Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerken

Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerken Dit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox, CBS, NBC, ABC, Comedy Central en Discovery, genieten ook buiten de Verenigde Staten grote bekendheid, vanwege de politiek-culturele kleur van het station, alsmede de export van succesvolle formats, programma's en personages via de televisie of het internet. Van Larry King tot Gordon Ramsey, van South Park tot Deal or no Deal, van Wolf Blitzer tot Prison Break, lees het hier!

NBC

NBC, oftewel de National Broadcasting Company, is een Amerikaans televisie- en radionetwerk, dat zetelt in New York. Het logo is dat van een pauw, wiens verschillend gekleurde veren diversiteit symboliseren.

Bekende programma's van NBC zijn de wereldbekende serie Law and Order, de soap Days of our Lives, het spelprogramma Deal or no Deal, de science-fictionserie Heroes, de komische The Tonight Show with Jay Leno en het nieuwsprogramma Meet the Press.

Fox

Amerikaans televisienetwerk Fox, of Fox Broadcasting Company is de bekende thuisbasis van succesvolle programma's als 24, over de belevenissen van federaal agent Jack Bauer, moordserie Bones, ziekenhuisserie House, de spannene serie Prison Break en kookshow Hell's Kitchen (Nederlandse naam: 'gedonder in de keuken'), met kok Gordon Ramsey.

Fox is, evenals televisienetwerk Fox News Channel of eenvoudigweg Fox News, onderdeel van de Fox Enterainment Group. Fox News staat bekend om een overwegend republikeins-conservatief karakter, alhoewel de zender zichzelf van de slogan "We report. You decide" bedient.

Tot de bekendste gezichten van Fox News behoort Bill O'Reilly, markant presentator en agressief vragensteller van opinieprogramma The O'Reilly factor.

CNN

CNN, oftewel Cable News Network, is als eigendom van Time Warner één van de bekendste nieuwszenders in de wereld. De zender is in meer dan 200 landen beschibkaar en herbergt televisie-iconen als nieuwsanalist Wolf Blitzer en vragensteller Larry King. The Situation Room, Larry King Live, CNN Newsroom en World Sports (met de befaamde 'play of the day') zijn enkele bekende CNN-programma's.

CNN wordt niet zelden door conservatieve commentatoren bekritiseerd vanwege een licht progressief getinte politieke kleur.

ABC

ABC staat voor American Broadcasting Company en is als invloedrijk radio- en televisienetwerk eigendom van The Walt Disney Company. De mysterieuze dramasoap Desperate Housewives, de drama- en avonturenserie Lost, over een groep overlevenden van een vliegtuigcrash, ziekenhuisserie Grey's Anatomy en advocatenserie Boston Legal, met James Spader en William Shatner, zijn enkele bekende programma's van ABC. Ook het talkshowprogramma voor vrouwen, The View, met onder anderen Whoopi Goldberg, geniet in Amerika een grote populariteit.

CBS

CBS, oftewel Columbia Broadcasting Company, is één van de grootste Amerikaanse radio- en televisienetwerken. Tot de 'kroonjuwelen' van de zender behoren programma's als de komische The Late Show with David Letterman, de forensische onderzoeksserie CSI: Crime Scene Investigation, inclusief spin-offs CSI: Miami en CSI: New York, de realitysoap Survivor en misdaaddrama Criminal Minds.

Ook the Oprah Winfrey Show, met gastvrouw Oprah Winfrey en de soap The Bold and the Beautiful, over de avonturen van de modefamilies Forrester en Spectra, zijn typerende programma's voor CBS, dat veel shows naar het buitenland heeft geëxporteerd.

Comedy Central en Discovery Channel

De lijst van Amerikaanse televisiezenders zou nog eindeloos door kunnen gaan, ik noem in dit verband nog Comedy Central en Discovery Channel, die beide in Nederland bekendheid genieten. Comedy Central richt zich, als kabel- en satellietkanaal, voornamelijk op humor in de vorm van programma's als South Park, The Daily Show en Chappelle's Show. Discovery Channel, het netwerk dat wetenschap op een toegankelijke manier benadert, biedt onder andere bekende titels aan als Brainiac, How it's made, Mythbusters en Ultimate Survival.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player)Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player)Eurosport is de beroemdste sportzender van Europa. De omroep heeft een groot aanbod aan live-uitzendingen van onder meer…
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
NLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenNLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenDe streamingdienst NLZIET is een samenwerkingsverband van de Nederlandse publieke omroep (NPO) en de grootste Nederlands…

Toen was geluk heel gewoon'Toen was geluk heel gewoon' is één van de meest populaire Nederlandse televisieserie. Vanaf 2 januari 1994 zijn Jaap Ko…
Bronnen en referenties
Writerandus (81 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.