recensie

Speelfilm ‘A walk in the clouds’

Speelfilm ‘A walk in the clouds’ Dit romantische drama uit 1995 is destijds zeer wisselend ontvangen. Regisseur Alfonso Arau wist een mooie locatie met prachtige sepia beelden niet helemaal goed te combineren met het verhaal en de acteurs. Jammer, want het totaalplaatje had er veel beter uit kunnen zien.

Het verhaal

Thuis

Het verhaal speelt net na de 2e wereldoorlog waar Sergeant Paul Sutton, gespeeld door Keanu Reeves, terugkeert naar San Francisco naar zijn materialistische vrouw Betty, gespeeld door Debra Messing.

Zijn thuiskomst is alles behalve prettig en omdat hij zijn toekomst anders ziet, besluit hij nog eenmaal zijn eerste baantje als chocolade vertegenwoordiger op te pakken. Zo kan hij nadenken over de invulling van zijn toekomst. In de trein komt hij Victoria Aragon, gespeeld door Aitana Sanchez-Gijon, tegen. Door samenloop van omstandigheden staan ze enig moment samen vlakbij de woonplaats van Victoria. Na een huilbui blijkt ze zwanger en zonder man naar huis te moeten (inclusief studie afgebroken). Paul wil wel een dag of wat haar man spelen om haar te helpen te voorkomen dat haar vader uit zijn dak gaat. Hij gaat dan onder het mom dat hij als vertegenwoordiger moet werken er weer langzaam vandoor.

Het loopt allemaal anders

Het loopt anders, want hoewel haar moeder en grootmoeder blij zijn, is vader sceptisch en is Paul een duidelijke buitenstaander. Giacarlo Giannini, die de rol van Alberto Victoria’s vader speelt, is een knorrige man die zijn liefde voor zijn kinderen niet uit en alleen lijkt te leven voor zijn wijngaard. Paul, die de volgende dag moet vertrekken, heeft er moeite mee. Victoria is een lieve vrouw, maar hij is getrouwd dus er kan geen sprake zijn van een relatie. Grootvader Don Pedro, gespeeld door Anthony Quinn, is een aardige kerel die Paul en zijn chocolade wel ziet zitten. Hij zorgt er op een handige manier voor dat Paul toch nog even blijft.

Paul helpt mee de wijn oogsten en maakt langzaam maar zeker steeds meer deel uit van de familie en wordt zelfs verliefd op Victoria. Als vader Alberto eindelijk zo ver is zijn dochter nu ook voor de kerk te laten trouwen, ontkomt ze er niet aan de waarheid te vertellen.
Paul vertrekt naar huis en vindt zijn vrouw met een ander in bed. Ze zijn er gauw uit dat er gescheiden moet worden. Eigenlijk is hij er ook wel blij om, want nu kan hij terug naar Victoria.

Toch trouwen?

Als hij weer in de Napa Valley arriveert, vraagt hij officieel toestemming aan Alberto om met Victoria te mogen trouwen. Nog boos over zijn afgang in het dorp (dat hij zijn dochter voor de kerk wilde laten trouwen) maakt hij ruzie en laat een lantaarn vallen. In geen tijd staat de wijngaard in brand en brand volledig af.

De vraag is in hoeverre de relatie bestand is én of de prachtige wijngaard weer opgebouwd kan worden.

De recensie

De film werd in sepia opgenomen en geeft prachtige beelden weer, maar neemt niet weg dat het zoete verhaal te weinig diepgang heeft. Voor het originele verhaal was een Golden Globe weggelegd, maar daar blijft de positieve kritiek dan ook wel hangen.

Reeves die meestal in actiefilm met veel fysiek vermogen speelt, gaf met deze film een draai aan zijn carrière. Althans dat had het kunnen zijn, maar geeft zijn personage te weinig diepgang dat het ook echt geloofwaardig is. En hoewel de gehele cast niet rampzalig speelt, krijgt de regisseur, Alfonso Arau, het maar niet voor elkaar een geheel te smeden van de beelden, het verhaal en de spelers. Hij dringt klaarblijkelijk niet voldoende tot zijn hoofdrolspelers door, helaas. Het filmconcept was prima om er een fraai geheel van de maken.

De film o.a. geproduceerd door David Zucker die wellicht bekend is als regisseur van The Naked Gun, Scary Movie 3 en Airplane! De film heeft zo’n 20 miljoen dollar gekost en is de koop en te huur op DVD/on demand en af en toe op televisie.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…

Lachen met 'Yes Man'recensieLachen met 'Yes Man'Als je komische films leuk vindt, dan wil dat nog niet zeggen dat je automatisch de films van Jim Carrey leuk vindt. Maa…
Filmrecensie: Escape from SobiborrecensieFilmrecensie: Escape from SobiborDit oorlogsdrama uit 1987 is gebaseerd op waargebeurde feiten en gaat over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-03-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.