recensie

Filmrecensie: Escape from Sobibor

Filmrecensie: Escape from Sobibor Dit oorlogsdrama uit 1987 is gebaseerd op waargebeurde feiten en gaat over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het speelt zich af in Sobibor, één van de Nazi-Duitse werkkampen in Polen. De film is geregisseerd door Jack Gold. Rutger Hauer speet één van de hoofdrollen.

Verhaal

De film gaat over een waargebeurde ontsnapping met alle gevangenen uit een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Sobibor, een Pools dorpje, is één van de werkkampen van de Nazi-Duitsers. Elke dag komt er een trein aan met Joden, die tot in het kamp getransporteerd worden. Uit die groep selecteert men een dertigtal vrijwillige vakmensen zoals schoenmakers, naaisters en goudbewerkers. De andere mensen worden naar de 'douches' gebracht. De vrijwilligers moeten allerlei klusjes opknappen voor de Nazi's. Een deel van hen zorgt voor het rustige verloop van de aankomst van de nieuwe gevangenen.

De tirannie van de SS-ers en het gerucht dat de douches eigenlijk gaskamers zijn veroorzaken heel veel ongenoegen onder de Joden. Ze proberen te ontsnappen, maar elke poging die ze ondernemen loopt slecht af. Wanneer er een groep Partisanen in het kamp terecht komt, lijkt een mogelijke oplossing eindelijk in zicht. Leon, die samen met de bevelhebber van de Partisanen een plan uitwerkt wil dat het hele kamp ontsnapt; omdat anders medekampgenoten zullen boeten voor hun vrijheid. De dag van de ontsnapping loopt er echter van alles fout, waardoor elk van de gevangenen voor hun leven moet rennen.

Premisse: Wraakzucht groeit uit triomfering

Techniek

  • Animatie: De film begint met een stukje animatie waarin de plaats van de gebeurtenis wordt gesitueerd door middel van een landkaart waar alle concentratiekampen opstaan. Er wordt dan ingezoomd op de plaats Sobibor.
  • Archiefmateriaal: Oude beelden en foto's van de concentratiekampen worden gebruikt, terwijl in een inleiding wordt verteld waarover de film juist handelt.
  • Muziek: Een duidelijke samenwerking van geluid en beeld, komt meerdere keren in de film tot uiting
  • Kleurcontrast: Fleurige, warme kleuren voor de taferelen over de Nazi's, die goed eten hebben en niets te kort komen in het kamp en donkere koude kleuren voor de lijdende gevangenen.
  • Locatie: De film speelt zich haast volledig af in het kamp. En af en toe krijgen we de naburige omgeving in beeld: een naburig bos, het eindstation waar de treinen aankomen en het mijnenveld rondom het kamp.

Technische fiche

Regie: Jack Gold
Personages: Leon FeldhendlerActeurs: Alan Arkin
Luka Joanna Pacula
Alexander 'Sasha' Pechersky Rutger Hauer
Sgt. Gustav Wagner Hartmut Becker
Itzhak Lichtman Jack Shepherd
Scenario: J.K. Simmons
Muziek: Keith Palmer

Eigen mening:

Ik vond de film helemaal niet slecht. Sowieso heb ik al een zwak voor waargebeurde verhalen. Ook het feit dat Hollywood hier geen romantische versie heeft kunnen maken, vind ik ook al positief. Een beeld met een heel sterk dramatisch effect was een treinaankomst waar er ingezoomd wordt op een vrouw. Onmiddellijk daarna toont men hoe in de sorteerruimte diezelfde kleding mee op de hoop wordt gegooid. Niet dat ik alles zo fantastisch er in vond, zo is er een scène waarin dertien gevangenen worden veroordeeld. Ik kan je verzekeren dat de meesten op die tijd al een volledig leger veroordeeld heeft.
© 2009 - 2022 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II: Stanislaw (Shlomo) SzmajznerWO II: Stanislaw (Shlomo) SzmajznerStanisaw Szmajzner, beter bekend als Shlomo, is één van de weinige overlevenden van concentratiekamp Sobibor in het door…
Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…
Jeugdheld FlorisJeugdheld FlorisVoor de jeugd van de jaren 60 was het dé held ... Floris. De zwart-wit serie uit 1969 heeft een onuitwisbaar plaatje ach…

Speelfilm ‘A walk in the clouds’recensieSpeelfilm ‘A walk in the clouds’Dit romantische drama uit 1995 is destijds zeer wisselend ontvangen. Regisseur Alfonso Arau wist een mooie locatie met p…
De vele gedaantes van Robin HoodrecensieDe vele gedaantes van Robin HoodHet verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke stee…
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-09-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.