Documentaire 'De Kinderen van de Hondsberg 2011'

In 1998 werd op tv een documentaireserie uitgezonden die de titel De Kinderen van de Hondsberg droeg. Indrukwekkende portretten van kinderen met verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblemen die in observatiecentrum De Hondsberg in Oisterwijk werden begeleid. Wie eenmaal keek, werd vaak diep geroerd. In 2011 komt documentairemaker Roel van Dalen met het vervolg. Hij laat zien wat er van de kinderen van toen is geworden.

Documentaire Roel van Dalen

Roel van Dalen is een bekend documentairemaker. Zijn serie De Kinderen van de Hondsberg volgde zes kinderen met gedragsproblemen en verstandelijke beperkingen en liet zien welke worstelingen zij, maar ook hun ouders vaak doormaakten. De kinderen schopten en spuugden hun ouders, kregen woedeaanvallen, waren agressief of juist heel passief. Mensen die de serie volgden zullen zich ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe het de jongeren van toen is vergaan. Van Dalen bedient hen op hun wenken want op zondag 23 oktober is het eerste vervolg op de documentaire. Een week later is het tweede deel van De Kinderen van de Hondsberg 2011.

De Kinderen van de Hondsberg 2011

De jongeren die in de documentaire worden getoond zijn nu 13 jaar ouder. Van Dalen volgde ze namelijk in 1998 en liet toen zien hoe het met de kinderen gesteld was. De kinderen van toen zijn inmiddels uitgegroeid tot jonge volwassen mensen. Met sommigen gaat het heel goed, met anderen blijft het problematisch. Zo zal Céline uit de serie, die haar adoptief ouders schopte, sloeg en bespuugde waarschijnlijk voor altijd in een inrichting moeten blijven, omdat haar gedrag niet wezenlijk is veranderd. Het meisje dat in Chili werd geboren heeft ernstige hechtingsproblemen omdat haar moeder tijdens de eerste 9 maanden van haar leven niet goed voor haar heeft gezorgd. Het kind was ondervoed, maar kon vooral niet dat aan het kind geven wat het nodig had aan liefde en veiligheid. De eerste maanden van een kinderleven zijn heel cruciaal zijn voor de hechting van een kind en daar is het waarschijnlijk ondermeer helemaal fout gegaan met Céline. Daar komt bij dat Céline een verstandelijke handicap heeft. De worsteling van de adoptieouders van Céline die haar ophaalden toen ze 9 maanden oud waren, blijkt ook erg goed uit de eerste documentaire. De vader zegt daarover dat het nooit went als die hechting er niet is.

Boyce, een agressieve tiener in 1998, blijkt echter een succesverhaal te zijn. Hij blijkt nu een hele aardige jongen die over zijn problemen praat en er niet direct op losslaat. De jongen kreeg overigens de schuld van het feit dat zijn ouders gingen scheiden, omdat hij zo moeilijk was. Boyce heeft inmiddels een relatie, blowt niet meer en hij heeft binnenkort waarschijnlijk werk. Als de documentairemaker met hem terugkeert naar De Hondsberg houdt de jongeman het niet droog. Overmand door emoties herinnert hij zich veel zaken, maar is hij ook begaan met de jongeren die in 2011 in de Hondsberg zitten. Hij vertelt in de nieuwe documentaire dat hij als klein jongetje toch vooral ook gewoon thuis had willen wonen en dat het heel naar was dat dit niet kon.

Welke jongeren zitten er in de serie De Kinderen van de Hondsberg 2011?

In de serie worden een aantal jongeren gevolgd die ook in 1988 werden gevolgd. Dit zijn:
  • Celine
  • Michael
  • Boyce
  • Terrence
  • Niels
  • Stephanie

De uitkomst

Veel van de kinderen van toen hebben nog steeds problemen of krijgen begeleiding, maar een aantal heeft zich ook overal doorheen gevochten. Zo zal Terrence nooit zelfstandig kunnen functioneren, maar heeft hij wel alle steun van zijn familie. Niels werkt en woont (wel met begeleiding) en Stephanie doet er alles aan om wel zelfstandig verder te kunnen. Ze werkt als schoonmaker in een verzorgingshuis, maar heeft moeilijke jaren achter de rug.

Documentaire gaat niet over de behandeling en of die wel of niet goed is

In 1988 werd wel getoond hoe de behandelaars omgingen met de kinderen, maar centraal stond dit niet in de documentaire. Toch wordt wel duidelijk dat die begeleiding en hulp nodig waren. De film staat dan ook centraal in een debat over bezuinigingen in de zorgsector. Dat debat wordt op 7 november 2011 in de Rode Hoed in Amsterdam plaats.

Publieksprijs voor de documentaire De Kinderen van de Hondsberg

De documentaire van Van Dalen heeft tijdens het Nederlandse Film Festival in Utrecht de publieksprijs gewonnen en kreeg de hoogste score van het publiek.
© 2011 - 2022 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Céline Dion: wereldberoemde zangeresCéline Dion is een wereldberoemde zangeres, die talloze hits, zowel Engels- als Franstalig, op haar naam heeft staan. Ze…
Hits jaren 90: 1998De film Titanic was een groot succes, net zoals de daarbij horende soundtrack van Celine Dion. En dat was niet de enige…
Wie is Michael Kors?Michael Kors, geboren als Karl Anderson, heeft slechts twee semesters gevolgd aan het Fashion Institute en is nu één van…
Televisieserie De FreggelsDe televisieserie de freggels gaat over een stel kleine vrolijke wezentjes die onder de grond leven in een grot. Ze bren…

Personages Friends, immens populaire sitcomFriends: 10 jaar lang een van de meest populaire televisieseries wereldwijd. Op 22 september 1994 werd de eerste aflever…
Sandokan, held in MaleisieSandokan, held in MaleisieSandokan is een door een Italiaanse schrijver bedachte Maleise figuur die zijn piratenweg vindt in de Zuid Chinese Zee.…
Bronnen en referenties
  • Surfmedia
  • YouTube
  • NCRV - De Kinderen van de Hondsberg
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.