De komische Muppets

De komische Muppets Kermit de Kikker, Miss Piggy, Fozzie en Rizzo, wie kent de figuren van de Muppets niet? Je hebt ze vaak genoeg voorbij zien komen in de afleveringen van the Muppet Show, films, en natuurlijk Sesam Straat. Onder leiding van onze favoriete Kermit, weten de Muppets altijd weer de boel op stelten te zetten.

Het ontstaan van de Muppets

De Muppets zijn bedacht door Jim Henson, één van de bekendste poppenspelers in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie. In 1954 kwam hij met een productie genaamd Sam and Friends, een poppenshow waarin al een eerste versie te zien is van de nu zo bekende Kermit de kikker. Deze show werd uitgezonden in zwart-wit op een lokale televisiezender, en bleef bestaan tot 1961. Henson gebruikte zijn creaties daarna vooral voor het maken van reclamespotjes, die ontzettend goed aansloegen bij het publiek. In 1969 werd Henson gevraagd mee te werken aan het educatieve kinderprogramma Sesam Straat. De personages die hierin voorkwamen zijn onder andere Oscar, Bert en Ernie, Koekiemonster en Pino. Henson speelde zowel Ernie als Guy Smiley en Kermit de Kikker, de gastheer. Sesam Straat werd wereldwijd een ongekend succes en kreeg vele prijzen. Henson produceerde een serie films onder de naam Tales From Muppetland. Deze films waren bestemd voor een jong publiek, en gingen over klassieke sprookjes die door Kermit verteld werden.

De term ‘Muppets’

De naam ‘Muppets’ is afgeleid van ‘marionet’ en ‘puppets’. De poppen worden bespeeld door middel van touwtjes of met de hand. De poppen zijn door Jim Henson bedacht, maar werden door poppenmaker Don Seline geperfectioneerd.

The Muppet Show

Henson stond bekend als een entertainer van kinderen. Om dat imago van zich af te schudden wilde hij een programma maken dat zowel jong als oud zou aanspreken. Het lukte Henson niet om het programma the Muppet Show in Amerika aan de grond te krijgen. De Amerikaanse filmzenders dachten namelijk niet dat de Muppets bij volwassenen tot de verbeelding zouden spreken. In 1976 wist Henson een zender in Engeland over te halen het programma uit te zenden. De show speelt zich af in een theater. Ook nu speelt Kermit de rol van gastheer en presentator. De show is een combinatie van satyrische humor, slapstick, parodieën, muziek en dans. De vele Muppets die erin voorkomen, zoals Miss Piggy, Gonzo en Fozzie, maken er telkens weer een vrolijke en dolle boel van. Henson speelde de rol van Kermit de Kikker, Rowlf de Hond, de Zweedse Kok, Waldorf, Mah Nà Mah Nà, Link Hogthrob en Dr. Teeth. In elke aflevering komt een menselijke beroemdheid voor. In de beginperiode van the Muppet Show was het moeilijk om mensen hiervoor te vinden. Toen het programma erg populair werd, stonden de beroemdheden in de wachtrij om in de show te mogen verschijnen. In 1978 werd het programma per week door 235 miljoen mensen uit 106 verschillende landen bekeken. The Muppet Show bestond vijf jaar lang, tot 1981. Na 120 afleveringen vond Henson dat het tijd was om zich met andere projecten bezig te houden.

Films met de Muppets

Vanaf 1979 begonnen de Muppets ook in films te verschijnen. Een lijst van Muppetfilms en een korte omschrijving:
 • The Muppet Movie (1979) Samen met Miss Piggy, Fozzie en Gonzo gaat Kermit op weg naar Hollywood om daar door te breken.
 • The Great Muppet Caper (1981) Kermit, Gonzo en Fozzie zijn journalisten die naar Londen reizen om een interview te houden met Lady Holiday, een rijke modeontwerpster wiens juwelen zijn gestolen.
 • The Muppets Take Manhattan (1984) Kermit en zijn vrienden gaan naar New York om hun musical op Broadway te krijgen, maar ze ondervinden dat dit moeilijker is dan gedacht.
 • The Muppets Christmas Carol (1992) Gonzo, Rizzo en andere Muppets vertellen hun versie van het klassieke kerstverhaal over een oude, verbitterde man die moet inzien dat hij zijn leven moet verbeteren.
 • Muppet Treasure Island (1996) Kermit en zijn vrienden gaan op zoek naar een eiland waar een schat is verborgen, alleen wordt hun pad gekruist door kwaadaardige figuren die ook naar deze schat op zoek zijn.
 • Muppets From Space (1999) Gonzo krijgt contact met zijn alien famillie door een mysterieuze openbaring via zijn ontbijt. Gonzo is van plan zijn familie te vinden, maar dan wordt hij ontvoerd door een kwaadaardig persoon en is het aan de andere Muppets om hem te bevrijden.

Muppets

Er bestaan ontzettend veel Muppets. Deze hebben ieder zo hun eigen persoonlijkheid en karaktertrekjes en zijn vaak stereotypes. De belangrijkste en meest voorkomende Muppets op een rij:
 • Kermit de Kikker: Kermit is de hoofdpersoon van de Muppets. Hij verzorgt vaak de rol van gastheer en presentator en heeft een lief, bezorgd en rustig karakter. Hij is getrouwd met Miss Piggy. Sinds november 2002 heeft de beroemde kikker een ster op de Hollywood Walk Of Fame.
 • Miss Piggy: De diva der Muppets is een blond, zeer vrouwelijk varkentje die ervan overtuigd is dat ze de grote ster van de show is. Iedereen die haar in de weg staat kan een flinke klap of trap verwachten. Ze heeft een gezelschapsdiertje, een hondje, met de naam Foo-Foo. Miss Piggy is getrouwd met Kermit de Kikker.
 • Fozzie Beer: Fozzie Beer is een enigszins verstrooid maar vriendelijk personage, die ondanks dat hij niet erg getalenteerd is een succesvolle standup-comedian probeert te zijn. Omdat zijn grappen vaak niet-grappig zijn is hij altijd het doelwit van Waldorf en Statler, die hem bekogelen met tomaten.
 • Gonzo: Gonzo is een kalkoenachtig wezen en doet er van alles aan om aandacht te krijgen. Daarom voert hij de meest gevaarlijke stunts uit, die vaak mislukken. Wanneer hij een stunt gaat doen laat hij zich altijd aankondigen als The Great Gonzo of Gonzo The Great.
 • De Zweedse Kok: De Zweedse Kok, zoals hij altijd genoemd wordt, is een kok die vreemde culinaire gewoontes kent. Zijn gerechten zijn namelijk nogal vreemd en het bereiden ervan gaat niet zonder slag of stoot. De Zweedse Kok spreekt een apart taaltje dat op Zweeds lijkt.
 • Rowlf de Hond: Rowlf is een rustige bruine hond met hangoren. Zijn passie is piano spelen, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar klassieke muziek, zoals Beethoven.
 • Dr. Bunsen Honeydrew: Dr. Buksen Honeydrew is het hoofd van het Muppet laboratorium. De verstrooide professor probeert altijd wetenschappelijke uitvindingen te doen waar niemand wat aan heeft. Ondanks dat hij geen ogen heeft, draagt hij altijd een bril.
 • Beaker: Beaker is het laboratoriumhulpje van Dr. Bunsen Honeydrew. Of beter gezegd: het slachtoffer, want Beaker is eigenlijk het proefkonijn. Beaker kan niet praten; hij kan alleen het woordje ‘me’ piepen.
 • Sam de Amerikaanse Adelaar: Sam is een altijd nors kijkende, rasechte Amerikaanse patriot. Hij vindt de andere Muppets eigenlijk maar vreemde wezens, met uitzondering van Waldorf en Statler. Sam heeft verklaard de bewaker van de moraal te zijn.
 • Dr. Teeth: Dr. Teeth is de leider en keyboardspeler van de band Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Hij ziet eruit als een echte rocker, compleet met oranje baard, gouden tand, ringen en een roze hoed met veer op zijn hoofd.
 • Floyd Pepper: Floyd Pepper is de basgitarist van Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Hij heeft een lila huidskleur en draagt zijn lange oranje haar in een paardenstaart. Opvallend is dat hij twee lege oogkassen heeft.
 • Janice: Janice, een blondje met lange wimpers en dikke lippen, is de gitariste van de rockband Dr. Teeth and the Electric Mayhem.
 • Animal: Animal is de drummer van de rockband Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Deze Muppet ziet er niet alleen wild uit, tijdens een optreden wordt hij vaak aan het drumstel vastgebonden omdat hij heftige muzikale uitspattingen kan krijgen. Zijn passies zijn drummen, vrouwen en eten.
 • Zoot: Zoot is de slaperige saxofonist in the Electric Mayhem. Hij draagt een zonnebril en een blauwe vilten hoed.
 • Statler en Waldorf: De twee oude mannetjes Statler en Waldorf volgen altijd de bezigheden van de Muppets vanaf het balkon om ze te bekritiseren en uit te lachen.
 • Rizzo de Rat: Rizzo is een sarcastische rat van de straat. Hij is goed bevriend met Gonzo.
 • Annie Sue: Dit jonge varkentje is door Kermit aangenomen als koormeisje. Ze wordt door Miss Piggy gezien als een bedreiging voor haar carrière.
 • Link Hogthrob: Link Hogthrob is een varken met een groot ego, blond haar en een grote kin, die zichzelf ziet als een belangrijke leider. Hij is de kapitein van het ruimteschip de USS Swinetrek.
 • Sweetums: Sweetums is een reusachtig groot monster, met een wilde bruine haardos, scherpe tanden en een kwade blik. Vanbinnen is hij eigenlijk heel lief.
 • Robin: Robin is het neefje van Kermit, en staat bekend als het schattige kikkertje.
 • Dr. Julius Strangepork: Strangepork is een varken met piekerige grijze wenkbrauwen en haren. Hij is de wetenschapper in het ruimteschip de USS Swinetrek.
 • Camilla: Camilla is een kip, en de geliefde van Gonzo.

Poppenspelers

Hoewel er vele verschillende Muppets bestaan, is de lijst van poppenspelers maar beperkt, omdat één persoon meerdere poppen speelde. Jim Henson deed dit uiteraard, een belangrijke collega van hem is Frank Oz. Hij is verantwoordelijk voor de stemmen van Animal, Fozzie Beer, Miss Piggy, Sam en Bert van Sesamstraat. Jerry Nelson speelt Camilla, Floyd Pepper en Robin. Gonzo, Dr. Bunsen Honeydrew, Zoot en Beauregard worden gespeeld door Dave Goelz. Steve Whitmire deed Rizzo en na de dood van Jim Henson ook Kermit. Statler, Janice, Beaker en Sweetums werden gedaan door Richard Hunt.
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laboratorium Assistent Beaker van de Muppet ShowLaboratorium Assistent Beaker van de Muppet ShowBeaker is een Muppet, wat zoveel betekent als 'pop'. Het woord is afgeleid van ‘marionet’ en ‘puppets’. Muppets zijn een…
De grappen van Waldorf & StatlerZe zijn zonder twijfel de meest scherpzinnige en komische figuren uit the Muppet Show: Statler en Waldorf. Dit legendari…
Ringo en zijn interesse voor de inktvisDrummer Ringo Starr beperkte zich bij de Beatles tot het drummen. Af en toe mocht hij een nummer zingen, maar buiten de…
Hollywood Walk of FameHollywood Walk of FameAls je Los Angeles aandoet kan je er eigenlijk niet omheen. De ‘walk of fame’ met de ingegraveerde namen van Hollywood’s…
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
 • www.imdb.com
 • http://muppet.wikia.com/wiki/Muppet_Wiki
 • www.wikipedia.nl
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.