Internationale films opgenomen in Amsterdam

Internationale films opgenomen in Amsterdam Amsterdam profileert zich nadrukkelijk als de filmstad van Nederland. De gemeente Amsterdam probeert de filmindustrie zoveel mogelijk te faciliteren bij filmopnames, maar ook bij premières. Zeker vanuit toeristisch oogpunt is film en televisie een invloedrijk medium. Elke dag is er wel een cameraploeg actief, voor televisie- en filmproducties, zowel nationaal als internationaal. De oude stadscentra van Nederlandse steden zijn erg in trek bij filmmakers en televisieproducenten. Naast Amsterdam, geldt dat bijvoorbeeld ook voor Utrecht en Den Haag. Alleen al het stadsdeel Centrum van Amsterdam geeft jaarlijks meer dan 500 ontheffingen af om op straat te mogen filmen. Die ontheffingen hebben dan betrekking op het blokkeren van parkeerplaatsen en het tijdelijk veranderen van het straatbeeld door middel van het plaatsen van decors of verwijderen van objecten. Na afloop moet alles dan weer in de oude staat worden teruggebracht. Overigens hoeft er bij het gemeentebestuur niet per se om toestemming gevraagd te worden bij filmplannen. Dit moet weer wel gebeuren wanneer het overlast tot gevolg heeft voor de bewoners.

Film en televisie

De Amsterdamse grachtengordel en de Jordaan is veelal de trekpleister voor film en televisie. Maar Amsterdam wordt in deze producties natuurlijk ook aangehaald vanwege de lichte zeden, coffeeshops en de rosse buurt. Terwijl het gemeentebestuur veel in het werk stelt om op deze zaken grip te krijgen, is de stad doorgaans wel gecharmeerd van de belangstelling van binnen- en buitenlandse film- en televisieproducenten.

Tientallen Nederlandse films zijn in de straten van Amsterdam opgenomen. Succesvolle films, zoals Alles Is Liefde, Amsterdamned, Blue Movie, Ciske De Rat (Czaar Peterstraat en Staatsliedenbuurt), De Aanslag, De Vierde Man, Dunya & Desie, Een Vrouw Als Eva, Grijpstra & De Gier, Keetje Tippel, Nachtrit, Simon en natuurlijk Turks Fruit. Maar bijvoorbeeld ook Alibi, De Dominee, De Tweeling, Do Not Disturb, Duska, Dutch Treat (een Amerikaanse productie met de Dolly Dots in de hoofdrol), Escort, Hoge Hakken Echte Liefde, Hufters & Hofdames, Kees De Jongen, Lost in Amsterdam, Moord in Extase, Moordwijven, Naakt over de schutting, Oesters van Nam Kee, Shouf Shouf Habibi!, Siberia, Vox Populi en Wat Zien Ik? Een van de sleutelscènes van Dick Maas’ Amsterdamned, de speedbootachtervolging, werd overigens deels in de Utrechtse Oudegracht opgenomen. In Amsterdam zijn er namelijk geen terrassen langs de grachten.

Naast deze films komt Amsterdam als filmlocatie ook voor in de series Baantjer, Blauw Blauw, Dossier Verhulst, Dunya & Desie, Grijpstra en De Gier, Keyzer & De Boer Advocaten, Lieve Lust, Missie Warmoesstraat, Oud Geld, Shouf Shouf!, Van Speijk, Verborgen Gebreken en Wildschut & De Vries. Verder is er een aflevering van de Engelse politieserie Dalziel & Pascoe in Amsterdam opgenomen, met rollen van Pierre Bokma en Jeroen Krabbé. Zo speelde de Engelse politieserie Van Der Valk (gespeeld door Barry Foster) zich af in Amsterdam. In Nederland is deze serie door de AVRO uitgezonden.

Internationale films en Pulp Fiction

Naast deze Nederlandse producties zijn er ook een aantal buitenlandse producties in Amsterdam gefilmd, waarvan Diamonds Are Forever en Ocean’s Twelve veruit de bekendste zijn. Verder is bekend dat Quentin Tarantino het script van zijn filmhit Pulp Fiction in coffeeshop Betty Boop aan de Nieuwezijds Kolk schreef.

In Pulp Fiction (1994) wordt dan ook aan Amsterdam gerefereerd. Blijkbaar gaat het om zaken die Quentin Tarantino verbaasde: "Well, hash is legal there, right? … Yeah, it's legal, but is ain't a hundred percent legal. I mean you can't walk into a restaurant, roll a joint, and start puffin' away. You're only supposed to smoke in your home or certain designated places. … Those are hash bars? … Yeah, it breaks down like this: it's legal to buy it, it's legal to own it and, if you're the proprietor of a hash bar, it's legal to sell it. It's legal to carry it, which doesn't really matter 'cause - get a load of this - if the cops stop you, it's illegal for them to search you. Searching you is a right that the cops in Amsterdam don't have.”

Ook de vrije verkoop van bier wordt besproken. “Well, in Amsterdam, you can buy beer in a movie theatre. And I don't mean in a paper cup either. They give you a glass of beer, like in a bar.” Evenals de Nederlandse verslaving aan mayonaise: “But you know what they put on french fries in Holland instead of ketchup? … What? … Mayonnaise. … Goddamn! … I seen 'em do it. And I don't mean a little bit on the side of the plate, they fuckin' drown 'em in it.”

Drei Mann In Einem Boot

Dit is een Duits-Oostenrijkse komedie uit 1961. Drie mannen vieren gezamenlijk vakantie aan de Bodensee. Ze willen even rust en ontsnappen aan hun veeleisende (ex-)vrouwen. Daarop besluiten ze een jacht aan te schaffen en vanuit de Bodensee via de Rijn naar Amsterdam te varen. Als de vrouwen hier lucht van krijgen zetten ze de achtervolging in. Uiteindelijke komen ze allemaal in Amsterdam. Ze genieten van de stad. Een van de hoofdpersonen koopt ook nog een tweetal schilderijen bij een Amsterdamse galerie.

Diamonds Are Forever

Diamonds Are Forever uit 1971, de zevende James Bond film, was de eerste grote internationale filmproductie die op locatie werd gefilmd in Amsterdam. In opdracht van MI6 wordt James Bond (Sean Connery) er op uit gestuurd om een diamantsmokkelbende te ontmantelen. Na de aanvangsscene van de film komt James Bond in Amsterdam aan, waar hij door middel van een valse identiteit contact krijgt met smokkelaarster en Bond-girl Tiffany Case (Jill St. John). De grachtenhuizen aan de Amstel, Reguliersgracht (op de derde verdieping van nummer 36 "woonde" Tiffany Case), de Magere Brug en de rondvaartboten komen uitgebreid in beeld. In een Triumph Stag sportwagen (cabriolet) toert hij over de Amstel. In Amsterdam schakelt James Bond de man uit van wie hij de identiteit had overgenomen. Doordat het lijk gerepatrieerd moet worden, kunnen de diamanten naar de Verenigde Staten worden gesmokkeld. De film gaat verder in Las Vegas en Californië.

Ocean’s Twelve

Ocean’s Twelve uit 2004, met sterren als George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en Catherina Zeta Jones krijgt minstens zoveel aandacht. De film bevat veel scenes die zich in Amsterdam afspelen. Hoewel er ook op het station in Haarlem wordt gefilmd, dat door moest gaan voor het Amsterdamse Centraal Station. Speciaal voor deze gelegenheid werd er zelfs een Thalys naar Haarlem gereden. Maar voor een film met een budget van zo’n USD 100 miljoen was dat geen probleem. Ook kwam het Haagse stadhuis in beeld, dat in de film dienst moest doen als het hoofdkwartier van Europol.

De Hollywood-sterren verbleven in het Amsterdamse Amstel Hotel. Scenes werden er ook opgenomen in het Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht, Kalverstraat, de Heiligeweg, het Koningsplein en de Gouden Bocht aan de Herengracht. Ocean´s Twelve hebben de opdracht gekregen om het oudste aandeel ter wereld bij een particulier te stelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de Nachtwacht te stelen, maar door de verbouwing van het Rijksmuseum ging dat niet door. Het oudste aandeel van de VOC uit 1602 wordt in de film gewaardeerd op EUR 2,5 miljoen. Jeroen Krabbé speelt de eigenaar van het aandeel. In werkelijkheid bevindt het oudste VOC-aandeel zich inderdaad in privé-handen. De Amsterdamse Beurs (NYSE Euronext) bezit ook een exemplaar. Ocean´s Twelve slaagt er echter niet in om het aandeel te bemachtigen. Een Franse rivaal, gespeeld door Vincent Cassel, is hun te slim af. Daarna gaat de film verder in Frankrijk (Parijs en Monte Carlo) en Italië (Comomeer, Rome en Sicilië). Tevens is er gefilmd in de Verenigde Staten.

Deuce Bigalow: European Gigolo

Deze Deuce Bigalow komedie, verschenen in 2005, werd aansluitend aan Ocean’s Twelve opgenomen. Deze film speelt zich geheel in Amsterdam af. Vandaar dat er ook veel Nederlandse acteurs in voorkomen, waaronder Jeroen Krabbé. Voor deze film werd een deel van de Brouwersgracht omgetoverd tot de Wallen.

In de film wordt Deuce Bigalow (Rob Schneider) door zijn pooier T.J. Hicks (Eddie Griffin) uitgenodigd om naar Amsterdam te komen. Wanneer Deuce arriveert, blijkt T.J. de hoofdverdachte in een moordzaak: een aantal upperclass gigolo’s zijn op mysterieuze wijze vermoord. Deuce wil de naam van zijn vriend zuiveren. Tijdens zijn onderzoek ontmoet hij niet alleen allerlei abnormale cliënten, maar ook de bijzondere Anna (Hanna Verboom). Samen ontdekken zij de geneugten van Amsterdam: sex, gigolo’s en coffeeshops.

Harold & Kumar: Escape From Guantanamo Bay

Deze film uit 2008 zou eerst in de roulatie komen als Harold & Kumar Go To Amsterdam. De film werd deels opgenomen in Amsterdam, van januari tot en met maart 2007. Dat lijkt vrij lang gezien het feit dat Amsterdam eigenlijk pas aan het einde van de film duidelijk in beeld komt. Gefilmd is er op het Museumplein en het Amstelveld.

Snapshots

Dit is eigenlijk geen internationale film, maar een film die tot stand is gekomen door de toenmalige Nederlandse film-cv regeling. Wel heeft de film een geheel internationale cast, met rollen van Burt Reynolds, Julie Christie en Carmen Chaplin. Ook speelt Angela Groothuizen een klein rolletje als de minnares van Burt Reynolds. De film zou eerst uitgebracht worden onder de naam The Hermit Of Amsterdam, maar is later herdoopt als Snapshots. De film kwam in 2002 in de bioscopen, maar was geen groot succes.

Larry Brodsky (Burt Reynolds) werkt en woont in een tweedehands boekenwinkel aan de Oudezijds Voorburgwal in hartje Amsterdam. Hij is een Amerikaan van middelbare leeftijd die in de jaren zestig in Amsterdam aankwam. Op een dag vindt Larry een gedichtenbundel die hij publiceerde in zijn hippietijd. In zijn jeugd werd hij verliefd op een meisje in Marokko maar hij heeft haar laten gaan toen hij er achter kwam dat ze al was getrouwd. Deze geschiedenis wordt weer opgerakeld wanneer op een dag een jong Amerikaans meisje van Marokkaanse afkomst, Aïsha (Carmen Chaplin), zijn boekenwinkel binnenloopt. Ze is op zoek naar zichzelf, nadat ze Los Angeles na een familieruzie ontvlucht is. Ze ontdekt zichzelf en Amsterdam met haar camera.

Wanneer Larry´s assistent plotseling de benen neemt, vraagt Larry of zij hem wil helpen. Ondertussen probeert een plaatselijke schurk de zaak van Larry te kopen om er een sexwinkel te openen. Larry wordt verliefd op Aïsha, omdat zij hem aan zijn vroegere liefde doet denken. Deze bizarre relatie vormt de kern van het verhaal. En dan verschijnt de moeder van Aïsha ten tonele, die zijn vroegere liefde blijkt zijn.

Andere films

Verder zijn in Amsterdam nog (deels) opgenomen:

Engelstalig
A Gift For Dirk (1960)After The Dance (1935)Amsterdam Affair (1968)
Caught (1987)Cheech And Chong: Still Smokin' (1983)China White (1991)
Codename: Kyril (1988)Dafydd (1993)Eurotrip (2004)
Gun Before Butter (1972)Hawks (1988)Hot Pursuit (1983)
If It's Tuesday, This Must Be Belgium (1969)If Tomorrow Comes (1986)Incognito (1997)
Inside Out (1975)Memories Of Midnight (1991)Mindhunters (2002)
Modesty Blaise (1966)Mr. Arkadin (1955)Nightwatch (1995)
Only Love (1998)Operation Amsterdam (1959)Puppet On A Chain (1971)
Remember (1993)Rififi Ad Amsterdam (1966)Rough Cut (1980)
Second Nature (2003)Secret File USA (1953)Seven Graves For Rogan (1979)
Stopping Power (2008)Summer In The City (1970)Sweet Movie (1974)
The Amsterdam Kill (1977)The Attic: The Hiding Of Anne Frank (1988)The Diary Of Anne Frank (1959)
The Diary Of Anne Frank (1988)The Girl In A Swing (1988)The Inspector (1962)
The Little Ark (1972)The Nightwatch (1988)The Rescuers (1997)
The Spy Who Came In From The Cold (1965)Who's That Knocking At My Door? (1969)Zero In The Universe (1966)

Duitstalig
Brillanten (1937)Der König Der Mittelstürmer (1927)Die Geschiedene Frau (1926)
Die Goldene Spinne (1943)Die Kunst Des Erinnerns - Simon Wiesenthal (1994)Die Wochenshow (1996)
Die Zweite Heimat - Chronik Einer Jugend (1992)Jenseits Der Strasse (1929)Kurt Widmann Story (1955)
Nanu, Sie Kennen Korff Noch Licht? (1938)Nicht Versöhnt (1965)Tanzerinne Für Tanger ( 1977)
Türme Des Schweigens (1952)Unus, Der Weg In Die Welt (1921)

Franstalig
Barocco (1976)Courage Fuyons (1979)Francoise (1938)
Jouer Sa Vie (1982)L'Une Chante, L'Autre Pas (1977)La Donneuse (1975)
La Reine Margot (1993)La Voix D'Or (1913)Le Patron Parle Français (1999)
Vincent Et Moi (1990)Vivre Pour Vivre (1967)

Italiaans
Dalle Ardenne, All'Inferno (1967)Dio Li Fa E Pol Accoppia (1982)Hanna D. - La Ragazza Del Vondelpark (1984)
Il Mulino Della Donne Di Pietra (1960)Jona Che Visse Nella Balena (1993)Il Vangelo Secondo Simone E Matteo (1975)
L'Ultimo Sapore Dell'Aria (1978)La Ragazza In Vetrina (1961)Londra Chiama Polo Nord (1956)
New York Chiama Superdrago (1966)

Andere talen
Chotsjoe Y Tjoerny (1999)Där Möllorna Gä (1956)Fuschi No Au Machi (1966)
Gu Huo Zai San (1996)Gwang Tin Lung Foo Wooi (1989)Hammam Fi Amsterdam (1999)
He Lan Du Ren Tou (1977)Hum Tum (2004)Raske Riviera Rejsende (1924)
Smukke Dreng (1993)Tiaohui (1976)
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…
Laat die wallen verdwijnenLaat die wallen verdwijnenWallen zijn erg vervelend en ontstaan vaak door een slaaptekort en teveel drank. Gelukkig zijn er een aantal effectieve…

Recensie ‘Charlie Wilson’s war’recensieRecensie ‘Charlie Wilson’s war’Tom Hanks is in 2007 in de huid van Charlie Wilson gekropen. Het gaat hier over het waargebeurde verhaal over het Texaan…
Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreurFahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur"Fahrenheit 9/11" is zonder twijfel één van de bekendste producten van regisseur Michael Moore. De regisseur van onder m…
Bronnen en referenties
Vrijdenker (29 artikelen)
Laatste update: 16-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.