Ringo en zijn interesse voor de inktvis

Drummer Ringo Starr beperkte zich bij de Beatles tot het drummen. Af en toe mocht hij een nummer zingen, maar buiten de drums was hij muzikaal minder begaafd. Toch schreef hij twee nummers voor de Fab Four. ‘Don’t pass me by’ voor het Witte Album en ‘Octopus’s Garden’ voor Abbey Road.

Humoristisch en beminnelijk

De Beatles waren niet alleen inventieve muzikanten tijdens de jaren zestig, ze waren ook bekend om hun grenzeloze humor. De luchtige humor van Paul en George contrasteerde met de bijtende humor van John Lennon, maar de droge humor van Ringo was bijzonder populair bij menigeen. Hij was trouwens de man die sommige zinnen vervormde zodat een grappig effect ontstond. Zo was hij verantwoordelijk voor menige Beatleregel in enkele songs.

Ringo werd ook beschouwd als een zachtaardige kerel, die verder op de achtergrond vertoefde. Omdat hij zo beminnelijk was, was hij ook geliefd bij zijn kompanen. Na de split was hij de enige voor wie de overige drie met plezier klaar stonden als hij een project op het getouw had staan: voor het schrijven van songs, voor het inspelen in de studio, voor de productie van een plaat.

Exit Ringo

Eén keer was er een kink in de kabel gekomen tussen Ringo en de overige leden van de band. Tijdens de opnames van ‘Back in the USSR’, track van het witte album (1969), liepen de spanningen tussen de vier zo op dat hij de groep verliet. Enkele weken later zou hij op zijn besluit terugkomen, maar in de tussentijd had hij zijn vrije momenten doorgebracht voor de kust van Sardinië. Hij was met vakantie getrokken op het geleende jacht van Brits acteur Peter Sellers, die enkele jaren voordien de eerste van zijn Pink Pantherfilms had opgenomen.

Ontstaan ‘Octopus’s Garden’

Tijdens zijn vakantie at Ringo voor het eerst inktvis, hetgeen hem trouwens niet zo goed bekwam. De kapitein van het schip vertelde hem over het leven van de inktvis en de bijzondere gewoonte van het dier om op de zeebodem glas, blikjes, schelpen en dergelijke te verzamelen en het voor de ingang van zijn hol op te stapelen, zodat hij als het ware een tuin aanlegde.

Deze informatie gebruikte de drummer om het nummer ‘Octopus’s Garden’ te schrijven, volgens de Muppets een klassieker, want zij gebruikten de song in hun show. Het werd gezongen door Kermit de Kikker, Miss Piggy en nog een resem originele personages. Het nummer had een catchy melodie, ideaal om mee te zingen en daarom uitermate geschikt voor kinderen.

Assistentie George

Omdat Ringo slechts een drietal akkoorden op gitaar en piano kende en hij niet meteen een groot componist was, assisteerde George Harrison hem bij het uitschrijven van de partituur. George zorgde trouwens voor een mooie gitaarsolo, die het zeegevoel van de song extra benadrukte.

George noemde de compositie ‘kosmisch’, maar die uitspraak was wellicht meer ingegeven door zijn Indiase meditatietechnieken dan steunende op de realiteit. De luchtbellen die je hoort op het nummer werden geproduceerd door Ringo zelf door met een rietje in een glas water te blazen.
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…

John Lennon ten voeten uitJohn Lennon ten voeten uit‘Come together’ is een van de populairste songs van de Beatles, een echte klassieker door talrijke artiesten gecovered e…
De rauwe John Lennon: Yer BluesDe Beatles waren pioniers op vele vlakken en ofschoon ze niet de eersten waren om rock and roll te spelen of geëngageerd…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België)
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.