Opnamelocaties van de televisieserie Floris
Eind jaren zestig werd de televisieserie Floris opgenomen. Deze serie speelt zich af aan het eind van de middeleeuwen en werd een groot succes. Het betekende ook meteen de doorbraak van acteur Rutger Hauer en regisseur Paul Verhoeven. Voor de opnames werden drie kastelen gebruikt: de Doornenburg, slot Loevestein en kasteel Hernen. Daarnaast werden in sommige afleveringen nog een aantal andere locaties gebruikt, zoals molens of boerderijen. Veel van de opnamelocaties van Floris zijn tegenwoordig nog te bezoeken. Opvallend is dat in de serie soms een kasteel wordt binnengegaan en dat de kamer die je vervolgens ziet in werkelijkheid een kamer in een ander kasteel is.
De belangrijkste opnamelocaties van Floris zijn de drie kastelen: de Doornenburg, kasteel Hernen en slot Loevestein. Van deze drie kastelen is de Doornenburg het vaakst te zien in de televisieserie. Daarnaast is er ook nog gebruik gemaakt van een aantal andere locaties. Daarvan is de Hernense molen waarschijnlijk het bekendst.
Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg heeft een opvallend grote voorburcht. Deze grote voorburcht is in Floris veelgebruikt, maar speelde vooral een grote rol in de laatste twee afleveringen van Floris. Het toernooi dat in deze afleveringen gehouden werd, was namelijk op de voorburcht van de Doornenburg. Op de achtergrond is dan de imposante poort van de voorburcht van de Doornenburg te zien. Deze poort is begroeid met klimop. Ten tijden van de opnames van Floris was dit ook al het geval, maar doordat het in zwart wit werd uitgezonden viel dat niet zo op.
Het toernooi in de voorburcht van de Doornenburg /
Bron: Floris, NTSDe voorburcht van de Doornenburg
met zicht op de poort
Geheime vluchtgang
Naast de grote binnenplaats bevindt zich nog een bekende plek van Floris op kasteel Doornenburg. In de aflevering 'De koperen hond' verlaat Rogier het kasteel via een geheime vluchtgang. Het luik wat toegang geeft tot deze geheime gang bevindt zich in de toren in het midden van de oostelijke muur van de voorburcht. In werkelijkheid is er geen geheime gang waar je naar beneden gaat door het luik. De kamer waar zich het luik bevindt was eveneens de kamer van Wolter van Oldenstein.
Het moment dat Rogier terugkomt uit de geheime gang /
Bron: Floris, NTSHet luik tegenwoordig
Kasteel Hernen
Kasteel Hernen is in de televisieserie het tolhuis van Maarten van Rossum, de vijand van Floris. Maarten van Rossum is de leider van een huurlingenleger. Hij staat aan de kant van Karel van Gelre. In de eerste aflevering 'Het gestolen kasteel' worden Floris en Sindala gevangen genomen door soldaten van Van Rossum. Eerst moeten ze bij Van Rossum zelf komen. De kamer van Van Rossum is tegenwoordig de entree als je het kasteel bezoekt. Hier bevindt zich de kassa en de museumwinkel.
Aan het einde van de aflevering 'Het gestolen kasteel' treedt een spion van Oldenstein op als goochelaar op kasteel Hernen. Deze scène is opgenomen in de grote zaal in de noordvleugel van het kasteel. In deze zaal kom je uit als je het houten trappetje op de binnenplaats opgaat. Even later zien we Floris en Sindala via een raam naar beneden de zaal in kijken. De goochelaar knipoogt dan naar hun. Floris en Sindala lopen op dat moment op de overdekte weergang van het kasteel. Dit is een unieke plaats in Nederland aangezien kasteel Hernen het enige kasteel in Nederland is met een overdekte weergang.
De grote zaal met de spion als goochelaar /
Bron: Floris, NTSDe grote zaal tegenwoordig
De grote zaal met de drie narren /
Bron: Floris, NTS
In dezelfde zaal is ook de scène opgenomen waarbij de drie narren optreden op kasteel Hernen. Deze scène is onderdeel van de aflevering 'De drie narren'. De drie narren treden op met een drinklied. Zodra het liedje is afgelopen, komen er soldaten uit de deur die leidt naar het houten trappetje op de binnenplaats.De soldaten nemen de drie narren gevangen. Als ze de zaal verlaten, gaan ze ook weer via de deur die uitkomt bij het houten trappetje op de binnenplaats.
In de eerste aflevering 'Het gestolen kasteel' worden Floris en Sindala gevangengezet op kasteel Hernen. In werkelijkheid is dit geen kerker, maar een gedeelte van de kelder. Het nisje waar de spion lag, is nog duidelijk te herkennen.
De kerker met de spion /
Bron: Floris, NTSDe kelder tegenwoordig
Slot Loevestein
Slot Loevestein is vooral te zien in de aflevering 'De drie narren' en de aflevering 'De Byzantijnse beker'. In de aflevering 'De drie narren' is slot Loevestein het kasteel van Reinbout. Floris en Sindala moeten naar Reinbout voor zijn zegel, maar als ze daar aankomen blijkt het kasteel geplunderd te zijn. In deze scène ligt de binnenplaats van Loevestein vol met troep en zijn er kleine brandjes.
De geplunderde binnenplaats in Floris /
Bron: Floris, NTSDe binnenplaats van Loevestein tegenwoordig
In de aflevering 'De alruin' gaan Floris en Sindala naar magister Roges. Hij woont in een toren die een redelijk stuk rijden is ter paard in de televisieserie. In werkelijkheid staat deze toren bij slot Loevestein. De toren is namelijk in werkelijkheid de toren die als kruittoren heeft gediend.
De toren van magister Roges in Floris /
Bron: Floris, NTSDe kruittoren van slot Loevestein
Overige locaties
Hernense molen
Ondanks dat de Hernense molen alleen een grote rol heeft gespeeld in de aflevering 'De vrijbrief', is het waarschijnlijk toch een van de bekendere gebouwen waar Floris is opgenomen. Aan de wieken van deze molen werden namelijk soldaten van Gelre vastgebonden door Floris en Sindala. Vervolgens lieten ze de molen draaien. Deze stunt werd niet door de acteurs uitgevoerd, maar door een speciaal stuntteam. Opvallend is dat de Hernense molen in 1745 gebouwd is terwijl Floris zich afspeelt rondom het jaar 1500. De Hernense molen staat in de televisieserie Floris in een vrij kaal landschap. Tegenwoordig is het een stuk groener in dit gebied en staat de molen niet meer zo vrij.
De Hernense molen met de Gelderse soldaten aan de wieken
/
Bron: Floris, NTSDe Hernense molen staat tegenwoordig niet meer zo vrij
Brugge
In de aflevering 'De vrijbrief' gaan Floris en Sindala naar de stad. Het decor voor de stad in deze aflevering was de historische binnenstad van Brugge.