Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur

Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur "Fahrenheit 9/11" is zonder twijfel één van de bekendste producten van regisseur Michael Moore. De regisseur van onder meer "Bowling for Columbine" behandelt in "Fahrenheit" de verkiezing van George W. Bush tot president van de Verenigde Staten in het jaar 2000, alsmede de politieke gevolgen van de aanslagen op New York op 11 september 2001. En passant worden heel wat taboes doorbroken...

Fahrenheit 9/11

"Fahrenheit 9/11" beleefde als film zijn wereldpremière op 18 mei 2004 tijdens het Filmfestival in het Zuid-Franse Cannes. De film, die op hetzelfde festival een Gouden Palm in de wacht zou weten te slepen, riep al snel zowel veel lof als kritiek op. Bewonderaars loofden Moores durf om een politiek-kritische film over George W. Bush, het Amerikaanse politieke systeem en de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 te maken. Critici daarentegen verweten Moore een tendentieus product te hebben afgeleverd, waarin suggestieve scènes elkaar in hoog tempo zouden opvolgen.

Plot

Tot de belangrijkste kritiek die Michael Moore in Fahrenheit 9/11 op de Amerikaanse politieke gebeurtenissen in de periode 2000-2004 uit, behoren de volgende punten:

  • Moore stelt dat George W. Bush de verkiezingen in het jaar 2000 onterecht heeft gewonnen van de Democratische kandidaat Al Gore. Er zou sprake zijn geweest van fraude, gekleurde berichtgeving, politieke onkunde en onjuist vormen van beïnvloeding.
  • Moore meent dat de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York nog altijd veel onbeantwoorde vragen oproepen.
  • In de film wordt gesteld dat "9/11" door de Amerikaanse regering (Bush, Cheney c.s.) is 'misbruikt' voor politieke doeleinden zoals een grote inperking van binnenlandse vrijheden en de uitvoering van een expansief buitenlands beleid.
  • Moore stelt dat er banden bestaan tussen de familie van George Bush en die van Osama Bin Laden.

Sterktes en zwaktes

Fahrenheit 9/11 is als film zeker de moeite waard, al was het maar vanwege enkele zeer indrukwekkende scènes die Moore het publiek voorschotelt. Moore wisselt TV-beelden op documentaire-achtige wijze af met beelden van eigen reportages, waarbij onder meer te zien valt hoe George W. Bush, op bezoek in een school, het nieuws van de aanslagen in New York tot zich neemt. "Fahrenheit" kent vele memorabele beelden, alsmede enkele kritiekpunten die op feilloze wijze zwaktes van het Amerikaanse politieke systeem blootleggen.

Toch moet gezegd worden dat Moore hier en daar enigszins doordrijft in zijn analyses. Meerdere insinuaties zijn wat simplistisch van aard en blijken niet zelden op slechts enkele feiten of uitzonderingen gebaseerd te zijn. Ook de suggestieve aaneenschakeling van politieke excessen en gekleurde reportages had - op zijn minst - een wat genuanceerdere vorm van montage verdiend. Desalniettemin resteert een bijzonder aardige film-documentaire, die voor zowel geïnteresseerden in politiek, beeldvorming en mediageschiedenis, alsmede de Verenigde Staten en cultuurstudies, zeer de moeite waard is.
© 2009 - 2025 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen van een stof. Temperatuur is verdeeld over enkele schalen.…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…
President van Amerika, George H.W. Bush 1989-1993George Bush sr wordt president in een roerige tijd. Onder zijn bewind komt de Koude Oorlog tot een einde. In Oost Duitsl…

Internationale films opgenomen in AmsterdamInternationale films opgenomen in AmsterdamAmsterdam profileert zich nadrukkelijk als de filmstad van Nederland. De gemeente Amsterdam probeert de filmindustrie zo…
recensieHet Uganda van Idi Amin in The Last King of ScotlandThe Last King of Scotland, een film uit 2006, is grotendeels gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1998 van Giles Foden…
Reactie

Danana, 08-04-2009
Wel degelijk goed gemaakt!
Met vriendelijke groet,
Danana. Reactie infoteur, 08-04-2009
Beste Danana,

vriendelijk bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet,

Writerandus

Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.