recensie

Bruce Willis in 'Armageddon'

Bruce Willis in 'Armageddon' Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het publiek zou het dat jaar een van de grootste kaskrakers blijken.

Het verhaal

Het verhaal start met een enorme meteoriet (zo groot als Texas) die op de aarde afkomt en niet meer te stoppen in. Behalve als deze nog buiten onze dampkring in kleine stukken geschoten wordt. Dat verandert de koers van de meteoriet en zal deze aan de aarde voorbij gaan. Om de spanning in de film op te voeren laat men al wel kleine inslagen van meteorieten zien.

De enige manier om die meteoriet klein te maken is bij de meteoriet te komen, dynamiet in de meteoriet te krijgen en hem te laten exploderen. Olieboorder Harry Stamper, gespeeld door Bruce Willis, moet met zijn team en bijbehorend materiaal de klus kunnen klaren. Alleen is Harry een olieboorder en geen astronaut.

Het team mag Harry zelf samenstellen, maar hij heeft weinig keus wel of niet mee gaan naar de NASA. Wel mogen ze een eis neerleggen als vergoeding. Harry’s dochter wordt gespeeld door Liv Tyler en zij reist mee af naar de NASA. Zijn team blijkt een bij elkaar geraapt ‘zootje’ kerels te zijn die wel een ding gemeen hebben, ze verstaan hun vak. Naast dit alles speelt dat Harry’s dochter een relatie aangaat met A.J. Frost, welke gezien wordt als de opvolger van Harry. Harry wil eigenlijk meer voor zijn dochter en zijn haat/liefde verhouding met A.J. Frost, gespeeld dor Ben Affleck, loopt mee door het hele verhaal. Evenals enkele persoonlijke aspecten van de verschillende mannen uit het team.

Ze worden in enkele dagen getraind bij de NASA om de basisbeginselen als astronaut te beheersen. Dit alles blijkt een komisch tafereel, maar ze redden het met de hakken over te sloot. NASA heeft ook geen keus. Dan worden ze, met enkele professionele astronauten in twee verschillende spaceshuttles, in een baan om de aarde geschoten. Er moet nu gekoerst worden naar de meteoriet, boren om er springstof in te plaatsen en deze te laten exploderen. Om brandstof bij te tanken komen ze langs een Russich station waar de eenzame Rus, bijna doorgedraaid mee oppikken. Een rol die goed wordt neergezet door acteur Peter Stormare.

Uiteindelijk crashed een van de twee space shuttles en krijgt de andere het met veel moeite voor elkaar om het gat te boren en het dynamiet te plaatsen. Gaat Harry Stamper het met zijn team redden???

De Recensie

De film werd gemengd ontvangen door de critici, een argument was dat er researchfouten in het verhaal blijken te zitten (routing NASA) en dat een dergelijke actie nooit in het echt zou kunnen plaatsvinden. Dit neemt niet weg dat de film door het publiek massaal bezocht werd, want de film mocht 140 miljoen dollar kosten en bracht uiteindelijk ongeveer 555 miljoen dollar op.

Toegegeven dat het verhaal niet ijzersterk is, is het maar de vraag of het publiek daarvoor komt. Is het hoge actiegehalte niet zeker zo belangrijk in deze film. De actie en humor met een vleugje tragiek aan het einde, maakt de film absoluut een leuke film om naar te kijken. De film komt ook niet over als zou men wel pretenderen een Oscar nominatie te willen.

Michael Bay is de regisseur en een van de producers. Deze heeft meer van de spektakelfilms gemaakt, zoals the Rock, Pearl Harbor en Bad Boys. De cast is groot opgezet en naast Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler spelen Billy Bob Thortnton,Will Patton en Jessica Steen een hoofdrol.

Van de muziek is een CD uitgebracht, met o.a. Liv’s vader Steve Tyler, en de film is te huur en te koop op DVD/on demand en regelmatig komt de film op TV voorbij.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Perfect StrangerrecensieFilmrecensie: Perfect StrangerRegisseur James Foley maakte in 2007 deze psychologische triller met Halle Berry en Bruce Willis in de hoofdrollen. Een…
Filmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"recensieFilmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"Als Stallone zo’n beetje alle belangrijke rollen voor en achter de camera invult, begin je bijna te twijfelen aan de kwa…
Pearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouwrecensiePearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouwDe film Pearl Harbor werd in 2001 met veel bombarie aangekondigd, met grote namen en een enorm budget. Maar maakte de fi…
Bruce Lee the Martial Arts LegendBruce Lee had in zijn zijn korte leven veel meegemaakt en werd uiteindelijk een grote filmster in Hong Kong. Toen hij do…

Speelfilm 'The Happening'recensieSpeelfilm 'The Happening'Deze uit 2008 afkomstige speelfilm met Mark Wahlberg beloofde in de trailer heel veel, maar na het bekijken van de speel…
Lachen met 'Yes Man'recensieLachen met 'Yes Man'Als je komische films leuk vindt, dan wil dat nog niet zeggen dat je automatisch de films van Jim Carrey leuk vindt. Maa…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.