mijn kijk op

De aantrekkingskracht van science fiction of sci-fi

De aantrekkingskracht van science fiction of sci-fi Wat maakt sciencefictionfilms toch zo populair? Er zijn fan-dagen waar mensen volledig uitgedost in de kleding van een bekende sci-fi-held verschijnen, spullen worden geruild, verzamelingen aangevuld, etc. Dit als voortvloeisel van speelfilms, tv-series en animaties met als insteek science fiction. De wondere wereld waar alles mogelijk is of minimaal lijkt, heeft een grote aantrekkingskracht op mensen van alle leeftijden.

Hollywood

De filmwereld, en dan met name het Amerikaanse gedeelte in Hollywood, is al vanaf de beginjaren van de film gefascineerd door alles rond science fiction. Een droomwereld creëren kan je terug laten komen in meerdere kunstvormen, maar door het te verfilmen maak je het bijna tastbaar en daarnaast vraagt verfilming om minder eigen creativiteit. Je hoeft het niet zelf te bedenken, het wordt je voorgehouden op het witte doek.

Voor de filmmaker is het gegeven dat je je fantasie de vrije loop kunt laten en alles een virtuele waarheid kunt laten lijken, iets wat blijft boeien. Bedenken wat er allemaal elders in het universum plaatsvindt of hoe wij er over honderd jaar bij staan, laat de fantasie bloeien. Aangezien sci-fi al vele jaren mateloos populair is, houdt het de mens blijkbaar bezig.

Is er meer leven in het heelal?

Het heeft ook te maken met het gegeven dat veel mensen denken dat het leven op aarde in het immense heelal niet het enige leven kan zijn. Wat zou er dan nog meer kunnen zijn en hoe ziet dat er uit? De een vraagt het zich af en de ander vult het zelf in met plaatjes. Omdat we het simpelweg niet weten, kan iedereen er eigen gedachten bij hebben. Hoe creatiever de geest werkt, hoe duidelijker plaatjes kunnen worden.

Bekende sci-fi-speelfilms en -series

Er zijn enkele speelfilms en tv-series die leading zijn of zijn geweest en waarvan zelfs remakes gemaakt worden en met de kennis van nu een heel nieuw gezicht krijgen. Enkele van de meer bekende en succesvolle nader toegelicht.

Bron: Diseñadores publicitarios, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Diseñadores publicitarios, Wikimedia Commons (Publiek domein)
The Day the Earth Stood Still
De oorspronkelijke versie uit 1951 van Robert Wise met o.a. Michael Rennie in de rol van Klaatu, maakte van ‘The Day the Earth Stood Still’ een klassieker (zwart/wit). Deze sci-fi-speelfilm vond destijds een basis in de op dat moment actuele koude oorlog. De remake uit 2008 van regisseur Scott Derrickson is op een heel ander thema geënt, namelijk de opwarming van de aarde. Een thema dat in de 21ste eeuw zeer actueel is. Met de voortschrijdende techniek zijn de special effects natuurlijk vele malen beter dan de oorspronkelijk versie.

Toch doet dit niets af aan deze oorspronkelijke versie en deze wordt dan ook gezien als een betere versie dan de remake. Iets wat je bij sci-fi-speelfilm lang niet altijd ziet. Hoewel de special effects in deze tijd veel beter zijn, is de film in z’n geheel niet zo sterk als de oorspronkelijke versie. Dit heeft enerzijds met het verloop van het verhaal te maken en anderzijds met de hoofdrolspeler, Keanu Reeves die de rol van Klaatu voor zijn rekening nam.

Star Trek

Voor televisie heeft Gene Roddenberry met zijn oorspronkelijke ‘Star Trek’, en alle versies die daar nog achteraan gekomen zijn (ook speelfilms), een onuitwisbare indruk over de sterrentocht neer gezet. Zijn ideeën over het universum had hij heel nauwgezet uitgewerkt. Tussen 1966 en 1969 draaide deze oorspronkelijke serie met William Shatner als Captain James Kirk en Leonard Nimoy als de half mens / half Vulcan Mr. Spock.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
In 1987 werd het weer succesvol opgepakt door ‘Star Trek: The Next Generation’ met Patrick Stewart als Captain Jean Luc Picard, 1st officer William T. Riker, Data en psycholoog Deanna Troi. Waar Data een androïde is en deze rol goed neergezet wordt door Brent Spiner. Deze zeer succesvolle serie draaide tot 1994 en er werden 178 afleveringen van gemaakt. In deze periode (1991) overleed de grondlegger Gene Roddenberry. Deze tv-serie bracht ook enkele speelfilms voort die in het verlengde lagen van de wekelijkse aflevering, maar wel een eigen thema hadden.

Andere spin-offs van Star Trek zijn:
  • Deep Space Nine
  • Voyager
  • Enterprise

In 2009 werd er een geheel nieuw speelfilm uitgebracht met in de hoofdrollen Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg. In 2017 is er een nieuwe Discovery-serie gelanceerd, met in de hoofdrollen Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Shazid Latif, Anthony Rapp, Mary Wiseman en Jason Isaacs.

Alien

Deze klassieker kwam in 1979 uit met in de hoofdrollen Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton,
John Hurt, Ian Holm en Yaphet Kotto. De bekende regisseur Ridley Scott was verantwoordelijk voor het eindresultaat. Deze financieel succesvolle film haalde ook nogal wat prijzen binnen, iets wat niet vanzelfsprekend is voor een sci-fi-film.

Totaal zijn er vier Alien-films gemaakt, in 1986, 1992, en 1997. Daarna zijn er nog twee speelfilms gemaakt die zich afspelen voor de oorspronkelijke versie Prometheus in 2012 en Alien: Covenant in 2017.

Bron: Gromit15, PixabayBron: Gromit15, Pixabay
Star Wars
Star Wars is een verhaal op zich en alle bekende karakters uit de oorspronkelijke film uit 1977 zijn personages die de meeste mensen nog steeds kennen. Denk hierbij aan personages als:
  • Darth Vader
  • Yoda
  • Luke Skywalker
  • Obi-Wan Kenobi
  • Han Solo
  • Leia Organa

Een van de drijvende krachten en bedenker achter de schermen is George Lucas. Totaal telt de serie nu tien speelfilms en één animatiefilm. Het gegeven blijft mensen inspireren.

Bron: Comfreak, PixabayBron: Comfreak, Pixabay
The Matrix
The Matrix-trilogie is een verhaal van de Wachowski Brothers die het verhaal helemaal uitgedacht hadden. De eerste speelfilm in 1999 blijkt een doorslaand succes en de special effects zijn adembenemend. Niet vreemd dat de tweede en derde speelfilm ook snel in de maak waren. Het verhaal draait om een soort 'nepwereld' waarin we leven en iedereen en alles bestuurd wordt. Niemand heeft het door, alleen enkelen komen tot inzicht en leven diep weggemoffeld in de aarde. The One zou wel eens een verandering teweeg kunnen brengen. Een rol die door de ietwat houterige Keanu Reeves goed wordt neergezet. In de trilogie ontrolt zich het verhaal van The Matrix en The one.

Populariteit

Wat maakt toch die aantrekkingskracht? Is het het onbekende, de spanning dat er meer is dan alleen een bewoonde planeet die Aarde heet of dat we onze eigen fantasie er op los kunnen laten. Hoe dan ook, schrijvers en filmmakers kunnen hun fantasie op dit soort zaken legitiem loslaten en wij (het publiek) smullen er iedere keer weer opnieuw van. En of dat nu de oorlogen tussen planeten betreft, het fictieve melkwegstelsel van George Lucas’s Star Wars of de utopische wereld die Roddenberry bedacht in Star Sterk. Sci Fi kan immers overal over gaan.

Iedere generatie blijft er gretig van smullen en met iedere film in dit genre, lijkt het nog steeds alsof we er niet genoeg van kunnen krijgen. Immers de remake van ‘The Day the Earth Stood Still’ werd wat minder ontvangen dan het origineel, maar deze speelfilm heeft inmiddels al wel een slordige 230 miljoen dollar opgeleverd. Het consumeren van deze droomwereld films blijft dus gewoon doorgaan en onze fantasie prikkelen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…

Spanning in de thriller ‘Panic Room’recensieSpanning in de thriller ‘Panic Room’Dat Jodie Foster mooie films maakt is nooit een geheim geweest, maar soms is een thriller net iets beter dan de gemiddel…
Pearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouwrecensiePearl Harbor, veel zoetigheid maar weinig waarheidsgetrouwDe film Pearl Harbor werd in 2001 met veel bombarie aangekondigd, met grote namen en een enorm budget. Maar maakte de fi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 16-11-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.