recensie

Pearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouw

Pearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouw De film Pearl Harbor werd in 2001 met veel bombarie aangekondigd, met grote namen en een enorm budget. Maar maakte de film het, bij het zien, ook daadwerkelijk allemaal waar? Het lijkt erop dat alles net even iets te veel overtrokken is ... maar ja, dat is Hollywood!

Het verhaal

Het verhaal gaat over twee jongens die van kinds af aan bevriend zijn en allebei piloot willen worden ten tijde van de tweede wereld oorlog. Deze rollen worden gespeeld door Ben Affleck als Rafe McCawley en Josh Hartnett als Danny Walker. Rafe ziet niet goed genoeg en moet zich in allerlei bochten wringen om toegelaten te worden. Hij ‘gebruikt’ hiervoor de verpleegster Luitenant Evelyn Johnson, gespeeld door Kate Beckinsale.

Hij begint vervolgens een relatie met haar om korte tijd daarna met de Royal Air Force tegen de Duitsers te gaan vechten. Dit lijkt niet goed af te lopen en zijn beste vriend Danny moet het slechte nieuws aan Evelyn brengen. Evelyn is inmiddels overgeplaatst naar Pearl Harbor, Hawai. In de loop van de maanden worden Danny en Evelyn verliefd en starten een relatie, maar niet lang daarna duikt plotseling Rafe levend op. Hij bleek in het water bij de Franse kust terecht gekomen te zijn en door vissers opgepikt en verborgen gehouden. Hij is nu op zoek naar zijn vriendin Evelyn, niet wetende dat die inmiddels een relatie heeft met zijn beste vriend.

Slag om Pearl Harbor

Dan volgt kort daarna de slag om Pearl Harbor, en is Amerika echt betrokken bij de oorlog. Een aanval op Japan wordt voorbereid en zowel Rafe als Danny nemen deel aan dit bombardement. Vlak voordat ze weg gaan, geeft Evelyn aan Rafe mee dat ze zwanger is van Danny en een relatie met hem is gestart op het moment dat ze dacht dat Rafe dood was. Toch laat Rafe haar niet koud.

Als het bombardement op Japan leidt tot het neerstorten van enkele toestellen aan Amerikaanse zijde, kan het niet uitblijven dat de mannen hier ook bij betrokken zijn.

De recensie

Hoewel de, uit 2001 afkomstige film, groots werd aangekondigd en het budget voor deze 3 uur durende film ook navenant was, zo’n 150 miljoen dollar, maakte deze film de beloofde niet echt waar. Dat het een typische Hollywood film maar niet in zijn beste soort zou zijn was wel bekend, maar feiten bleken niet correct weergegeven en het overdreven zoete en zeer magere verhaal haalde alles volledig onderuit.

De regisseur, Michael Benjamin Bay, heeft naast Pearl Harbor meerdere grote actiefilms op zijn naam staan, zoals Armageddon en The Rock. Hoewel de film tegenviel - niet alleen door de critici - bracht de film bij de producers Jerry Bruckheimer en diezelfde Michael Bay nog wel een slordige 250 miljoen dollar op.

Voor de geluidseffecten werd nog wel een Oscar binnengesleept, maar met name hoofdrol speler Ben Affleck kreeg het er stevig van langs in zijn rol. De film werd voor 6 Raspberry nominaties (tegenhanger van de Oscar voor de slechtste performance van dat jaar). Ook enkele bekende namen als Alec Baldwin, Cuba Gooding Jr en Jon Voight in bijrollen, konden niet voorkomen dat de film geen hoogstandje geworden is. Iets wat bij dit historische feit prima had gekund.

De film is te koop en te huur op DVD/on demand. Voor de liefhebber van een mierzoete roman prima, maar als oorlogsfilm, actiefilm of waarheidsgetrouw verhaal, zeker geen aanrader.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pearl Harbor: De aanval van JapanPearl Harbor is niet alleen een goede film, maar ook een gebeurtenis die in het jaar 1941 plaatsvond. Bij deze aanval do…
Filmrecensie Van HelsingrecensieFilmrecensie Van HelsingIn 2004 maakte regisseur Stephen Sommers de thriller/horror/sf-film over de Nederlandse vampierjager Abraham van Helsing…
Bruce Willis in 'Armageddon'recensieBruce Willis in 'Armageddon'Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het p…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…

De aantrekkingskracht van science fiction of sci-fimijn kijk opDe aantrekkingskracht van science fiction of sci-fiWat maakt sciencefictionfilms toch zo populair? Er zijn fan-dagen waar mensen volledig uitgedost in de kleding van een b…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-06-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.