Bruce Lee the Martial Arts Legend

Bruce Lee had in zijn zijn korte leven veel meegemaakt en werd uiteindelijk een grote filmster in Hong Kong. Toen hij door de speelfilm 'Enter the Dragon' eindelijk heel succesvol zou worden in Hollywood werd zijn leven vroegtijdig beeindigd. Tegenwoordig leeft Bruce door als Legende in de film en Martial Arts wereld.

Geboorte van Bruce Lee

Bruce Lee werd geboren op 27 november 1940 in San Francisco California, dit is in China het jaar van de Draak en daarom noemden ze Bruce ook wel klein Draakje. zijn vader 'Lee Hoi-chuen' en zijn moeder 'Grace Ho hadden ook nog 4 andere kinderen Agnes, Phoebe, Peter en Robert, Bruce werd als vierde kind geboren oorspronkelijk onder de naam Lee Jun-fan en ze moeder noemden hem ook wel Sai-Fun (Kleine Phoenix). De ouders van Lee gaven in 1940 een opera tour in San Francisco en vertrokken weer naar Hong Kong toen Bruce 3 maanden was.

Jonge jaren in Hong Kong

Toen Bruce opgroeiden in Hong Kong kwam hij in heel veel gevaarlijke straat gevechten terecht en daarom vonden zijn ouders het noodzakelijk dat hij op Wing Chun ging (een zelfverdediging sport). Bruce lee kreeg op een leeftijd van 13 jaar les van de Wing Chun legende Yip-Man. Ook kreeg Bruce Lee vanaf kleins af aan kleine rolletjes in zwart/wit films, zijn eerste rol was toen hij nog een baby was. Toen Bruce een puber was kwam hij heel veel in straatgevechten terecht maar hij kon zich nou veel beter verweren met zijn Wing Chun technieken. In 1957 werd Bruce nog met boksen Hogeschool kampioen van Hong Kong door de voormalig 3 keer kampioen Gary Elms knockout te slaan in de 3e ronde. Bruce werd in 1959 gearresteerd voor een straatgevecht met slechte afloop, hij brak ter verdediging zijn tegenstander zijn arm. Voor de ouders van Bruce was het nou genoeg, zij wilden hem niet meer in dit milieu hebben en stuurden hem met goede bedoelingen terug naar zijn geboorte land Amerika.

Begin jaren in Amerika

Hier leefde hij eerst een paar maanden bij zijn oudere zus 'Agnes Lee' in San Francisco 1959 en later verhuisden Bruce naar Seattle om daar zijn hogeschool diploma te behalen. Vanaf 1961 studeerde hij nog op de universiteit van Washington om daar een theater opleiding te volgen, Bruce studeerde voor zichzelf ook philosophy en psychology. Bruce ontmoette op de universiteit van Washington 'Linda Emery', zij trouwden in 1964 en kregen 2 kinderen 'Brandon Lee' en 'Shannon Lee' (Brandon Lee werd doodgeschoten in 1993 op de set van de speelfilm 'the Crow'). In 1962 opende Bruce een martial arts school genaamd 'Lee Jun Fan Gung Fu' in Seattle en toen Bruce in 1964 verhuisden naar Oakland opende hij en 'James Yim Lee' hier ook een martial arts school. Hier werd Bruce ook uitgedaagd door Wong Jack Man omdat hij niet Chinese mensen les zou geven, als Bruce het gevecht met Wong zou winnen mocht hij les geven wie die maar wou, hij liet Wong aftikken in ongeveer 3 minuten. Bruce vond dat het gevecht met Wong te lang duurde en ging zich meer verdiepen in meerdere vechtstijlen zo als boksen,muay thai, judo, jiu jitsu en tae kwon do. Hieruit ontstond in 1967 Bruce Lee zijn vechtstijl ' Jeet Kune Do'. James Yim Lee had veel connecties in de martial arts wereld en introduceerde Bruce aan Ted Parker, een organisator van het 1964 Long Beach internationaal karate kampioenschap. Op deze gala in 1964 mocht Bruce een Demonstratie geven, wat die later in 1967 op Long Beach ook weer deed.

Bron: Chintunglee, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Chintunglee, Wikimedia Commons (GFDL)

Enter the Dragon

Bruce Lee werd in 1964 herkend door Hollywood en kreeg een rol in de televisie show 'the Green Hornet', hier speelde hij Kato de sidekick van de Green Hornet. Bruce kreeg verder nog wat kleine rolletjes onder andere in Longstreet, Ironside en Marlowe. Maar omdat Bruce van Chinese afkomst was kreeg hij nooit grote rollen in speelilms. Hij verhuisde daarom in 1969 tijdelijk naar Hong Kong om daar in de speelfilm the Big Boss de hoofdrol te spelen, dit was in Hong Kong een kaskraker en werd vervolgd door Fist of Fury wat een nog groter succes werd. Hierna speelde Bruce in de speelfilm 'The way of the Dragon' waarin die zelf de choreografie mocht bedenken, de laatste vechtscene in het Italiaanse Colosseum tussen Bruce en Chuck Norris (Chuck was een leerling van Bruce en 6 keer wereld kampioen in Karate) word omschreven als een van de beste ooit in Martial Arts films. Deze film speelden zich af in Italie en werd ook een groot succes. Bruce begon nou zelf aan een film genaamd 'Tower of Death' en hij werd in 1972 gevraagd om in de speelfilm 'Enter the Dragon' te spelen. Deze keer was het een Hollywood productie van Raymond Chow en deze film werd ook een groot succes. Deze speelfilm word door velen omschreven als de beste Martial Arts film aller tijden. Bruce stierf 3 weken voor de premiere van Enter the Dragon in een hotel in Hong Kong aan opgezwollen hersenen door een allergische reactie van verkeerde medicijnen. Bruce Lee stierf op 20 juli 1973, werd 32 jaar jong en werd begraven in Seattle. De speelfilm 'Tower of Death' is nooit helemaal afgemaakt en Bruce had hier ook maar 11 minuten film van. Deze scenes zijn later gebruikt in de 1978 uitgekomen 'Game of Death' waar ze voor de rest van de film in plaats van Bruce een stand-in gebruikten. Deze film werd daarom ook geen groot succes. Bruce had ook nog 3 boeken geschreven 'Chinese Gung-Fu: The Philosophical art of self defense, 'Tao of Jeet Kune Do' en Bruce Lee's Fighting Method. Hier onder staat een lijst met series en speelfilms waar Bruce in heeft gespeeld.

SERIES

 • 1966 - The Green Hornet - als Kato in 26 episodes
 • 1966 - Batman - als Kato in 3 episodes
 • 1967 - Ironside - als Leon Soo in de episode 'Tagged for Murder'
 • 1969 - Blondie - als Karate Instructor in de episode 'Pick on Someone Your Own Size'
 • 1969 - Here Come the Brides - als Lin in de episode 'Marriage Chinese Style'
 • 1970 - Enjoy Yourself Tonight - als zichzelf in 2 episodes
 • 1971 - Longstreet - als Li Tsung in 4 episodes

SPEELFILMS

 • 1940 - Golden Gate girl - als baby van 3 maanden
 • 1946 - The beginning of a boy - als onbekend
 • 1946 - The Birth of mankind - als onbekend
 • 1946 - My son - als Ah Cheun
 • 1958 - The orphan - klein rolletje
 • 1969 - Marlowe - als Winslow Wong
 • 1971 - The Big Boss - als Cheng Chao-an
 • 1972 - Fist of Fury - als Chen Zhen
 • 1972 - Way of the Dragon - als Tang Lung
 • 1973 - Enter the Dragon - als Lee
 • 1978 - Game of Death - als Billy Lo
 • 1981 - Game of Death 2 - als Billy Lo

Slotwoord

Bruce Lee heeft een kort maar wel een heel krachtig en dynamisch leven geleid, hij word in deze tijden nog steeds gezien als een icoon in de Martial Arts wereld. In Hong Kong en Servie staat een standbeeld van hem en hij heeft ook een ster op de Hollywood Hall of Fame. Een beroemde quote van Bruce Lee luid 'Using No Way As Way, Having no Limitating As Limitating'.
.
Bron: BRUCELEE3, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: BRUCELEE3, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
© 2011 - 2024 Unsunlimited, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Dvd-bespreking: Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative SetrecensieDvd-bespreking: Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative SetDe 'Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative Set' werd, zoals de titel reeds vermeld, uitgegeven ter gelegenheid van de…

Laboratorium Assistent Beaker van de Muppet ShowLaboratorium Assistent Beaker van de Muppet ShowBeaker is een Muppet, wat zoveel betekent als 'pop'. Het woord is afgeleid van ‘marionet’ en ‘puppets’. Muppets zijn een…
Bronnen en referenties
Unsunlimited (1 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.