recensie

Lachen met 'Yes Man'

Lachen met 'Yes Man' Als je komische films leuk vindt, dan wil dat nog niet zeggen dat je automatisch de films van Jim Carrey leuk vindt. Maar als je van zijn humor houdt, is Yes Men zeker de moeite waard. Een dunne verhaallijn, maar als je wilt lachen is dat soms helemaal niet erg.

De film

Domme humor of toch juist niet?

Noem het domme humor, maar alleen het gezicht van Jim Carrey is al lachwekkend. Dat heeft die man mee. Zo ook in Yes Man, waar hij een saaie grijze huis met een baan bij de bank speelt, genaamd Carl Allen. Hij is gescheiden en ziet zijn ex al weer met een nieuw vriendje. Zijn vrienden kunnen hem niet overreden om weer een sociaal leven op te bouwen.

Alles is "ja"

Totdat hij een oude vriend tegen het lijf loopt die hem de goeroe Terrence Bundley aanbeveelt. Hij neemt de folder mee, maar doet er eigenlijk niets mee. Uiteindelijk begint hij zichzelf zo zielig te vinden dat hij toch maar een kijkje gaat nemen. Terence Stamp die de goeroe speelt spreekt in het publiek met hem en gaat een soort contract aan waarin hij alleen maar Ja op alles moet zeggen.

Hij belandt in vreemde situaties waar hij een dakloze meeneemt, die vervolgens zijn telefoon leegbelt en hij zelf zonder benzine komt te staan. Als hij wat benzine gaat halen loopt hij de vrolijke Allison, gespeeld door Zooey Deschanel, tegen het lijf. Een lift naar zijn auto en een zoen houdt hij er aan over en langzaam begint hij te geloven in het Ja zeggen op alles.

Zo gaat hij gitaarles nemen en Koreaans studeren en wil hij ook nog leren vliegen. Zijn vrienden zijn hem inmiddels helemaal kwijt en zelfs als zijn vriend vraagt of hij het vrijgezelle feest voor zijn aanstaande wil organiseren, doet hij dit. Zijn relatie met Allison groeit gestaag door. Op zijn werk verstrekt hij kleine lening na kleine lening, wat hem de functie van de specialist op gebied van microkrediet oplevert en hij raakt verzeilt in situaties dat hij een Koreaanse dame helpt en een man die zelfmoord wil plegen helpt door gitaar te spelen.

Alleen wordt hij, als hij met Allison een tripje gemaakt heeft, aangehouden. Met alles wat hij in korte tijd gedaan heeft, heeft de CIA hem in beeld gekregen en verdekt hem van terrorisme. Als zijn vriend de CIA uit moet komen leggen dat hij volgens een contract op alles Ja moet zeggen, verlaat Allison hem. Ze is er niet meer van overtuigd dat hij op alles Ja zegt omdat hij dat ook echt wil, maar omdat er een contract afgesloten is.

Moraal!

Als Carl van het contract af wil en hij de goeroe opzoekt, blijkt er geen contract te bestaan. Hij wilde Carl alleen aan zijn verstand peuteren dat hij positiever in het leven moet staan en op wat meer dingen, wel afgewogen, Ja zou zeggen. Dat levert hem uiteindelijk een wilde rit in ziekenhuiskleding op de motor op. Hij gaat op zoek naar Allison.
Spreekt voor zich dat een dergelijke film een happy end moet hebben.

De recensie

Pretentieloos

Voor subtiele humor moet je deze speelfilm niet bekijken, maar voor pretentieloze domme humor absoluut wel. Zeker amusant om naar te kijken. Zeker als je absoluut zonder nadenken wilt lachen. Dit type films heeft – hoe kan het anders – een zeer magere verhaallijn, maar Jim Carrey speelt als vanouds met gekke bekken en vreemde situaties. Een aantal van de stunt wilde Carrey graag zelf doen, dat leverde de man enkele gebroken ribben op.

Peyton Peed tekende voor de regie en Jim Carrey, Davind Heyman en Richard D. Zanuck tekende voor de productie.
De film heeft een slordige 70 miljoen dollar gekost en de opbrengst wordt geschat op 210 miljoen dollar. Opmerkelijk dat Carrey geen salaris op voorhand wilde hebben, maar een deel (36%) van de opbrengst. Geen slechte deal zo blijkt.

De speelfilm is te huur en te koop op DVD. Zo nu en dan verschijnt de speelfilm ook op televisie en dan is het plots een gezellige familiefilm.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…
Humor uitgelichtWel of geen humor. Hoe groot is het verschil in gevoel voor humor tussen Nederlanders en buitenlanders, mannen en vrouwe…
Humor in LiteratuurHumor in LiteratuurLachen, gieren en brullen. Het is het bekende gevolg van humor. Maar wat is humor eigenlijk? Moppen en grappen, is dat h…

Bruce Willis in 'Armageddon'recensieBruce Willis in 'Armageddon'Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het p…
Speelfilm ‘A walk in the clouds’recensieSpeelfilm ‘A walk in the clouds’Dit romantische drama uit 1995 is destijds zeer wisselend ontvangen. Regisseur Alfonso Arau wist een mooie locatie met p…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-07-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.