5 Italiaanse top series

Hier aandacht voor vijf series van de Italiaanse televisie. Het zijn de vijf beste en meest bekeken Italiaanse series. Ze hebben op de Internet Movie Database (IMDb) hoge cijfers gekregen van de kijkers. We gaan het hebben het over La piovra, Il commissario Montalbano, Don Matteo, Il commisario Rex en Il capo dei capi. Deze misdaad- en politieseries zijn zowel binnen als buiten Italië erg populair.

Vijf Italiaanse top series - het beste van de Italiaanse televisie

De Italiaanse series die ik ga bespreken, hebben de meeste en de hoogste stemmen gekregen van de gebruikers op IMDb. Daarnaast zijn alleen de series geselecteerd die ook buiten Italië zijn uitgezonden en enig internationaal succes kennen.

La piovra - The octopus

Regisseur: Damiano Damiani
Cast: Michele Placido, Barbara De Rossi en Nicole Jamet
Bedenker: Nicola Badalucco
Looptijd: 1984 - 1999
IMDb Cijfer: 8.5.


Deze gerenommeerde Italiaanse miniserie liep in de jaren tachtig en negentig. Het was ongelooflijk succesvol. Zelfs in de Sovjet-Unie en de andere Oost-Europese landen werd het uitgezonden. Het gaf de mensen achter het IJzeren Gordijn een kijkje in de westerse wereld. La piovra is de naam voor de Italiaanse maffia. De serie volgt politierechercheur Corrado Cattani in zijn harde strijd tegen deze georganiseerde misdaad. Er zijn in totaal negen seizoenen uitgebracht. De serie betekende de doorbraak voor de bekende Italiaanse acteur Michele Placido.

Il commissario Montalbano - Detective Montalbano

Regisseur: Damiano Damiani
Cast: Luca Zingaretti, Peppino Mazzotta en Angelo Russot
Bedenker: Nicola Badalucco
Looptijd: 1999 - heden
IMDb Cijfer: 8.4.


Deze Italiaanse serie is nog steeds erg populair onder de Italiaanse bevolking. Het loopt al vanaf 1999 en is sinds 2011 in zijn negende seizoen. Het behoort tot een van de meest gekeken televisieprogramma’s van Italië. Het is gebaseerd op de boeken van Andrea Cammilleri. In alle afleveringen kunnen we Luca Zingaretti bewonderen in de hoofdrol. Hij speelt de slimme, scherpe maar onconventionele Italiaanse detective Montalbano. Het speelt zich af in een denkbeeldige Italiaanse stad. Het is echter opgenomen in de Siciliaanse stad Raguza. Il commissario Montalbano is ook uitgezonden in Amerika. Het was ook een relatief groot succes in Australië.

Il capo dei capi - The boss of the boss

Regisseurs: Enzo Monteleone, Alexis Cahill
Bedenker: Claudio Fava
Cast: Claudio Gioè, Daniele Liotti and Salvatore Lazzaro
Looptijd: 2007
IMDb: 8.3.


Een zesdelige Italiaanse miniserie over Salvatore Riina. Hij is een maffioso uit Corleone, Sicilië. Hij was een van de belangrijkste leden van de Cosa Nostra. Hij werd ook wel 'het beest' genoemd. De serie debuteerde op Canale 5. In zijn geheel kan het worden beschouwd als een televisiefilm. Het is een van de meest bekeken Italiaanse televisieprogramma's. In 2007 had het per aflevering maar liefst zeven miljoen kijkers. Dit komt neer op een aandeel van ongeveer 25% van de bevolking.

Don Matteo

Cast:Terence Hill, Nino Frassica en Natalie Guetta
Schrijver / bedenker: Enrico Oldoini
Looptijd: 2000 - heden
IMDb: 6.2.


In deze Italiaanse serie speelt de beroemde Terrence Hill. We kennen hem van de vele Italiaanse western films, ook wel spaghetti westerns genoemd. Terrence Hill speelt de rol van een merkwaardige priester genaamd don Matteo. Naast zijn religieuze functie is hij ook detective. Zo lost hij allemaal locale misdaden op. De serie draait al sinds 2000 en is in 2012 nog steeds in productie. Er zijn er acht seizoenen uitgezonden op het hoofdkanaal van de nationale Italiaanse televisie, Raj uno. Het wordt nog niet in Nederland uitgezonden.

Il commissario Rex (2008 - heden )

Cast: Augusto Zucchi, Pilar Abella en Kaspar Capparoni
Bedenker: Peter Hajek, Peter Moser
Looptijd: 2008 - heden
IMDB: 7.0.


Il commissario Rex is gebaseerd op de Oostenrijkse serie Kommissar Rex. In Nederland kennen we het ook wel als 'Commissaris Rex'. In feite is het de opvolger van de Oostenrijkse versie. Het heet ook wel 'Commissaris Rex in Rome' omdat de hoofdpersonage met zijn hond naar Rome is verhuisd en daar nu de misdaad gaat bestrijden. De meeste opnames worden gemaakt in Lazio, Rome. Het is zowel in het Duits als in het Italiaans opgenomen. Er zijn zes seizoenen uitgebracht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…

Belgische televisie: Tom Waes in TomtesteromTom Waes is inmiddels een bekende televisiepersoonlijkheid geworden. In zijn spraakmakend programma Tomtesterom voert hi…
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com - Internet Movie Database.
  • www.europeanmovies.org - European Movies & TV Series
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 18-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.