CSI: de cast van 2000 tot 2015

CSI: de cast van 2000 tot 2015 De televisieserie Crime Scene Investigation (CSI) was in 2000 voor het eerst op televisie te zien. De serie, over een team forensisch onderzoekers uit Las Vegas, werd een groot succes met als gevolg dat er nog drie CSI-series gemaakt werden: CSI Miami (2002-2012), CSI NY (2004-2013) en CSI Cyber (2015-2016). Ondanks het grote succes van de serie besloten enkele acteurs tijdens de vijftien seizoenen van de tv-show toch (tijdelijk) te stoppen met hun rol.

De serie

CSI speelt zich af in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. De nachtploeg van het forensisch onderzoeksinstituut van de politie lost hier de ene na de andere misdaad op door bewijsmateriaal te verzamelen op de plaats delict en vervolgens gebruik te maken van moderne technieken om dit bewijsmateriaal te analyseren. In elke aflevering, die zo'n drie kwartier duurt, worden één of twee zaken opgelost. Soms krijgen de onderzoekers te maken met een seriemoordenaar: een crimineel die in meerdere afleveringen van een seizoen terug komt. De slotaflevering van dat seizoen draaide dan altijd om deze seriemoordenaar.

Anthony E. Zuiker schreef de serie, die in 2000 voor het eerst op de Amerikaanse zender CBS te zien was. Hij is tevens vanaf het begin van de serie tot het einde ervan producer geweest. In totaal zijn er vijftien seizoenen van de serie gemaakt, waarmee het de langstlopende CSI-serie was. Het is ook een zeer succesvolle serie geweest: hij werd bekroond met maar liefst vier Emmy Awards en drie People's Choice Awards. De allerlaatste aflevering, voor het eerst uitgezonden op 27 september 2015, werd bekeken door ruim twaalf miljoen Amerikanen.

Supervisors

De nachtploeg om wie CSI draaide, stond altijd onder leiding van een supervisor. Tijdens de vijftien seizoenen zijn er drie supervisors geweest: Gil Grissom, Catherine Willows en D.B. Russell.

Gil Grissom (Seizoen 1-9)

Gil Grissom (gespeeld door William Petersen) was de supervisor (de leidinggevende) van de nachtploeg van CSI. Aan het einde seizoen 6 van de serie werd bekend dat hij een relatie had met Sara Sidle. Na haar vertrek bleef hij achter in Las Vegas, maar in seizoen 9 besloot hij toch achter haar aan te gaan.

Na zijn vertrek was hij in seizoen 11 nog één keer in beeld te zien en in seizoen 13 was zijn stem te horen. Dit was mogelijk, omdat William Petersen nog als producer bij de serie betrokken is.

Catherine Willows (Seizoen 1-12)

Catherine Willows (gespeeld door Marg Helgenberger) werd supervisor van de nachtploeg na het vertrek van Gil Grissom. Na een moeilijke periode, mede door het uit huis gaan van haar dochter Lindsey, besefte Catherine in seizoen 12 dat ze op zoek was naar een andere uitdaging. Ze kreeg een baan aangeboden bij de FBI en nam deze aan, wat haar vertrek uit CSI betekende.
Na haar laatste aflevering was ze nog eenmaal te zien in de driehonderdste aflevering van de serie (seizoen 14).

D.B. Russell (Seizoen 12-15)

Aan het begin van seizoen 12 werd D.B. Russell (gespeeld door Ted Danson) aangesteld om leiding te geven aan de nachtploeg. Zijn aparte werkwijze was even wennen voor de andere teamleden, maar inmiddels zijn ze allemaal erg op hem gesteld geraakt.

CSI’s – de mannen

De nachtploeg bestond, naast de supervisor, altijd uit een aantal onderzoekers: CSI's genoemd.

Warrick Brown (Seizoen 1-8)

Warrick Brown (gespeeld door Gary Dourdan) kreeg in seizoen 8 problemen met maffiabaas Lou Gedda. Gedda bleek connecties te hebben met ondersheriff Jeffrey McKeen, die uiteindelijk Warrick dood schoot omdat hij te veel wist.
In seizoen 9 was alleen Warricks foto in de eerste aflevering te zien bij zijn begrafenis. In seizoen 13 was er een aflevering die zich afspeelde rondom zijn graf, maar hij was zelf noch zijn foto in beeld te zien.

Nick Stokes (Seizoen 1-15)

Nick Stokes (gespeeld door George Eads) was een harde, serieuze werker met een hart voor mensen. Aan het einde van seizoen 15 kreeg hij een baan aangeboden om leiding te geven aan het forensisch team van de politie in San Diego. Na lang twijfelen nam hij de baan aan en vertrok hij uit CSI.

Greg Sanders (Seizoen 1-15)

Greg Sanders (gespeeld door Eric Szmanda) begon met werken in het DNA-lab. Algauw werd duidelijk dat hij liever als CSI werkte en hij kreeg de kans om ervaring op te doen met het werken op de plaats delict. In seizoen 5 werd hij officieel een forensisch onderzoeker.

In de eerste seizoenen stond Greg vooral bekend om zijn opvallende kleding en zijn interesse in vele vrouwen, maar tegenwoordig is hij iemand die zijn werk serieus neemt. Ook is het voor iedereen duidelijk dat hij een zwak heeft voor collega Morgan Brody.

Ray Langston (Seizoen 9-11)

Ray Langston (gespeeld door Laurence Fishburn) kreeg door Gil Grissom een baan aangeboden als forensisch onderzoeker en kwam bij het team na zijn vertrek. Aan het einde van seizoen 11 raakte Langston zijn baan weer kwijt door zijn betrokkenheid bij de dood van een seriemoordenaar.

CSI’s – de vrouwen

Sara Sidle (Seizoen 1-8, 11-15)

Sara Sidle (gespeeld door Jorja Fox) was voor het eerst in de serie te zien in de tweede aflevering van seizoen 1. Vanaf het begin is duidelijk dat ze speciale gevoelens heeft voor supervisor Gil Grissom, met wie ze uiteindelijk een relatie kreeg. Ondanks zijn huwelijksaanzoek verliet ze Las Vegas in seizoen 8.

In seizoen 9 en 10 was ze vervolgens in verschillende afleveringen te zien, maar pas in seizoen 11 kwam ze voorgoed terug naar Las Vegas. Ze bleek inmiddels getrouwd te zijn met Gil Grissom, al kwam er in seizoen 13 een einde aan dit huwelijk.

Riley Adams (Seizoen 9)

Na de dood van Warrick Brown kwam Riley Adams (gespeeld door Lauren Lee Smith) bij de nachtploeg. Ze verliet de serie echter alweer na één seizoen.

Morgan Brody (Seizoen 11-15)

Morgan Brody (gespeeld door Elisabeth Harnois) was voor het eerst te zien aan het einde van seizoen 11. Op dat moment werkte ze bij de politie van Los Angeles, maar na haar betrokkenheid bij een zaak werd ze gedwongen een andere baan te zoeken. Ze besloot naar Las Vegas te komen en werd daar aangenomen bij de nachtploeg.

Morgan is de dochter van Conrad Ecklie, die in seizoen 1 begon als supervisor van de dagploeg en uiteindelijk de sheriff van Las Vegas werd. Ze kan het met iedereen goed vinden, maar het is duidelijk dat ze het liefst met Greg Sanders samen werkt.

Julie Finlay (Seizoen 12-15)

Na het vertrek van Catherine Willows vroeg D.B. Russell Julie Finlay (gespeeld door Elisabeth Shue) om bij het team te komen, iemand met wie hij eerder gewerkt had. Finn, zoals ze zelf genoemd wil worden, is een expert op het gebied van bloed.

Overige hoofdrollen

De nachtploeg kreeg altijd hulp van enkele andere vaak in de serie terugkerende mensen: de kapitein van de politie, onderzoekers in het laboratorium en pathologen in het mortuarium.

Captain Jim Brass (Seizoen 1-14)

Captain Jim Brass (gespeeld door Paul Guilfoyle) hoorde bij de politie van Las Vegas. Nadat zijn dochter Ellie, met wie hij veel problemen heeft gehad, geprobeerd had zelfmoord te plegen, besloot hij Las Vegas te verlaten om bij haar te kunnen zijn.

Al Robbins (Seizoen 1-15) & David Phillips (Seizoen 1-15)

Al Robbins (gespeeld door Robert David Hall) is de patholoog van de politie van Las Vegas. David Phillips (gespeeld door David Berman) is zijn assistent.

David Hodges (Seizoen 3-15), Henry Andrews (Seizoen 5-15) & Wendy Simms (Seizoen 6-11)

David Hodges (gespeeld door Wallace Langham) en Henry Andrews (gespeeld door Jon Wellner) werken beiden in het laboratorium van de politie van Las Vegas.

Wendy Simms (gespeeld door Liz Vassey) werkte in het DNA-lab, maar vertrok in seizoen 11 om als CSI opgeleid te kunnen worden in een andere stad.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actrice Elisabeth HarnoisActrice Elisabeth HarnoisDe Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire…
Ballistiek: de wetenschap van het schietenBallistiek: de wetenschap van het schietenJe kent het vast wel: de wereld van Crime Scene Investigation (CSI). De haast magische wijze waarop uit minimale sporen…
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
Forensisch psycholoogForensische psychologie, veel mensen hebben er wel eens van gehoord, gelezen of gezien via bekende tv-series. Maar wat i…
Overspel: seizoen 3Seizoen 3 van de VARA-serie Overspel zal pas in het najaar op de Nederlandse televisie te zien zijn, maar nu al kun je o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)
  • De afleveringen van CSI, seizoen 1-15, 2000-2015, CBS
  • InternetMovieDataBase (IMDB), artikel CSI: Crime Scene Investigation
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.