Laboratorium Assistent Beaker van de Muppet Show

Laboratorium Assistent Beaker van de Muppet Show Beaker is een Muppet, wat zoveel betekent als 'pop'. Het woord is afgeleid van ‘marionet’ en ‘puppets’. Muppets zijn een creatie van Jim Henson. De Muppets zijn vooral bekend van The Muppet Show (1976-1981). Dit is een theater(show) waarin de Muppets optreden. In elke aflevering is een gastoptreden van een beroemdheid. Beaker is de laboratoriumassistent van dr. Bunsen Honeydew, die hem vaak als proefkonijn gebruikt. Beaker probeert dit telkens tevergeefs te voorkomen.

Beaker


Wie is Beaker?

Beaker is de wat klunzige, verlegen en tegelijk innemende assistent van dr. Bunsen Honeydew, de waanzinnige geleerde van het Muppets-laboratorium. In het eerste seizoen van de Muppet Show werkte hij nog alleen, maar in seizoen twee maakte Beaker zijn opwachting als assistent. Dr. Bunsen Honeydew kookt altijd over van enthousiasme om zijn nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen aan de wereld te tonen. Beaker wordt door hem vaak gebruikt als proefkonijn met alle gevolgen van dien. Bunsen's uitvindingen zijn zeer divers. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld een gorilla detector, exploderende kleren, eetbare paperclips, een banaanslijper en een machine die goud kan veranderen in kaas.

Beaker heeft googly ogen, een pluk vlammend rood haar en een zogeheten 'ophaalbrug mond'. Hij werd oorspronkelijk gespeeld en ingesproken door Richard Hunt en na diens dood in 1992 werd deze rol overgenomen door vooral Steve Whitmire.

De twee wetenschappers zijn bekend van de Muppet Show, maar werden later opgenomen in de Muppet Babies, The Muppet Show Live en andere programma's.

Beaker als proefkonijn

Bunsen's experimenten en uitvindingen lijken altijd faliekant te mislukken, en Beaker - de trouwe en schuchtere assistent - is het eeuwige slachtoffer van de experimenteerdrift van zijn baas. Hij is gekrompen, gekloond, leeggelopen en opgeblazen, maar hij komt altijd weer terug. Beaker trekt ongeluk aan, nochtans is hij onverwoestbaar.

Beaker werd al snel een favoriete Muppet bij het publiek, die zowel met hem sympathiseerde als leedvermaak had als hij weer eens het slachtoffer werd van een uit de hand gelopen experiment.

De spraak van Beaker

De naam Beaker betekent letterlijk 'beker(glas)'. Dit verwijst naar bekerglazen waarmee algemene laboratoriumprocedures kunnen worden uitgevoerd. Zijn woordenschat is beperkt. Hij communiceert alleen via het o-zo kenmerkende, nerveuze en repeterende geluid, dat klinkt als "Mee-Mee-Mee-Mee". In boeken en artikelen wordt het geluid gespeld als "Meep". Via zijn toon of expressie wordt de betekenis van wat hij zegt duidelijk.

Beaker quote
"Meep-Meep-Meep-Meep-Meep-Meep-Meep-Meep. Meep."

Het zangtalent van Beaker

Beaker heeft ook zijn zangtalenten getoond. In de Muppet Show-aflevering met Diana Ross brengt Beaker het lied 'Feelings' ten gehore. Zijn oprechte vertolking van het nummer wordt ondersteund door Animal op drums (en backing vocals), Janice op gitaar, Rowlf op piano en Zoot op saxofoon. Halverwege de voorstelling wordt het publiek boos op Beaker, waarna Animal weer voor rust en orde zorgt. Het publiek is de hele aflevering al weerspannig. In een andere aflevering zingt hij 'Danny Boy', samen met de Swedish Chef en Animal.

In 2010 is er een optreden van Beaker opgenomen van 'Dust in the Wind', waarbij hij zichzelf begeleid op gitaar. Hij wordt daarbij ruw onderbroken door een cascade van kritische popup opmerkingen in YouTube-stijl.

Stout

'Meeping' - het praten zoals Beaker - kan door pubers gebruikt worden om te rebelleren tegen gezag en docenten te irriteren. Er zijn ten minste twee schoolhoofden die 'meeping' verboden hebben op hun scholen. Een aantal studenten aan Danvers High School, in Danvers, een plaatsje in de Verenigde Staten, zijn geschorst door het uitspreken van het woord. Het schoolhoofd zei: "It has nothing to do with the word. It has to do with the conduct of the students. We wouldn't just ban a word just to ban a word."¹

Noot:
  1. http://abcnews.go.com/WN/meep-nonsense-word-students-hot-water/story?id=9054266
© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De komische MuppetsDe komische MuppetsKermit de Kikker, Miss Piggy, Fozzie en Rizzo, wie kent de figuren van de Muppets niet? Je hebt ze vaak genoeg voorbij z…
De grappen van Waldorf & StatlerZe zijn zonder twijfel de meest scherpzinnige en komische figuren uit the Muppet Show: Statler en Waldorf. Dit legendari…
Hollywood Walk of FameHollywood Walk of FameAls je Los Angeles aandoet kan je er eigenlijk niet omheen. De ‘walk of fame’ met de ingegraveerde namen van Hollywood’s…
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…

Turkse actrice: Sinem KobalSinem Kobal is een Turkse actrice die als kindsterretje bekend werd. Ze heeft in verschillende jeugdseries zoals Dad…
Bruce Lee the Martial Arts LegendBruce Lee had in zijn zijn korte leven veel meegemaakt en werd uiteindelijk een grote filmster in Hong Kong. Toen hij do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://abcnews.go.com/WN/meep-nonsense-word-students-hot-water/story?id=9054266
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Beaker_(Muppet)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-04-2023
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.