de landelijke media haalden door een schandaal. Zo was in 2016 Johan Derksen in opspraak nadat hij over Marokkanen bij amateurclubs sprak en had René van der Gijp in 2018 alle aandacht nadat hij met een pruik op in vrouwenkleren aan tafel ging zitten. Dit laatste refereerde naar de Vlaamse tv-presentator Boudewijn van Spilbeek die als vrouw onder de naam Bo verder gaat. Alle minderheidsgroeperingen zijn wel een keer beledigd geweest.
De heren aan tafel gaven altijd hun ongezouten mening. Het gevolg hiervan is dat zij vaak ook op hun beurt kritiek moesten incasseren. Er zijn daarom regelmatig andere tv persoonlijkheden die openlijk hun kritiek op het trio hebben geuit. Zo noemde RTL-collega Albert Verlinde VI ooit ‘homohaat laat’ en waren ook namen als Sylvana Simons, Peter R de Vries (een vriend van de show volgens de heren), Harry Mens en Hans van Breukelen regelmatig kritisch.
Onderling was het ook niet altijd feest achter de schermen van VI. Het boek Topshow heeft hier een goed beeld van gegeven. Zo hebben de heren onderling naar eigen zeggen op geld na over alles wel ruzie gehad. Zo was er openlijk irritatie tussen René van der Gijp en Johan Derksen bij VI Oranje tijdens het WK in 2014, toen Nederland onder Louis van Gaal in 2014 derde werd in Brazilië. Ook hebben Johan Derksen en Wilfred Genee meerdere heftige discussies gehad tijdens uitzendingen over ontwikkelingen binnen SC Heerenveen en FC Twente. Derksen is hierdoor zelfs een keer uit een uitzending weggelopen.
VI Oranje
VI Oranje is in de zomer tijdens EK’s en WK’s gebruikelijk het verlengstuk van het voetbalseizoen. Jarenlang was het Kurhaus in Scheveningen het decor van het voetbalprogramma dat op RTL4 om het EK of WK draait. In 2010 brak VI bij het grote publiek pas echt door en ontdekte Nederland de charme van het platte en soms ordinaire toontje dat René van der Gijp en Johan Derksen aansloegen. Het programma werd niet langer enkel voor het voetbal bekeken maar ook voor de sfeer, de platte humor en de spannende anekdotes.
In 2014 was VI Oranje eveneens heel populair. Dit kwam mede door het succes van het Nederlands elftal, dat in Brazilië derde werd op het WK onder Louis van Gaal. Bij deze reeks van VI Oranje denkt de kijker ook al snel terug aan alle opmerkelijke en hilarische momenten van Sierd de Vos, die in Brazilië live verslag deed. In 2018 is het Nederlands Elftal niet op het WK, maar maken de heren VI blijft thuis. Het programma, dat in de studio van RTL Late Night werd opgenomen is het laatste klusje van de Wilfred, René en Johan in dienst van RTL.