De Rijdende Rechter

De Rijdende Rechter De Rijdende Rechter is een televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 1. In het televisieprogramma worden burenruzies en juridische conflicten behandeld. Veel voorkomende rechtszaken in het programma zijn overlast veroorzakende bomen van de buren, schuttingen en garages die over de erfgrens zijn gebouwd. De Rijdende Rechter doet in de betreffende zaak een bindende uitspraak, waaraan beide partijen zich moeten houden.

De uitzending van de Rijdende Rechter

Het programma verloopt al jaren grotendeels in dezelfde volgorde. Het programma begint met een locatiebezoek. Tijdens dit locatiebezoek lichten beide partijen (eiser en verweerder) hun probleem toe en stellen ze eisen, waarover een uitspraak moet worden gedaan. Bij het locatiebezoek worden vaak deskundige uitgenodigd om een situatie te beoordelen. Wanneer het een zaak is waar een boom het probleem is, wordt vaak een boomchirurg uitgenodigd. Als het gaat om een probleem waarbij mogelijk de erfgrens wordt overschreden, wordt meestal het kadaster ingeschakeld. Na het locatiebezoek volgt een hoorzitting, waarin familieleden of buurtgenoten hun mening over de zaak geven. Na de hoorzitting volgt enige tijd later de definitieve uitspraak in Slot Zeist.

Voorheen stond het programma uit het onderdeel “De tribune”. In dit onderdeel kon een vaste groep mensen uit het publiek een oordeel geven over de zaak. Meningen konden in dit onderdeel erg verschillen, waardoor het communiceren er pittig aan toe kon gaan.

Rechter Frank Visser

Frank Visser, geboren in 1951 in Maartensdijk, was in het televisieprogramma de Rijdende Rechter in de periode 1995 tot 2015. Meester Visser, zoals hij in het programma werd genoemd, heeft al een intensieve carrière achter de rug. Hij was werkzaam bij de kantonrechter in Zaandam en heeft hiervoor een aantal jaren gewerkt als griffier bij de rechtbank. Ook heeft hij een aantal jaren bij de politie gewerkt als rechercheur en als reclasseringsambtenaar bij het Leger des Heils en officier van justitie. In 2015 is Frank Visser gestopt bij als Rijdende Rechter en heeft hij een overstap gemaakt naar SBS 6 waar hij een nieuw tv-programma gaat presenteren.

Frank Visser staat bekend om zijn volgende uitspraak: “Dit is mijn uitspraak, en hier zult u het mee moeten doen”. Deze uitspraak gebruikt hij wanneer hij een oordeel over een rechtszaak heeft uitgesproken.

Rechter John Reid

John Reid is geboren in 1968 en presenteert sinds februari 2016 de Rijdende Rechter. Mr. Reid zoals hij ook wel wordt genoemd, is werkzaam als kantonrechter in Alkmaar. Naast rechter is John Reid cartoonist. Hij is mede-auteur van Fokke & Sukke, die dagelijks in het NRC Handelsblad verschijnt.

Presentatie door Jetske van den Elsen

Jetske van den Elsen geboren op 1 september 1972 is vanaf 2007 de presentatrice van het tv-programma. De presentatrice heeft in haar carrière verschillende tv-programma’s gepresenteerd. Een aantal bekende tv-programma’s zijn:
  • Goede Tijden Slechte Tijden
  • Het Klokhuis
  • Buya
  • Willem Wever
  • BZT-Show

In het verleden werd het programma gepresenteerd door Mieke van der Weij (1997-2007) en Patrick van Mil (1995-1996).

Conflict aanmelden

Wanneer je een conflict hebt en dit graag via een rechter wil laten behandelen, kun je jezelf aanmelden bij de rijdende rechter. Een conflict aanmelden via de website kan zonder de tegenpartij. Het is wel belangrijk dat de tegenpartij wil meewerken, omdat er anders geen bindende uitspraak kan worden gedaan. Een team redacteuren van het tv-programma, kan worden ingezet om de tegenpartij over te halen. Om mee te kunnen doen aan het programma moet een overeenkomst worden getekend, waarin beide partijen akkoord gaan met de uitspraak.

Uitzending bijwonen

Het is mogelijk om een uitzending van De Rijdende Rechter bij te wonen. Je kan jezelf aanmelden via de website van de Rijdende Rechter.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Eiergooiers van KollumMarianne Vaatstra – Eiergooiers van KollumDe zestienjarige Marianne Vaatstra werd in de nacht tussen Koninginnedag en 1 mei 1999 vermoord in een weiland bij Veenk…
Het recht: toetsingsverbodHet recht: toetsingsverbodDe rechter mag door het toetsingsverbod wetten niet toetsen aan de Grondwet. Over dit verbod is veel onenigheid en besta…
De toren als getuige – romantische thriller van Thijs VisserrecensieDe toren als getuige – romantische thriller van Thijs Visser'De toren als getuige' is een romantische thriller die zich afspeelt op het Waddeneiland Ameland. Het is het vervolg op…

Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSEric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSIn 1976 schrijft Eric Clapton het nummer ‘Wonderful tonight’ in de tijd dat hij moet wachten totdat zijn vriendin en lat…
De brug - The bridge, seizoen 2: Zweeds-Deense politieserieDe brug - The bridge, seizoen 2: Zweeds-Deense politieserieOp de Sont tussen Zweden en Denemarken nadert een tankschip de Sontbrug. De kustwacht krijgt geen contact met het schip,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vanna44, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Visser_(rechter)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Reid_(rechter)
  • http://www.eerstehulpbijrecht.nl/content/uw-conflict-aanmelden-rijdende-rechter
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jetske_van_den_Elsen
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 08-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.