Zweedse TV Series - de beste televisie uit Zweden

Zweedse TV Series - de beste televisie uit Zweden De beste Zweedse Series op een rij. Zweedse tv-series zijn erg populair. Voornamelijk de misdaad en politie series doen het erg goed bij het internationale publiek. Hier kun je alles lezen over de beste televisie programma's van Zweden. De erg goede en spannende series Wallander, Beck en The Bridge (Bron / Broen) worden belicht.

De beste Zweedse TV Series - goede televisie uit Zweden

Naast geweldige kinderfilms en kinderseries heeft Zweden ook heel erg mooie en goede TV-Series. Opvallend is dat de meest populaire series vrijwel altijd politie / misdaad series zijn. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee. Het is en blijft een genre dat veel mensen weet aan te spreken. De Zweden doen hier hun voordeel mee en hebben zich werkelijk gespecialiseerd.

Europeanmovies.org heeft de naar hun mening meest populaire Zweedse series in een top 3 verwerkt. Deze series zijn stuk voor stuk ook internationaal een succes. Ook in Nederland wordt het erg goed bekeken. Hier kunt u een overzicht zien. Voor trailers kunt u onderaan de pagina terecht.

Wallander (2004-)

De populaire misdaad serie gebaseerd op het Boek van Henning Mankell over politie detective Wallander. Deze met een Golden Globe genomineerde Zweedse serie volgt zowel het politiewerk als het privé leven van deze man. Het vindt plaats in het stadje Ystad in het Zuiden van Zweden. Daar lost Wallander elke aflevering weer een nieuwe moordzaak op. Gedurende de seizoenen maken de karakters interessante ontwikkelingen door en worden er herkenbare relaties opgebouwd.

Waarschijnlijk de meest populaire Zweedse serie van de laatste jaren. Wellicht zelfs de meest populaire Misdaadserie van het Decennia. Alleen de Deense The Killing is een concurrent. Het is in heel Europa uitgezonden en overal is ogenblikkelijk ook het tweede seizoen aangekocht.

Er is ook een film Wallander gemaakt, maar helaas is daar de vertrouwde hoofdrolspeler Krister Henriksson verwisseld voor een nieuwe versie van Wallander.

2 Seizoenen.

Beck (1997-)

Beck is wederom een Scandinavische misdaad klassieker. Een Zweedse tv serie die erg populair was in de jaren negentig en het nog steeds goed doet. Het is gebaseerd op de geweldige boeken van Sjöwall and Wahlöö die vooral bij de iets oudere generatie ongekend populair waren. Ook bij veel Nederlanders is de volledige collectie in de boekenkasten te bewonderen. Het gaat over de werkzaamheden van Zweeds Misdaad detective Martin Beck.

Er zijn vier seizoenen uitgekomen vanaf 1997. Alle boeken zijn inmiddels verfilmd.

The Bridge - Bron / Broen

De nieuwe Zweedse Sensatie. Het moet de Zweedse the Killing worden. Het is erg goed, maar of het zich met de Killing kan meten betwijlfelt europeanmovies.org. Toch is het zeker de moeite waard. Het idee zelf is erg origineel. Het bundelt de krachten van de Zweedse en Deense televisie makers. In de serie wordt de politie van Malmo en Kopenhagen gedwongen om samen te werken doordat er een lijk gevonden wordt precies op het midden van de brug tussen de twee steden. Snel wordt duidelijk dat er nog veel meer aan de hand is in deze zaak.

Het leuke van deze serie is dat je zowel Zweedse als Deense acteurs kunt bewonderen. Inmiddels zijn de rechten ook al door BBC opgekocht. Dit is meestal een goede indicatie van de kwaliteit.

Trailers van deze Zweedse TV-Series

Woorden zijn natuurlijk prettig, maar beelden zijn vaak nog geschikter. Voor trailers van deze drie tv series kunt u terecht bij de Swedish TV Series sectie van European Movies & TV Series waar je per land kunt lezen over de beste films en tv series van Europa.

Lees verder

© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sjöwall en Wahlöö: Martin BeckPer Wahlöö (1926-1975) en Maj Sjöwall (1935-) zijn misschien wel het meest bekende schrijversechtpaar van Zweden. Tussen…
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
Studeren in ZwedenStuderen in ZwedenZweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een gew…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…

De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…
Bronnen en referenties
  • www.europeanmovies.org - the best European Movies & TV Series per country.
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 18-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.