Kinderfilms: films over Sinterklaas tussen 1990 en 2010

Kinderfilms: films over Sinterklaas tussen 1990 en 2010 Er bestaan heel wat Sinterklaasfilms met de Goedheilig man en zijn Zwarte Pieten in de hoofdrol. Meestal is de Sint in gevaar of ontvoerd, zijn de pakjes zoek of is er iets mis met zijn paard. De grote vraag is telkens weer of het Sinterklaasfeest en pakjesavond wel zullen kunnen doorgaan. Gelukkig loopt het meestal goed af, behalve dan in de horrorfilm Sint, waarin kinderen worden onthoofd in de nacht van 5 op 6 december. Deze film is niet echt iets voor kleine kinderen maar eerder iets voor tieners en volwassenen. Klassiekers met en over Sinterklaas uit de periode 1990 - 2010.

Gezellig naar een Sinterklaasklassieker kijken uit de periode 1990 - 2010

Wat is er nu gezelliger dan in de periode van Sinterklaas lekker naar een leuke, oude Sinterklaasfilm te kijken? Thuis op de bank met een kop warme chocolademelk en een dekentje, terwijl buiten de regen met bakken uit de lucht valt en de wind om het huis giert, genieten van zo'n goede oude klassieker met Sinterklaas en zijn Pieten in de hoofdrol? Maar welke film kiezen? Een overzichtje van films over Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten uit de periode 1990 - 2010. Deze films heb je misschien in je kast staan of je kan ze proberen op de kop tikken in een tweedehandswinkel of op een rommelmarkt. Online streamen kan natuurlijk ook altijd.

Sinterklaasjournaal: De Meezing Moevie

Een film uit 2009 geregisseerd door Rita Horst. De journalist Dieuwertje Blok legt vanuit een bioscoopzaal contact met de stoomboot van de Sint, die zich op dat moment op volle zee bevindt. Na een vraag van een kijker halen de Pieten het ruim van de stoomboot leeg om te laten zien hoe groot de boot wel is. En juist op dat moment steekt er natuurlijk een zware storm op! Komt dat wel goed?

Films over Sinterklaas van regisseur Martijn van Nellestyn

Sinterklaas en het geheim van de robijn

Aan deze prent van regisseur Martijn van Nellestyn uit 2004 werkten een tiental bekende Nederlanders, waaronder Jos Brink en Hetty Heyting, belangeloos mee. In de film draait alles rond een robijn. Uit het Rijksmuseum wordt een robijn gestolen. De Sint stuurt zijn Pieten naar Zwitserland om te beletten dat Dr. Brein, een boosaardig vrouwmens, de macht over de wereld overneemt. Zal het hen lukken?

Het geheim van het grote Boek

Martijn van Nellestyn heeft duidelijk de smaak te pakken, want in 2008 komt Het Geheim van het Grote Boek uit. Sinterklaas krijgt bij het behalen van zijn nieuwe dakrijbewijs een ongeluk en belandt zo in het ziekenhuis. Dr. Brein profiteert van de situatie en neemt de plaats van de Sint in. Samen met haar hulpjes Boris en Joris smeedt ze snode plannen. Zo steelt ze onder andere het Grote Boek van Sinterklaas. Kunnen de Pieten het Grote Boek voor 5 december recupereren en krijgen de kinderen hun felbegeerde cadeautjes?

Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot

En nog heeft Martijn van Nellestyn er niet genoeg van, want ook in 2009 verschijnt er een film van zijn hand. Door toedoen van de boeven Boris en Joris komen Sinterklaas en Diego een dag te laat in de haven aan. De Pakjesboot is al vertrokken richting Nederland! Aan boord heeft niemand het in de gaten, iedereen denkt dat de Sint mee is. Tot één van de Pieten ontdekt dat de Sint helemaal niet op de boot zit. Tot overmaat van ramp zijn er ook nog eens twee kinderen als verstekeling mee aan boord gestapt. Komt alles op tijd in orde voor de grote avond?

Sinterklaas en het Pakjes Mysterie

En ook in 2010 kon Martijn van Nellestyn niet ontbreken op het appel. De nieuwste prent is in Nederland vanaf 13 oktober in de bioscoop en in België vanaf 3 november 2010. Al dat gedoe met de Pakjesboot is toch wel wat omslachtig en dus wordt er in Nederland een geheime Pakjesopslag opgetrokken. Sinterklaas komt op voorhand de werkzaamheden met de Pakjesboeing controleren maar moet onderweg een noodlanding maken. Zal hij nog op tijd zijn voor de intrede? Zullen er genoeg pakjes zijn voor alle kinderen?

Sinterklaasfilms naar de boeken van Tamara Bos

Het paard van Sinterklaas

Een prent uit 2005, naar het gelijknamige boek van Tamara Bos. Regisseur Mischa Kamp werd voor deze mooie film onderscheiden met een Gouden Kalf. Het Chinese meisje Winky komt op zesjarige leeftijd met haar moeder naar Nederland. Haar vader heeft al een tijdje een Chinees restaurant en aangezien de zaken goed gaan en hij wel wat hulp kan gebruiken, moeten moeder en dochter nu maar eens overkomen om te helpen. Winky is heel erg verdrietig: ze spreekt de taal niet, vindt Nederlandse gewoonten maar vreemd en houdt al helemaal niet van school. Ze vindt troost bij het paard Saartje. Maar wanneer dit paardje sterft, is ze weer helemaal verloren in dat vreemde land. Tot ze op school over Sinterklaas leren en ze hoort dat je alles aan de brave man mag vragen. En dus belandt er een paard op haar verlanglijstje. Zal Winky haar grote cadeau krijgen?

Waar is het paard van Sinterklaas?

De opvolger van Het Paard van Sinterklaas uit 2007, eveneens naar een boek van Tamara Bos en in een regie van Mischa Kamp. Winky is gelukkig want na haar vorige avontuur is ze vriendjes geworden met de Sint. Wanneer deze terug naar Spanje vertrekt, mag zij voor het paard van Sinterklaas zorgen. Wanneer haar mama zwanger is en naar het ziekenhuis moet omdat haar bloeddruk veel te laag is, is Winky weer heel verdrietig en eenzaam. Op een dag doet Winky iets wat ze eigenlijk niet mag: ze gaat een ritje maken met het paard van Sinterklaas. Het paard ontsnapt natuurlijk. Komt het paard veilig en wel terug naar de stal? Nog steeds met een schitterende Jan Decleir in de rol van Sinterklaas.

Sinterklaas verdwaalt in het grote bos

Een leuke film voor jongere kinderen met de klassieke ingrediënten: boeven, een verloren gelopen Sint, een kasteel en veel actie.

Sint

Deze film Sint van regisseur Dick Maas uit 2010 heeft al heel wat stof doen opwaaien! Hier geen klassieke Sinterklaasprent, maar eerder een horrorfilm. De affiche alleen al verklapt het: een donkere Sint met een griezelige staf. Deze Sint is helemaal geen kindervriend, maar trekt er in de nacht van 5 op 6 december op uit om kinderen te gaan onthoofden. De film wordt begrijpelijkerwijze afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar!

Het grote Sinterklaasverhaal

Deze film uit 2000 in een regie van Danny Rook en Jeroen Van Zalck vertelt het verhaal van Gigi. Dit meisje was als kind al erg stout en gemeen en met ouder worden is het er niet op gebeterd. Ze heeft nog nooit een cadeautje gehad van Sinterklaas en dat ligt serieus op haar maag. Professor Brausenthaler moet voor haar dan maar een robot-Sint fabriceren, die dan zal doen wat zij wil. Lukt haar plannetje?

Zing mee met de allerbekendste Sinterklaasliedjes

In deze video uit 1994 komen alle klassiekers aan bod. Ze zijn ondertiteld en je kan gerust uit volle borst meezingen!

De grote Sinterklaasshow van Studio 100

De voorstellingen van de grote Sinterklaasshow in het Antwerpse Sportpaleis worden geregeld geregistreerd en daarna op DVD uitgebracht, tot groot jolijt van groot en klein. Ieder jaar weer een nieuw, leuk Sinterklaasverhaal doorspekt met liedjes van onder andere K3, Piet Piraat, Bumba, Kabouter Plop, Samson en Gert, Mega Mindy, Spring en de bewoners van het Huis Anubis.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paard van SinterklaasSinterklaas is in onze tijd niet weg te denken zonder zijn schimmel Americo. Hiermee rijdt hij, in gezelschap van Zwarte…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Filmrecensie: Saint Jacques... La MecquerecensieFilmrecensie: Saint Jacques... La MecqueDe lange weg naar Compostela door twee broers en een zus om de erfenis van hun overleden moeder te kunnen trekken. Klein…
Filmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"recensieFilmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"Als Stallone zon beetje alle belangrijke rollen voor en achter de camera invult, begin je bijna te twijfelen aan de kwa…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 13-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.