recensie

Filmrecensie Van Helsing

Filmrecensie Van Helsing In 2004 maakte regisseur Stephen Sommers de thriller/horror/sf-film over de Nederlandse vampierjager Abraham van Helsing. Welke gebaseerd is op het boek Dracula van Bram Stoker. Hugh Jackman nam in deze speelfilm de hoofdrol voor zijn rekening.

De film

Basis van het verhaal

Het verhaal begint in een zwart/wit versie welke zich veel eerder dan de speelfilm zich afspeelt, namelijk in 1887 in Transsylvanie. Alwaar, volgens de overlevering, de vampier van oorsprong vandaan komt. Hierin is te zien dat Dr Frankenstein op aangeven van Dracula het bekende monster creëert. Dracula heeft betaald voor ‘zijn’ monster en wil er dingen mee doen, welke hij met niemand deelt. Dracula is heer en meester in het gebied.

Het Vaticaan voor antwoorden

Dan komt Van Helsing, gespeeld door Hugh Jackman, in beeld en wil in Parijs Hyde (van Jekill en Hyde) vinden. Van Helsing is op zoek naar Hyde en als hij deze gevonden heeft, komt hij vervolgens om. Maar met Van Helsing gaat het ook niet echt goed. Hij heeft allerlei enge herinneringen vanuit het verleden en gaat in het Vaticaan op zoek naar oplossingen en antwoorden.

Maar dan krijgt hij de opdracht om graaf Dracula, welke een doorn in het oog van het Vaticaan is, op te sporen en te verslaan. Samen met een monnik gaat hij op pad richting Transylvanie.

Familieperikelen

Intussen blijkt de lokale familie Valerious gedoemd tot de hel, wat door toedoen van Dracula tot stand is gekomen. Er zijn al meerdere familieleden omgekomen (en gedoemd tot de hel) en men heeft wraak gezworen. Niemand gaat de hemel in voordat het monster verslagen is. Alleen Anna, gespeeld door Kate Beckinsale en haar broer Velkan, gespeeld door Will Kemp, leven nog en hebben een zware opdracht.

Niet alleen Dracula verslaan

Van Helsing komt op het spoor van het monster van Frankenstein, welke niet dood, maar hij dood hem niet. Het monster is in wezen niet slecht. Maar als verschillende paden samenkomen, moeten Van Helsing, de monnik en Anna Dracula verslaan. Van Helsing dreigt vervolgens in een weerwolf te veranderen en ze moeten voordat ze Dracula aan kunnen pakken ook nog de bruiden verslaan. Is hij in staat Dracula te verslaan en kan hij de familie Valerious helpen de hemel te bereiken?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Stephen Sommers maakte deze film in 2004. Hij was tevens verantwoordelijk voor het script en samen met Bob Ducsay was hij ook nog verantwoordelijk voor deze dure productie voor Universal. De film mocht 160 miljoen dollar kosten, en bracht uiteindelijk bijna het dubbele op.

Hoewel het publiek de film zag zitten, vonden de critici het kwalitatief geen goede film. Hij werd wel als spectaculair beschreven, maar het verhaal werd ook als dom en simpel betiteld. Gezien de opbrengst in de bioscoop zag het publiek het anders.

De acteurs

Eerlijk is eerlijk Hugh Jackman heeft betere films gemaakt, maar hij blijkt toch uitermate geschikt voor dit soort heldenrollen. Rollen waar hij ook van een donkere kant belicht wordt en het past de man, want hoe onwerkelijk de figuur ook is, je blijft wel naar de film kijken. Dit is mede door toedoen van Jackman.

Kate Beckinsale heeft ook betere rollen gespeeld, maar ze moet in deze film de mooie, stoere, poes spelen en dat doet ze verdienstelijk. Het totaalplaatje is ver beneden de werkelijkheid, maar de onwerkelijke, diepe en vooral duistere wereld wordt op een leuke manier vormgegeven met dank aan de mensen van de grime. Wat maakt dat het eindresultaat zeker geen hoogstaand kaliber te noemen is, maar wel het bekijken waard.

De koop en te huur op DVD.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Bram Stoker's DraculaBram Stoker's DraculaDracula is een boek dat uitgekomen is in 1897, het behoort dus tot de negentiende-eeuwse literatuur. Het is inmiddels me…
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

Terug naar de kust... Geen film voor hartlijders!recensieTerug naar de kust... Geen film voor hartlijders!Terug naar de kust is een Nederlandse speelfilm geregisseerd door Will Koopman. De thriller is gebaseerd op het gelijkna…
Biografie: Stanley KubrickStanley Kubrick was een Amerikaanse filmmaker. Van de jaren vijftig tot en met de jaren negentig heeft hij diverse klass…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.