recensieBruce Willis in 'Armageddon'
Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het publiek zou het dat jaar een van de grootste kaskrakers blijken.
Het verhaal
Het verhaal start met een enorme meteoriet (zo groot als Texas) die op de aarde afkomt en niet meer te stoppen in. Behalve als deze nog buiten onze dampkring in kleine stukken geschoten wordt. Dat verandert de koers van de meteoriet en zal deze aan de aarde voorbij gaan. Om de spanning in de film op te voeren laat men al wel kleine inslagen van meteorieten zien.
De enige manier om die meteoriet klein te maken is bij de meteoriet te komen, dynamiet in de meteoriet te krijgen en hem te laten exploderen. Olieboorder Harry Stamper, gespeeld door Bruce Willis, moet met zijn team en bijbehorend materiaal de klus kunnen klaren. Alleen is Harry een olieboorder en geen astronaut.
Het team mag Harry zelf samenstellen, maar hij heeft weinig keus wel of niet mee gaan naar de NASA. Wel mogen ze een eis neerleggen als vergoeding. Harry’s dochter wordt gespeeld door Liv Tyler en zij reist mee af naar de NASA. Zijn team blijkt een bij elkaar geraapt ‘zootje’ kerels te zijn die wel een ding gemeen hebben, ze verstaan hun vak. Naast dit alles speelt dat Harry’s dochter een relatie aangaat met A.J. Frost, welke gezien wordt als de opvolger van Harry. Harry wil eigenlijk meer voor zijn dochter en zijn haat/liefde verhouding met A.J. Frost, gespeeld dor Ben Affleck, loopt mee door het hele verhaal. Evenals enkele persoonlijke aspecten van de verschillende mannen uit het team.
Ze worden in enkele dagen getraind bij de NASA om de basisbeginselen als astronaut te beheersen. Dit alles blijkt een komisch tafereel, maar ze redden het met de hakken over te sloot. NASA heeft ook geen keus. Dan worden ze, met enkele professionele astronauten in twee verschillende spaceshuttles, in een baan om de aarde geschoten. Er moet nu gekoerst worden naar de meteoriet, boren om er springstof in te plaatsen en deze te laten exploderen. Om brandstof bij te tanken komen ze langs een Russich station waar de eenzame Rus, bijna doorgedraaid mee oppikken. Een rol die goed wordt neergezet door acteur Peter Stormare.
Uiteindelijk crashed een van de twee space shuttles en krijgt de andere het met veel moeite voor elkaar om het gat te boren en het dynamiet te plaatsen. Gaat Harry Stamper het met zijn team redden???
De Recensie
De film werd gemengd ontvangen door de critici, een argument was dat er researchfouten in het verhaal blijken te zitten (routing NASA) en dat een dergelijke actie nooit in het echt zou kunnen plaatsvinden. Dit neemt niet weg dat de film door het publiek massaal bezocht werd, want de film mocht 140 miljoen dollar kosten en bracht uiteindelijk ongeveer 555 miljoen dollar op.
Toegegeven dat het verhaal niet ijzersterk is, is het maar de vraag of het publiek daarvoor komt. Is het hoge actiegehalte niet zeker zo belangrijk in deze film. De actie en humor met een vleugje tragiek aan het einde, maakt de film absoluut een leuke film om naar te kijken. De film komt ook niet over als zou men wel pretenderen een Oscar nominatie te willen.
Michael Bay is de regisseur en een van de producers. Deze heeft meer van de spektakelfilms gemaakt, zoals the Rock, Pearl Harbor en Bad Boys. De cast is groot opgezet en naast Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler spelen Billy Bob Thortnton,Will Patton en Jessica Steen een hoofdrol.
Van de muziek is een CD uitgebracht, met o.a. Liv’s vader Steve Tyler, en de film is te huur en te koop op DVD/on demand en regelmatig komt de film op TV voorbij.