Paul Turner, The Voice of Holland, over Valerie & Mercury!

Paul Turner was een van de sensaties in The Voice Of Holland 2012 van John De Mol. Vrijdagavond 7 oktober 2011 stemden meer dan 3 miljoen mensen af op RTL4, om de audities voor de nieuwe reeks te bekijken. Ze zagen de geboren entertainer op een verbluffende energieke, excentrieke manier Valerie van Amy Winehouse coveren. Met z'n woeste kapsel, gekleed in een vaal groen hemd leek hij qua expressie een kruising tussen Freddy Mercury en Mika. Hij schitterde al in de Queen-musical We Will Rock You.

Wie is Paul Turner?

Paul Turner is 25 jaar en afkomstig uit Essex, in Groot-Brittannië en speelde al in diverse musicals op het Britse eiland. Naar eigen zeggen was hij een dik kind, wat volgens hem de reden is dat hij "met musicals startte". Van het dansen viel hij zichtbaar flink af. Tijdens de auditie gaf hij aan zichzelf met een flinke korrel zout te nemen, toen hij zei: "Wat is er leuker om te zingen en dansen, jezelf voor schut te zetten voor geld?"

Paul studeerde drie jaar aan het Colin's Performing Arts College in Essex. Voorafgaand aan zijn auditie in TVOH woonde hij sinds zeven maanden in Amsterdam, vanwege zijn rol in de musical We Will Rock You, in Utrecht. Het wonen in Nederland beviel hem zo goed dat hij besloot hier te blijven en op zoek te gaan naar nieuwe avonturen. Gedurende die periode zag hij op tv de eerste serie van The Voice of Holland en vond het concept geweldig. Dit deed hem deed besluiten zich op te geven voor een nieuwe reeks.

Paul geeft aan Lady Gaga en Amy Winehouse als voorbeelden te zien. Tijdens de blind auditions van TVOH 2012, in de uitzending van 7 oktober 2011 zong hij het nummer Valerie van Amy Winehouse. Die keuze had hij al gemaakt voordat ze stierf in juli j.l. Paul zong niet geheel zuiver, maar bracht het wel met een enorme uitstraling en aanstekelijk enthousiasme ten gehoor. Na het keren van hun stoelen konden coaches Angela Groothuizen, Nick & Simon, Marco Borsato en Van Velzen hun ogen niet geloven en barsten in een welgemeend lachen uit toen ze zagen wat voor vlees ze in de kuip hadden.

Juryoordeel coaches The Voice of Holland

Marco gaf aan nog op zoek te zijn naar een bijzonder iemand voor zijn team en had spijt dat hij niet op de knop gedrukt had.
Angela was onder de indruk en noemde de zang in het begin niet geheel zuiver.
Coach Nick Schilder schetste Paul' s optreden als vermakelijk en zei dat je dat niet vaak ziet, de soul van een zwarte vrouw in een blanke man. Roel van Velzen trok een parallel met Freddy Mercury en merkte op dat Paul precies weet wat hij doet.
Overigens draaiden alleen Nick & Simon en Van Velzen zich om tijdens de sessie, Paul koos voor de laatste als coach.

Paul Turner wint TVOH-battle van Gianna Tam

Vrijdagavond 11 november 2011 zagen 3,3 miljoen Nederlands de "Battle" in TVOH tussen Paul Turner en Gianna Tam. Ze zongen samen het nummer Animal, van de Neon Trees. Paul kende het nummer niet. Gianna Tam was met de hakken over de sloot door de Blind Auditons gekomen maar revancheerde zich in duet met Paul. Alhoewel de coaches niet onverdeeld positief over Paul waren en de sessie van Gianna zeer positief bespraken, was het toch Turner die door mocht naar de live-shows. Waarschijnlijk ingegeven door het feit dat hij een enorme smaakmaker, performer en publiekstrekker is.

Paul Turner in de live-show, vrijdag 9 december: Thunder In My heart

In zijn eerste live-show zong Paul het nummer Thunder In My Heart, van Leo Sayer. In een spetterende discosetting met veel dansende mensen om zich heen wist hij het publiek zoals gebruikelijk weer zeer te entertainen.
Hij wordt vergeleken met Freddy Mercury en Mika, maar na dit optreden werd opeens ook de vergelijking met Bert Visscher in diverse fora op internet gemaakt, niet zo verwonderlijk gezien Paul's mimiek en motoriek.
Om Paul kon men niet heen, hij was weer een ronde verder, na een enthousiaste beoordeling door de coaches.

In de vijfde liveshow zong Paul Turner op 6 januari 2012 zijn versie van de wereldhit Somebody That I Used To Know.
Paul was voorafgaand aan dit optreden ziek geweest, wat hij als plausibele verklaring opgaf voor het feit dat hij dit nummer abominabel slecht zong. Paul kwam met zijn charme echter weer goed weg en was toch weer door.

Na de uitzending was het nummer meteen verkrijgbaar als digitale download. Hierdoor kwam de single een week later op nummer 90 binnen in de Nederlandse Single Top 100.

Reach out I'll be there TVOH 13 januari, halve finale

Met Reach out I'll be there, een nummer van The Four Tops uit 1966 lukte het Turner om door te stoten naar de finale. De keuze was of Paul of Wouter Vink, beiden de laatst over gebleven kandidaten van Roel van Velzen. Roels puntenverdeling, 51% voor Wouter, 49% voor Paul, met de publieksstemmen erbij geteld uitkomend op 101% tegen 99% brachten hem een nipte overwinning.

Don't stop me now, finale TVOH 20 januari

In de finale van TVOH zijn uiteindelijk vier kandidaten over gebleven: Iris Kroes, Chris Hordijk, Erwin Nijhoff en Paul Turner.
Paul was de eerste afvaller in het programma en moest de show 's avonds al voor 22.00 uur verlaten.
Tevreden met zijn vierde plaats mocht hij nog Don't Stop Me Now, van Queen ten gehore brengen, waarna het doek voor hem, wat betreft The Voice Of Holland definitief viel.

Musicalcarriere Paul Turner

Paul was al in België, Duitsland en Nederland te zien in We Will Rock You, de musical gebaseerd op de hits van Queen.
Verder maakte zat hij in de cast van The Rocky Horror Show, Spirit of The Dance, Spirit of Broadway en Aladin. Na Guy Barzily uit de eerste aflevering van TVOH is Turner de tweede buitenlandse musicalster die door de audities is gekomen.

Castingcallpro.com, castingbureau Paul Turner

Paul Turner staat ingeschreven bij castingbureau Castingcallpro ("bruin haar, blauwe ogen, 1,78 m, gemiddelde bouw") , dat gevestigd is in Londen. Hij is o.a. beschikbaar voor een theaterrol, films, muziekvideo's, als model en voice-over.
Paul werkte in het verleden mee aan commercials voor de Nintendo Wii en Psp Playstation (UEFA Champions League)
Zijn management wordt gedaan door Olivia Bell, gevestigd in de Britse hoofdstad.

The Voice Of Holland en John de Mol

Op 17 september 2010 was de eerste aflevering ter wereld te zien op de Nederlandse tv van de nieuwe talentenjacht The Voice of Holland. Toen RTL de tweede X-factor reeks succesvol had afgesloten vroeg RTL directeur Erland Galjaard aan John de Mol een opvolger te bedenken, die nog weer een stapje verder ging. De inzet was een focus op kwaliteit, coaches moesten topartiesten zijn en ook de lat voor mensen die auditie wilden doen werd hoog gelegd.

Uiteindelijk kwam met met het meest vernieuwende van deze zoektocht naar nieuw talent: de Blind Auditions, waarbij de coach puur afgaat op het stemgeluid van de artiest zonder vooraf beïnvloed te zijn door uitstraling of uiterlijk van de kandidaat. De act met de draaiende stoelen werd bedacht door Roel van Velzen. De coaches uit de eerste reeks van TVOH waren grotendeels gelijk aan de tweede serie, Angela Groothuizen, Roel van Velzen en Nick & Simon. Alleen Jeroen van der Boom is vervangen door Marco Borsato. De presentatie is telkens in handen van Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. Winnaar van TVOH 2011 werd uiteindelijk Ben Saunders.

Na het eclatante succes in Nederland werd het format wereldwijd doorverkocht, zo is het inmiddels ook op de Amerikaanse tv te zien.
© 2011 - 2023 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3In de zomer van 2012 deed Sandra van Nieuwland auditie bij The Voice of Holland. De 35-jarige Sandra liet een fantastisc…

Jeugdheld FlorisJeugdheld FlorisVoor de jeugd van de jaren 60 was het dé held ... Floris. De zwart-wit serie uit 1969 heeft een onuitwisbaar plaatje ach…
Hetalia: Axis Powers: welke landen, personages & karakters?Hetalia: Axis Powers is zowel een manga als een anime. Sinds een tijd geleden is Hetalia, naast de originele manga, ook…
Bronnen en referenties
  • www.castingcallpro.com
  • http://musical.blog.nl/nieuws-binnenland
  • www.facebook.com
  • www.thevoiceofholland.com
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 20-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.