Jeugdheld Floris

Jeugdheld Floris Voor de jeugd van de jaren 60 was het dé held ... Floris. De zwart-wit serie uit 1969 heeft een onuitwisbaar plaatje achtergelaten op ieders netvlies, en toch is het slechts een korte serie afdelingen geweest. De impact was echter groot voor het publiek, maar ook voor de makers van deze serie.

Het verhaal / de serie

Basis van het verhaal

Eigenlijk is het verhaal vrij simpel. Het spelt zich af in de middeleeuwen met de prachtige kastelen, ridders en kasteeldames en –heren. Floris van Rozemont, gespeeld door de debuterende Rutger Hauer, reist terug naar de Nederlanden en wil weer in zijn kasteel gaan wonen. Dit is inmiddels door Van Rossum en zijn leger bezet als tolhuis en is hij dan ook niet van plan in te leveren. Floris, die met de Indiër Sindala reist, gespeeld door Jos Bergman, wordt vastgezet onder valse voorwendselen. Hij weet los te komen door een mede gevangene die hem en Sindala vervolgens brengt naar de eeuwige tegenstander van Van Rossum, te weten Wolter van Oldestein, gespeeld door Ton Vos. Ze slaan min of meer de handen in een om Van Rossum voldoende tegenstand te kunnen bieden.

Avonturen

Om Van Rossum weg te krijgen en de aanvallen van deze tegen Van Oldenstein te weerstaan vecht Floris samen met Sindala mee op zijn eigen manier en wordt het langzaam maar zeker ook zijn gevecht. Temeer zijn kasteel ook bezet blijft.

De losse afdelingen voorzien in allerlei pogingen om Van Oldenstein weg te krijgen en varieert van De Koperen Hond, een kanon wat men wil richten op het kasteel van Van Oldestein, tot de ontvoering van de Gravin Ada van Couwenberg, gespeeld door Diana Dobbelman. Maar Lange Pier, gespeeld door de inmiddels overleden Hans Boskamp, heeft met zijn tegenstander van Floris te zijn, ook een onuitwisbare indruk achtergelaten. Hij was alleen net niet slim genoeg om het te winnen van Floris en de uiterst gewiekste en intelligente Sindala. Sindala die zich overigens voordoet als een simpele ziel in een vreemd land, maar is verre van een simpele ziel.

Speelfilm

In 2004 ging de speelfilm in première en daar speelt de kleinzoon van Floris de hoofdrol. Jean van de Velde regisseerde deze speelfilm en Michiel Huisman speelt hier de kleinzoon van Floris. Een leuke film, maar bij lange na de impact die de oorspronkelijke serie destijds gehad heeft.

Achter de schermen

Achter de camera

Voor Rutger Hauer werd het zijn debuut en werd hij opgemerkt voor het grote doek, de rest van Hauer zijn professionele historie is bekend. De slechts 12 afdelingen hebben wel iets achtergelaten wat niet van het netvlies te slaan bleek.

Achter de schermen was Paul Verhoeven als regisseur actief in een voos de NOS “grote productie” (destijds) en hij zou in een later stadium veelvuldig met Rutger Hauer blijven werken en ook zijn historie als regisseur is bekend. Gerard Soeteman schreef het script en heeft ook voor vele films garant gestaan als het gaat om een succesvol script (ook meerderemalen met Paul Verhoeven samen gewerkt). Stunten werden er ook uitgevoerd en De Beukelaer stond ook in deze serie al garant voor de stunt. De Beukelaer zou met zijn team daarna behalve nationaal ook internationaal naam maken.

Voor de camera

Voor de camera was het zoals gezegd Rutger Hauer zijn debuut, maar ook andere inmiddels bekendere namen passeerde regelmatig de revue. Diana Dobbelman, Hans Boskamp, Tim Beekman, Ida Bons, Ton Vos en Cees Pijpers zijn namen die in de toneelwereld regelmatig terug bleven keren. Inmiddels zijn er enkele overleden en de andere zijn op leeftijd. Soms zie je een van de oude sterren nog in een bijrol voorbij schuiven.

Het spel is niet subliem, maar uitgaande van het feit dat het een jeugdserie is, is het spannend in elkaar gezet en voldoende voedingsbodem voor een vervolg. Wat er uiteindelijk toch niet gekomen is. Volgens de overlevering zou de toenmalige NOS er geen budget voor hebben c.q. voor vrij willen maken.

De serie is op DVD en in boxen te koop waar alle gouwe ouwe bij elkaar gevoegd zijn. Als jeugdsentiment is het zeker leuk de serie weer eens te bekijken.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opnamelocaties van de televisieserie FlorisOpnamelocaties van de televisieserie FlorisEind jaren zestig werd de televisieserie Floris opgenomen. Deze serie speelt zich af aan het eind van de middeleeuwen en…
Gijsbrecht van AemstelGijsbrecht van Aemstel (ook geschreven als Gysbreght van Aemstel) is een toneelstuk dat speelt in 1304 en geschreven is…
Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…

Sandokan, held in MaleisieSandokan, held in MaleisieSandokan is een door een Italiaanse schrijver bedachte Maleise figuur die zijn piratenweg vindt in de Zuid Chinese Zee.…
Paul Turner, The Voice of Holland, over Valerie & Mercury!Paul Turner was een van de sensaties in The Voice Of Holland 2012 van John De Mol. Vrijdagavond 7 oktober 2011 stemden m…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.