Sandokan, held in Maleisie

Sandokan, held in Maleisie Sandokan is een door een Italiaanse schrijver bedachte Maleise figuur die zijn piratenweg vindt in de Zuid Chinese Zee. In 1976 maakte de Indiase filmindustrie Bollywood in samenwerking met een aantal Europese televisiezenders er een televisieserie van. Dat de nasynchronisatie in het Italiaans was, bleek niet zo’n succes. De miniserie was in vele landen destijds wel succesvol.

Het verhaal / de televisieserie

Basis van het verhaal

De basis van het verhaal gaat over de piraat Sandokan (wat eigenlijk een nobele prins is en welke gespeeld wordt door Kabir Bedi), zijn beste vriend Yanez, gespeeld door Philippe Leroy, en zijn gevolg die in de Zuid Chinese Zee actief zijn. Het begint bij zijn gevecht tegen de Nederlandse en Britse kolonisten die in het gebied actief zijn. Maar hij vecht ook tegen lokale uitbuiters als Brooke, die heerst over Sarawak. Zijn daden worden ook wel vergeleken met de Britse held Robin Hood.

Echter de basis van het verhaal is de vrijheid van zijn eiland Mompracem en de avonturen die gepaard gaan met het verdrijven van de vijand. Verder speelt zijn eeuwige liefde Marianne, gespeeld door Carole Andre, een nadrukkelijke rol.

Zijn gevecht

Iedere afdeling van deze miniserie komt er iemand op zijn pad die zijn hulp inroept waar de Europese overheersers weer huis houden. Maar ook waar zijn geliefde Marianne in nood komt en altijd is hij bezig met zijn strijd om Mompracem. Toch loopt de miniserie wel door en sluit de miniserie goed af.

Achter de schermen

Boeken en verfilmingen

De Italiaan Emilio Salgari creëerde de mythische persoon Sandokan, zijn strijd om Mompracem en de romantische verhalen hier omheen. De boeken zijn op verschillende momenten verfilmd en behalve de beschreven miniserie zijn er eerder al speelfilms in Hollywood van gemaakt. Daar speelde Steve Reeves de hoofdrol in de eerste 3 delen. De 4e en 5e film werd voor rekening van Ray Danton genomen.

In 1976 werd de 6 delige miniserie met Kabir Bedi in Bollywood gemaakt en in de negentiger jaren werden er ook nog tekenfilms van gemaakt.

De miniserie

De miniserie is niet erg professioneel gemaakt, tenminste als we het afzetten teen de huidige maatstaf. De acteurs acteren echt (weinig naturel) en Sandokan doet dingen die een normaal mens niet kan. Het is allemaal net iets te dik aangezet. Maak dat maakte niet uit, want de persoon Sandokan was een held en dan werd alles door de vingers gezien. Ook de niet echt geloofwaardige gevechten. De nasynchronisatie naar het Italiaans is behalve wennen ook slecht gedaan. De woorden versus de monden lopen niet synchroon en als je er op let wordt het zelfs storend.

Kabir Bedi

Kabir Bedi is een typische Bollywood acteur die meer dan 60 speelfilm op zijn naam heeft staan en naast de Indiase filmwereld is hij ook actief in Hollywood. Zo speelde hij in de James Bond film Octopuccy en speelde hij een rol in de TV soap The Bold and The Beautiful en speelde mee in Dynasty.

Maar zijn carrière begon min of meer bij de miniserie Sandokan uit 1976 en zo werd Sandokan met acteurs uit Bollywood bemand een productie die mede was opgezet door de Duitse, Italiaanse en Franse televisiezenders.

Bedi heeft een zoon die internationaal model is en inmiddels ook Bollywood acteur en zelf woont hij afwisselend in Londen en Bombay.

Behalve (jeugd)sentiment is Sandokan alleen grappig om nog eens te bekijken. De miniserie is op DVD te koop (meestal in verzamelboxen met meer “gouwe ouwe”).
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
Bollywood: De grootste filmindustrie ter wereldBollywood is groot. Heel groot. Je hebt er weleens van gehoord, maar wat moet je je ervan voorstellen? Dit artikel geeft…
Natuurtalent River PhoenixNatuurtalent River PhoenixZoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten – op wat voor vlak dan ook – te vroeg van de aardbodem. Riv…
Wat zijn onze helden?Iedereen heeft wel een held of heeft er een held gehad. Toch zien we het vaak als iets wat meer voor kinderen is en dat…

Documentaire 'De Kinderen van de Hondsberg 2011'In 1998 werd op tv een documentaireserie uitgezonden die de titel De Kinderen van de Hondsberg droeg. Indrukwekkende por…
Jeugdheld FlorisJeugdheld FlorisVoor de jeugd van de jaren 60 was het dé held ... Floris. De zwart-wit serie uit 1969 heeft een onuitwisbaar plaatje ach…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.