Regionale en lokale omroepen

Naast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf ook vast wel eens het regionale of het lokale nieuws.

Regionale omroepen

Deze zijn in hun eigen provincie of regio te zien, te horen of te volgen op de radio, televisie en het internet. Verder doen deze omroepen bij rampen dienst als rampenzender. Ons land kent in totaal dertien regionale omroepen. Alle provincies hebben 1 regionale omroep, behalve Zuid-Holland. Deze heeft er twee. Net als de commerciële omroepen en de publieke omroep, zijn de regionale omroepen ook gebonden aan de eisen van de Mediawet.

Regionale behoeften

Alle publieke omroepen hebben als taak om programma’s te maken die zijn gericht op de maatschappelijk en de culturele behoeften van de regio. De regionale omroepen krijgen hun geld van de provincies. Bekende omroepen zijn RTV Utrecht, Omrop Fryslân (Omroep Friesland) en Omroep West. Vrijwel alle regionale omroepen zijn lid van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS). Deze vereniging is opgericht door de regionale omroepen. ROOS behartigt de belangen van de omroepen, ontwikkelt het beleid en treedt op namens de publieke omroepen.

Lokale omroep

Verder kent Nederland ook nog lokale omroepen. Dit zijn er ongeveer driehonderd. Deze omroepen verzorgen lokale radio- en televisie-uitzendingen voor inwoners van een gemeente. In bijna elke gemeente kan je naar een lokaal radiostation luisteren of een programma bekijken op een lokaal televisiestation.

Lokale behoeften

De lokale omroepen hebben als taak om programma’s te maken die zijn gericht op de culturele en de maatschappelijke behoeften van de eigen gemeente. Het aantal zenduren van een lokale omroep verschilt per omroep. Dit heeft ook weer te maken met de financiële steun die van de gemeente krijgen. Sinds 2010 zijn de gemeenten verplicht om de lokale omroepen te bekostigen. Het Commissariaat voor de Media ziet er op toe of de gemeenten dit ook doen. Alle lokale omroepen hebben zich verenigd in de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, ofwel OLON.

De Wereldomroep

Naast de regionale en lokale omroepen, kennen we in Nederland ook nog de Wereldomroep. Deze is gericht op Nederlanders in het buitenland en op inwoners van landen met een slecht klimaat wat betreft de persvrijheid. Voor hen is er de Wereldomroep. Als je op vakantie bent in het buitenland heb je het nieuws of een andere programma vast wel eens via de omroep gevolgd. Via de televisie, radio en het internet verzorgt de Wereldomroep het nieuws, reportages en achtergrondinformatie. Naast het Nederlands, zendt de Wereldomroep uit in nog negen andere talen. Dit zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Indonesisch, Papiaments, Portugees, Spaans en Sarnami. Verder houdt deze omroep ook weer rekening met de informatiebehoefte van de kijkers en luisteraars en de technische mogelijkheden in een land.
© 2012 - 2025 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
De rol van regionale TVRegionale TV wordt nog steeds vaak als “minder” dan de landelijke TV neergezet. Dit terwijl regionale TV een duidelijke…
GrondwatersytemenIedereen heeft wel eens gehoord van grondwater. Toch weet niet iedereen wat grondwater precies is. Laat staan dat men we…
NL Awards voor regionale omroepen van RPONL Awards voor regionale omroepen van RPORegionale omroepen kunnen meedingen naar de NL Award. De NL Award verkiezing wordt uitgeschreven door ROOS, Stichting Re…

5 Italiaanse top seriesHier aandacht voor vijf series van de Italiaanse televisie. Het zijn de vijf beste en meest bekeken Italiaanse series. Z…
Zweedse TV Series - de beste televisie uit ZwedenZweedse TV Series - de beste televisie uit ZwedenDe beste Zweedse Series op een rij. Zweedse tv-series zijn erg populair. Voornamelijk de misdaad en politie series doen…
Bronnen en referenties
  • NationaleMediaSite
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.