Kristen Stewart: hoe 'Twilight' haar wereldberoemd maakte

Kristen Stewart: hoe 'Twilight' haar wereldberoemd maakte De acteercarrière van Kristen Stewart start al op zeer jonge leeftijd. In 2002 heeft zij als tiener haar eerste hoofdrol te pakken in de film 'Panic Room'. De verfilming van de 'Twilight'-boeken van Stephenie Meyer zorgen echter voor een internationale doorbraak. De eerste Twilightfilm komt in 2008 uit en in 2012 is Kristen voor de laatste keer te zien in haar rol als 'Bella Swan'. In 2012 speelt ze nog de hoofdrol in de film 'Snow White and the Huntsmen', maar na een affaire met regisseur Rupert Sanders met als gevolg een breuk met haar grote liefde Robert Pattinson verdwijnt ze uit Hollywood. Stewart werkt voornamelijk nog mee aan onafhankelijke producties. In 2019 keert ze terug op het grote doek met een hoofdrol in de film 'Charlie's Angels'.

Inhoud


Jeugd en begin acteercarrière

Kristen Jaymes Stewart komt op 9 april 1990 ter wereld in Los Angeles te Californië. Haar ouders John en Jules hebben dan al een zoontje Cameron en later worden broers Dana en Taylor geadopteerd. De Amerikaanse John is regisseur en producer voor diverse televisieprogramma’s. Moeder Jules komt uit Australië en is ook werkzaam in de entertainmentwereld. Kristen begint dan ook al vroeg met acteren en behaalt haar middelbareschooldiploma door thuisonderwijs te volgen omdat zij vaak niet fysiek bij de lessen aanwezig kan zijn.

Hoewel Stewart nooit de ambitie heeft gehad om actrice geworden gaat haar acteercarrière al op achtjarige leeftijd van start. Ze wordt dan gescout en doet enkele audities. Haar eerste rol heeft ze te pakken in 1999 als ze verschijnt in de film ‘The Thirteenth Year’ die gemaakt wordt door Disney Channel. Haar volgende film ‘The Flintstones in Viva Rock Vegas’ komt uit in 2000 en een jaar later is Kristen te zien in ‘The Safety of Objects’. In 2002 heeft Kristen Stewart haar eerste hoofdrol te pakken in de kaskraker 'Panic Room’ waarin zij schittert naast actrice Jodie Foster. Deze rol zorgt ervoor dat Kristen genomineerd wordt voor de Young Artist Award. Na het succes van ‘Panic Room’ weet Stewart aan de lopende band diverse filmrollen binnen te slepen.
In 2003 speelt ze in ‘Cold Creek Minor’ naast Dennis Quaid en Sharon Stone. In 2004 speelt ze in de actiekomedie voor kinderen ‘Catch That Kid’. In datzelfde jaar is ze te zien in de televisiefilm ‘Speak’ waar ze lovende kritieken over haar optreden ontvangt. ‘Zathura: A Space Advernture’ verschijnt in 2005 en een jaar later zien we Kristen in ‘Fierce People’. ‘In the Land of Women’ volgt in 2007 en ook heeft ze datzelfde jaar een kleine rol in de door Sean Penn geregisseerde film ‘Into the Wild’.

‘Twilight’ zorgt voor een internationale doorbraak

Hoewel Kristen Stewart geen onbekende was in de Amerikaanse filmwereld is de filmserie ‘Twilight’ het werk dat haar wereldberoemd maakt. Eind 2007 wordt zij door regisseuse Catherine Hardwicke benaderd voor de rol van Isabella (Bella) Swan in de film ‘Twilight’. De film is gebaseerd op het boek van Stephenie Meyer en gaat over de ontluikende liefde tussen een doodgewone tiener en een vampier, een rol die acteur Robert Pattinson op zich neemt. De film gaat in november 2008 in première en Stewart ontvangt zowel positieve als negatieve kritieken voor haar rol als Bella. Een jaar later volgt het vervolg ‘New Moon’, wat een nog grotere kaskraker is dan de eerste film.

Haar rol als Bella Swan in de ‘Twilight’-filmreeks zorgt ervoor dat haar andere acteerwerk overschaduwd wordt. Zoals haar rollen in ‘Adventureland’, ‘The Yellow Handkerchief’ en in 2010 vertolkt ze nog de rol van rockster Joan Jett in ‘The Runaways’. In 2010 verschijnt ook de derde ‘Twilight’ film genaamd ‘Eclipse’. De reeks is zo een groot succes dat besloten wordt de verfilming van het laatste boek van Stephenie Meyer in twee stukken op te delen. In 2011 verschijnt ‘Breaking Dawn – Part 1’ en in 2012 zijn Kristen Stewart en Robert Pattinson voor de allerlaatste keer te zien als ‘Bella Swan’ en ‘Edward Cullen’ in ‘Breaking Dawn – part 2’. De ‘Twilight’-films hebben Stewart geen windeieren gelegd. Door ‘Forbes’ wordt zij in 2012 uitgeroepen tot bestbetaalde actrice met een salaris van 34,5 miljoen dollar.

Vervolg acteercarrière

Naast haar carrière als filmster is Kristen Stewart ook het gezicht van de grote modemerken Balenciaga en Chanel. Voor deze merken schittert zij regelmatig in campagnes. Nadat de ‘Twilight’-serie in 2012 tot een definitief einde is gekomen kiest Stewart ervoor een ietwat ander pad te bewandelen. In 2012 schittert ze nog als hoofdrolspeelster in ‘Snow White and the Huntsmen’, maar vervolgens verdwijnt Kristen uit Hollywood. Vanaf 2013 maakt Stewart voornamelijk nog onafhankelijke films. Dit zijn films die zonder grote productiebedrijven en met een laag budget worden gemaakt. Regelmatig zijn de onderwerpen in deze films controversieel. Zo speelt ze in 2014 in de film ‘Clouds of Sils Maria’ die in première ging op het filmfestival in Cannes. Ze wint hiervoor een César Award als eerste Amerikaanse actrice ooit. Ook speelt ze in 2016 in de film ‘Café Society’ van veelbesproken regisseur Woody Allen en in 2018 vertolkt ze de hoofdrol in ‘Lizzie’ een thriller over moordenaar Lizzie Borden die ervan beschuldigd werd haar ouders met een bijl omgebracht te hebben. In 2019 keert Kristen Stewart terug naar Hollywood met een hoofdrol in de film ‘Charlie’s Angels’ en komt in 2020 de film ‘Underwater’ uit waarin ze eveneens de hoofdrol vertolkt.

Privéleven

‘Twilight’ zorgt niet alleen voor wereldwijde faam, Kristen Stewart ontmoet op de set van de film ook haar eerste grote liefde. Ze valt als een blok voor haar tegenspeler Robert Pattinson. Van 2009 tot 2012 zijn de twee een geliefd celebritykoppel totdat Stewart in 2012 vreemdgaat met Rupert Sanders. Sanders is regisseur van de film ‘Snow White and the Huntsmen’ én getrouwd. De affaire komt op een pijnlijke manier aan het licht doordat paparazzi de twee betrappen. Kristen Stewart biedt openlijk haar excuses aan, maar het kost haar wel haar relatie met Pattinson. Hoewel zij zich eind 2012 met elkaar verzoenen komt er in 2013 definitief een einde aan de verbintenis tussen de twee.

Hoewel ze zichzelf niet identificeert als biseksueel, Stewart geeft aan een hekel te hebben aan het plaatsen van mensen in hokjes, heeft ze na de breuk met Pattinson voornamelijk relaties met vrouwen. In 2013 is Alicia Cargile de eerste vrouw met wie Kristen Stewart openlijk naar buiten treedt. De twee gaan in 2016 uit elkaar. Van 2016 tot 2018 date ze met model Stella Maxwell. Hierna heeft ze kort een relatie met styliste Sara Dinkin om zich vervolgens in 2019 weer te verzoenen met Maxwell. De verzoening is kortstondig en in augustus 2019 krijgt Kristen een relatie met scenarioschrijfster Dylan Meyer. Hoewel Stewart voornamelijk relaties met vrouwen aangaat geeft ze ook aan ook nog altijd open te staan voor een relatie met een man.
© 2020 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag TwilightBoekverslag TwilightTwilight is het eerste boek in een uiteindelijke serie van vijf delen. De boeken zijn geschreven door Stephenie Meyer. D…
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…
Boekverslag Breaking DawnBoekverslag Breaking DawnBreaking Dawn is het vierde boek in de Twilight-serie, geschreven door Stephenie Meyer. Het boek is de opvolger van Ecli…

Sidney Poitier: baanbrekende Amerikaanse filmsterSidney Poitier: baanbrekende Amerikaanse filmsterSidney Poitier wordt geboren in 1927 in Miami, maar groeit op op de Bahama's. Al op zestienjarige leeftijd verhuist de j…
Joaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenJoaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenDe Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix heeft een opvallende jeugd gehad, opgroeiend in een sekte. Inmiddels heeft hij al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Georges Biard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Kristen_Stewart, bezocht op 26-03-2020
  • Biography, https://www.biography.com/actor/kristen-stewart, bezocht op 26-03-2020
  • Harper's Bazaar, https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a28889344/kristen-stewart-october-issue-cover-interview/, bezocht op 26-03-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.