Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020)

Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020) De informatieve Netflix documentaireserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak laat zien hoe een wereldwijde pandemie te werk gaat. Diverse aspecten, zoals besmetting, verspreiding en het leven van dokters en wetenschappers, komen aan bod. De serie kwam opvallend genoeg ten tijde van het COVID-19 coranavirus uit. Naast het bestrijden van virussen zelf, toont de documentaire dat hulpverleners ook nog met andere problemen te maken krijgen. Als kijker zul je zeker een en ander leren van deze serie.

Praktische informatie

 • Titel: Pandemic: How to Prevent An Outbreak
 • Genre: documentaire
 • Platform: Netflix
 • Aantal seizoenen: 1
 • Aantal afleveringen: 6
 • Duur aflevering: variërend van 40 tot 52 minuten
 • Releasedatum: januari 2020
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels

Documentaire Pandemic: How To Prevent An Outbreak bespreekt alle aspecten van het uitbreken van een wereldwijde pandemie

Pandemic: How To Prevent An Outbreak toont de strijd tegen griep en beantwoordt belangrijke vragen. Hoe voorkom je besmetting? Hoe kun je verspreiding van een griep verminderen? Wanneer wordt een griep een bedreiging voor de mensheid? Het komt allemaal aan bod. De serie toont hoe wetenschappers en dokters te werk gaan bij de bestrijding van een potentiële wereldwijde uitbraak. Ook komen onderwerpen zoals maatschappelijke discussies over inenten en de rol van het geloof aan bod. Wanneer er sprake is van pandemie houdt deze namelijk niet alleen dokters en wetenschappers bezig, iedereen zal er mee te maken krijgen.

Wegens het COVID-19 coranavirus is de serie erg actueel

In januari 2020 verscheen op Netflix de documentaireserie Pandemic: How To Prevent An Outbreak. De timing is opvallend, niet kort daarna krijgt de wereld te kampen met het coronavirus. De serie kan in deze periode niet actueler zijn. Een van de makers, Sheri Fink, geeft aan: “We hoped to inform before, not after, another dangerous pathogen emerged.” De documentaire gaat echter niet specifiek over één virus zoals het COVID-19 virus, maar over virussen, griep en (de strijd tegen) pandemieën in het algemeen. De rode draad in de serie is de voorspelling van een nieuwe pandemie en hoe deze te voorkomen en beheersen. De makers van de documentaire blijken het aan het juiste eind te hebben, aangezien het coronavirus in 2020 de wereld onveilig maakt. Ook wordt in de serie voorspelt dat een nieuwe virus vrijwel zeker in China zal ontstaan.

Hulpverleners kampen met diverse problemen

Het bestrijden van een wereldwijd virus is al moeilijk genoeg. Helaas krijgen hulpverleners daarnaast ook met niet virus gerelateerde problemen te maken. Budget is een van deze problemen, het werk van onderzoekers en artsen kan door besparingen behoorlijk bemoeilijkt worden. Daarnaast vormt slechte hygiëne een obstakel in de strijd tegen virussen, vooral artsen in Azië hebben hier in overbevolkte ziekenhuizen last van. Tevens kan misinformatie het hulpverleners lastig maken. Zo werden vrijwilligers in Afrika vermoord, omdat de bevolking geloofde dat zij verantwoordelijk waren voor de verspreiding van het ebolavirus. Tot slot is het voor hulpverleners lastig om hun werk- en privéleven te combineren. Hun dagelijks leven draait om het redden van de medemens, waardoor er soms weinig of geen tijd overblijft om aan partners en kinderen te besteden.

Wat de serie Pandemic: How to Prevent An Outbreak ons leert

De documentaireserie is erg informatief en brengt dan ook een paar lessen. Zo wordt aangegeven dat een intense, wereldwijde pandemie bijna altijd afkomstig van dieren is. Wanneer virussen via dieren worden verspreid, hebben mensen geen natuurlijke immuniteit. Ons lichaam heeft geen middelen om het virus te bestrijden, waardoor het vrij spel in het lichaam krijgt.

Daarnaast wordt aangegeven dat 100 miljoen mensen risico zullen lopen bij een wereldwijde pandemie. In 1918 overleden 50 tot 100 miljoen mensen aan het Spaanse griepvirus, terwijl de wereldbevolking toen slechts uit twee miljard mensen bestond. In 2020 zijn er bijna acht miljard mensen wereldwijd. Daarnaast zijn er boerderijen met duizenden varkens en kippen en vliegen mensen dagelijks over de hele wereld, wat in 1918 ook nog niet het geval was. Als een nieuwe pandemie net zo besmettelijk is als het Spaanse griepvirus, zal het aantal sterfgevallen gigantisch worden.

Tevens leert de documentaire ons dat mensen angstig worden wanneer het over een pandemie gaat. Ongeacht of mensen het virus hebben, gaan zij zich anders gedragen. Dokter Mudad geeft aan dat mensen uit angst reageren en niet meer uit logica. Mudad, die voor haar werk dagelijks met virussen te maken krijgt, geeft aan dat ze haar kinderen en ouders op school niet precies vertelt wat ze doet. “People’s fear factor kicks in before logic. If they think I’ve had any remote contact with a disease, it’s like, ‘Don’t touch me. Don’t come near me!'”, aldus dokter Mudad.

Afleveringen van de documentaire Pandemic: How to Prevent An Outbreak

Aflevering 1: It hunts us (53 minuten)

De eerste aflevering neemt de kijker mee naar de frontlijn. Artsen in Azië en Amerika vechten tegen de griep, terwijl er door onderzoekers onvermoeibaar wordt doorgewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin.

Aflevering 2: Pandemic is now (51 minuten)

In de tweede aflevering wordt het debat over inentingen onder de loep genomen, dat steeds intensiever wordt. Ondertussen wordt in Congo ingeënt tegen het Ebolavirus en zorgen zorgverleners in detentiekampen aan de grens tussen Mexico en Amerika voor inentingen tegen de griep.

Aflevering 3: Seek, don’t hide (51 minuten)

In de derde aflevering testen wetenschappers wereldwijd dieren en hun verzorgers op virussen. Daarnaast draaien artsen in India en Amerika overuren en buigen zich over de verzorging van grieppatiënten.

Aflevering 4: Hold on to your roots (49 minuten)

In de vierde aflevering laait het debat omtrent inentingen weer op, veel mensen zijn tegen het inenten van hun kinderen. Ondertussen wordt in Congo medisch personeel aangevallen en wordt Amerika getroffen door behoorlijke bezuinigingen. Tot slot boeken onderzoekers in Guatemala vooruitgang.

Aflevering 5: Prayers might work (42 minuten)

De vijfde aflevering duikt in op de steun die voorvechters en artsen wereldwijd mogen ontvangen. De gemeenschap en familie spelen hierbij een rol, maar ook het geloof is een belangrijke vorm van steun in een lange strijd tegen een ziekte die meedogenloos is.

Aflevering 6: Don’t stop now (41 minuten)

Waar de een succes boekt, ervaart de ander een tegenvaller. Virusepidemieën blijven ondertussen overal levens eisen en een pandemie ligt op de loer.
© 2020 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epidemie of pandemie, kenmerken virusuitbrakenEpidemie of pandemie, kenmerken virusuitbrakenNet als een grote golf kunnen griepverwekkers en andere virussen over de hele wereld uitrollen. Deskundigen spreken dan…
Mexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griepMexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griepOp 2 juli 2009 kwam in diverse media het bericht naar buiten dat de Mexicaanse griep gevaarlijker zou zijn dan de gewone…
Tamiflu of Relenza online kopen, ja of nee?Tamiflu of Relenza online kopen, ja of nee?Virusremmende middelen (ook wel virusremmers genoemd) zoals Tamilflu en Relenza, zijn door de Nederlandse overheid al ee…
Griep is gevaarlijk: grieppandemie is een constante dreigingGriep is gevaarlijk: grieppandemie is een constante dreigingVirusinfecties, iedereen heeft ze wel eens. Een virus kan vervelende ziekten veroorzaken. De bekendste virusinfectie is…

Film Kiss and Cry: over het leven van Carley AllisonFilm Kiss and Cry: over het leven van Carley AllisonIn de waargebeurde film Kiss and Cry zijn een aantal jaren uit het leven van de Canadese kunstschaatster Carley Elle All…
Pixar animatiefilm Onward (2020)Pixar animatiefilm Onward (2020)De Pixar animatiefilm Onward gaat over twee elvenbroers in een wereld vol fabelwezens, waar magie door de jaren heen onb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Netfilx, (bewerkt)
 • https://www.manners.nl/netflix-pandemic-pandemie-documentaire-corona-virus/
 • https://www.netflix.com/nl/title/81026143
 • https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2020/feb/05/pandemic-netflixs-new-series-about-global-outbreaks-is-eerily-timed-and-moved-me-to-tears
 • https://www.serietotaal.nl/nieuws/10345/nieuw-op-netflix-pandemic-how-to-prevent-an-outbreak
 • https://www.ad.nl/show/deze-netflix-serie-is-nu-zeer-actueel-hoe-ga-je-een-virus-te-lijf~a66ef225/
 • https://www.radiotimes.com/news/on-demand/2020-03-12/pandemic-netflix-how-to-prevent-an-outbreak/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.