Heel Holland bakt: de opzet van het programma

Heel Holland bakt: de opzet van het programma Heel Holland bakt is een tv-programma dat wordt uitgezonden door omroep MAX. In dit programma nemen de beste amateurbakkers van Nederland het tegen elkaar op in een strijd om de titel. De presentatie is in handen van André van Duin, die er altijd weer een komische draai aan geeft. De jury bestaat uit voedingsdeskundige Janny van der Heijden en meester-patissier en meester-boulanger Robèrt van Beckhoven. Elke aflevering bestaat uit drie opdrachten. Hierna wordt door de jury een meesterbakker gekozen, en moet er helaas iemand afvallen.

Heel Holland bakt

Heel Holland bakt is een tv-programma dat is gebaseerd op het Britse programma The Great Brittish Bake-off. Het wordt vanaf 2013 uitgezonden op de Nederlandse televisie. De eerste drie jaar werd het programma gepresenteerd door Martine Bijl. Zij kreeg echter gezondheidsproblemen en werd in het vierde seizoen vervangen door André van Duin. Dit bleek een groot succes. Vanaf seizoen zes worden de afleveringen uitgezonden vanaf december, in plaats van vanaf september.

De locatie

De afleveringen worden opgenomen in een tent gelegen op het terrein van een kasteel. De eerste vier seizoenen werden gehouden op het terrein van kasteel Broekhuizen bij Leersum. Vanaf seizoen vijf wordt kasteel Maarsbergen gebruikt als decor van de afleveringen. Deze verandering was nodig omdat kasteel Broekhuizen een hotel was geworden.

De jury

De jury van Heel Holland bakt bestaat uit culinair journaliste Janny van der Heijden en meester-patissier en meester-boulanger Robèrt van Beckhoven. Zij verzinnen de opdrachten en beoordelen deze ook. Daarnaast bepalen zij aan het einde van elke aflevering wie er meesterbakker wordt, en wie er helaas het spel moet verlaten. Tussen de beelden van de bakkers door geven Janny en Robèrt vaak uitleg over de opdrachten en waar ze extra op gaan letten.

Selectie van de deelnemers

In de eerste aflevering wordt vaak bepaald wie er "naar de tent" mag. De tent is de locatie waar de competitie daadwerkelijk plaats gaat vinden. Er wordt eerst een voorselectie van twintig kandidaten gemaakt uit alle kandidaten die zich aangemeld hebben. Deze twintig strijden in een drietal opdrachten om de tien felbegeerde plekken in de tent.

De opbouw van een aflevering

Nadat de tien deelnemers zijn geselecteerd kan het echt beginnen. Elke aflevering bestaat uit drie opdrachten. Op dag één beginnen ze met de signatuuropdracht en gaan ze daarna verder met de technische opdracht. Op dag twee is het dan tijd voor het spektakelstuk. Tussen het opnemen van de afleveringen zit telkens een week, zodat de kandidaten thuis de mogelijkheid hebben om te kiezen wat ze willen gaan bakken en om te oefenen.

De signatuuropdracht
Bij de signatuuropdracht krijgen de bakkers een opdracht om iets te bakken in een bepaald thema. Het gaat om een klassiek recept, maar de deelnemers mogen hier hun eigen fantasie op los te laten. Er worden een paar eisen gegeven maar voor de rest zijn ze vrij om te doen wat ze willen. Hierdoor kan de jury beoordelen of de bakkers verstand hebben van wat goed bij elkaar past, en hoe je dat moet maken. Ook wordt hier op de creativiteit gelet. Deze opdracht is van tevoren bekend bij de deelnemers en dus kunnen ze deze doordeweeks voorbereiden.

De technische opdracht
De technische opdracht is niet van tevoren verteld aan de bakkers. Ze krijgen tijdens de opname te horen wat ze moeten gaan maken. Ze krijgen hiervoor geen volledig recept. Alleen een blaadje met ingrediënten en een aantal aanwijzingen. De jury kan zo beoordelen hoeveel kennis de deelnemers hebben van het bakken.

Het spektakelstuk
Bij het spektakelstuk moeten de bakkers groots uitpakken. Er wordt een thema gegeven, en mogelijk een aantal eisen. Voor de rest zijn de deelnemers helemaal vrij om te doen wat ze willen. Ze krijgen voor deze opdracht veel langer dan voor de signatuuropdracht en de technische opdracht. Daardoor kunnen ze er echt iets moois van maken.

Nadat alle opdrachten zijn geweest gaat de jury in beraad en bepalen zij wie er moet afvallen en wie er die aflevering de titel 'meesterbakker' krijgt.

Meesterbakker
Elke aflevering wordt er een meesterbakker uitgeroepen door de jury. Deze titel gaat naar de bakker die het volgens hen het beste heeft gedaan deze aflevering. Hier wordt gekeken naar alle drie de opdrachten. Vanaf het seizoen 2019/2020 krijgt de meesterbakker van elke aflevering een speldje uitgereikt dat hij de rest van de afleveringen op zijn schort kan dragen.

Vervolgprogramma

Van seizoenen vier tot en met zes was er "Smaakt naar meer", dat gepresenteerd werd door André van Duin. Dit was een soort nabeschouwing waarin teruggeblikt werd met de afvaller. Het programma trok echter te weinig kijkers, dus het werd van de buis gehaald. Later bleek dat ook de slechte gezondheid van de partner van André van Duin meespeelde in deze beslissing. In 2019/20 kwam een nieuw concept: "Doorbakken". In Doorbakken ontvangt Irene Moors elke week verschillende gasten op een verschillende locatie. Er wordt nagepraat over de afgelopen uitzending, en Robèrt gaat op bezoek bij de afvaller, om hem iets te leren dat mis ging in de aflevering. Daarnaast zijn er reportages van Robèrt en Janny over bakken. Dit programma werd gedurende het seizoen uitgezonden op woensdagavond om 21.35 door omroep MAX op NPO1.

Winnaars van Heel Holland Bakt

De winaars van de voorgaande seizoenen zijn:
  • Seizoen 1: Rutger van de Broek
  • Seizoen 2: Menno de Koning
  • Seizoen 3: Sarena Solari
  • Seizoen 4: Annemarie Pronk
  • Seizoen 5: Hans Spitsbaard
  • Seizoen 6: Anna Yilmaz
  • Seizoen 7: Anouk Glaudemans

Het zevende seizoen

De bakkers

In het seizoen 2019/2020 zijn er tien kandidaten die de selectieprocedure hebben overleefd. Eerst werden ze geselecteerd bij de beste 20 van 50 thuisbakkers die een taart hadden meegenomen. Daarna kregen ze drie opdrachten: het maken van een amandelsoufflé, een smaaktest en een chocoladeopdracht. Uiteindelijk werden de volgende tien kandidaten gekozen om mee te doen aan het programma:
  • Aline (student)
  • Anouk (docent)
  • Arjen (beleidsadviseur)
  • Esther (stewardess)
  • Ingmar (ingenieur windturbines)
  • Jeanette (werkzoekend)
  • Jeroen (hoofdagent)
  • Johan (kaasboer)
  • Nina (lerares)
  • Pauline (docent)

Uiteindelijk wisten Anouk, Esther en Jeanette de finale te bereiken. Hierin bleek Anouk de sterkste.

Uitzendingen

De uitzendingen werden vanaf 15 december elke zondag door Omroep MAX uitgezonden om 20.20 op NPO1. Op 2 februari was de finale waarin de laatste drie overgebleven bakkers strijden om de titel "Winaar van Heel Holland Bakt 2019/2020".
© 2020 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1982Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Biografie André van Duin: carrière, films, tv en privéAndré van Duin mag zeker tot de meest succesvolle Nederlandse artiesten van de naoorlogse periode worden gerekend. Het z…
De grootste carnavalskrakersCarnaval staat synoniem met gezelligheid en gekheid. Tijdens carnaval verkleden we ons en trekken we de gekste kleren aa…
Hits jaren 70: 1976Welke nummers waren in 1976 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Onbekenden trouwen in tv-programma Married At First SightOnbekenden trouwen in tv-programma Married At First SightIn het RTL-programma Married At First Sight worden deelnemers aan elkaar gekoppeld op basis van wetenschap. Ze ontmoeten…
Tv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstTv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstNachtdieren is een tv-programma van BNNVARA waarin presentatrice Ryanne van Dorst zich afvraagt waarom mensen in de nach…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heel_Holland_Bakt
  • https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/kandidaten/seizoen-2019/
  • https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/over/
Gujanator (35 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.