Pixar animatiefilm Onward (2020)
De Pixar animatiefilm Onward gaat over twee elvenbroers in een wereld vol fabelwezens, waar magie door de jaren heen onbruikbaar is geworden. Desondanks weten de broers hun overleden vader half tot leven te toveren. Wat volgt is een avontuurlijke zoektocht naar de andere helft. Regisseur Dan Scanlon heeft delen van zijn eigen leven verwerkt in de film. In Onward introduceert Pixar voor het eerst een homoseksueel personage, waardoor de film in sommige landen niet vertoond mag worden. De recensies geven aan dat Onward een goede film is, maar niet de beste uit de catalogus van Pixar.
Praktische informatie
- Titel: Onward
- Regie: Dan Scanlon
- Speelduur: 103 minuten
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Taal: Engels
- Cast: o.a. Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer
- Première: februari 2020
- Genre: animatiefilm
- Kijkwijzer: 6 jaar
Verhaallijn Onward
In Onward volgen we twee elvenbroers, Ian en Barley, in een wereld vol fabelwezens. De magie in deze wereld is echter door technologische innovatie en commercie onbruikbaar geraakt, en nog maar lastig te gebruiken. Niets is meer hetzelfde; eenhoorns eten uit vuilnisbakken, de vleugels van de elfjes zijn zo verwaarloosd dat ze niet meer kunnen vliegen en centauren gebruiken liever de auto dan hun eigen benen. De broers hebben het moeilijk op school en missen hun gestorven vader. Dan krijgt Ian een oude toverstaf in handen en probeert hij zijn vader tot leven te wekken. Dit lukt echter maar half, alleen het onderlichaam is tevoorschijn gekomen. Samen belanden ze in een avontuur wanneer ze op zoek gaan naar de bovenste helft van hun vader.
Onward niet overal welkom wegens homoseksueel personage
In Onward maken we voor het eerst in de geschiedenis van Pixar kennis met een homoseksueel personage. Deze wordt zonder poespas geïntroduceerd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Hier is echter niet iedereen blij mee. De animatiefilm mag in sommige landen, waaronder Koeweit, Oman, Qatar en Saudi-Arabië, dan ook niet vertoond worden. In Onward is een vrouwelijke politieagent lesbisch, wat in deze landen voor ophef zorgt. Dit blijkt wanneer zij aangeeft: "It's not easy being a new parent—my girlfriend's daughter got me pulling my hair out, okay?" Ook in Rusland ligt deze scène gevoelig. Daar is echter besloten niet de hele film te verbannen, maar slechts deze zin aan te passen. In Rusland is de zin aangepast naar: "It's not easy being a new parent—my partner's daughter got me pulling my hair out, okay?"
Persoonlijke ervaringen regisseur Dan Scanlon verwerkt in Onward
In de animatiefilm Onward heeft regisseur Dan Scanlon bepaalde elementen uit zijn eigen leven verwerkt. Zo is ook hij zijn vader verloren toen deze nog jong was, op eenjarige leeftijd moest Scanlon afscheid nemen. Hij heeft zijn vader nooit gekend, hoe hij sprak of bewoog zullen altijd vragen zonder antwoord blijven. Totdat hij op zestienjarige leeftijd samen met zijn broer een bandopname ontving. Meer dan 'hallo' en 'dag' stond er niet op. Ondanks dat het teleurstellend weinig was, beleefde Scanlon toch een magische moment. Het was een cadeau dat hij nooit verwacht had. Deze gebeurtenis is als scène in de film verwerkt. Ook herkent de regisseur zich in het personage Ian. Ook hij was vroeger onhandig, nerveus, verlegen en had weinig zelfvertrouwen. Vaak heeft Scanlon zich afgevraagd wat hij zijn vader zou vragen, als hij hem ooit nog zou kunnen spreken.
In de film wordt de vader van de broers maar half geïntroduceerd, letterlijk. Alleen zijn benen komen tevoorschijn, zijn bovenlijf mist. Scanlon gaf aan dat in eerdere concepten de vader stukje bij beetje terugkwam, maar dit gaf uiteindelijk te veel verbrokkeling aan het verhaal. Daarnaast is deze opmerkelijke verschijning ook opwindend, een half personage is spannend. Tot slot geeft het ook een zekere symboliek. Als je iemand verloren bent die je eigenlijk nooit gekend hebt, voelt dit niet compleet. Wanneer je later details ontdekt, zoals een favoriete maaltijd of televisieprogramma van die persoon, is dit speciaal. Het voelt alsof je stukjes van een puzzel ontdekt die het geheel iets completer maken.
Recensies geven aan dat animatiefilm Onward niet de beste Pixar film is
NRC noemt de film een subtopper uit de catalogus van Pixar. Onward is vindingrijk, maar conceptueel minder opwindend dan Inside Out. Ook raakt de film minder diep dan bijvoorbeeld Brave, Up of Wall-E. De verwachtingen van Pixar zijn dan ook erg hoog, een gewoon hele goede film volstaat niet meer. Het moet adembenemend en origineel zijn. Maar gewoon heel goed is Onward zeker, de film is vaak grappig, spectaculair, inventief en heeft een sterke timing. Onward speelt zich af in een herkenbare gezinsdynamiek. Ondanks dat deze film misschien niet de beste van Pixar is, tovert het evengoed een brok in de keel van de kijker.
Ook de Volkskrant geeft aan dat Onward niet de beste film van Pixar is. De film bevindt zich met een magische queeste al snel op bekend terrein, zowel de wereld als het verhaal zijn bekend en weinig verrassend. Toch is dit commentaar niet helemaal eerlijk. Want een minder goede Pixarfilm is nog steeds op alle vlakken vele malen beter dan een eenvoudigere, commerciële animatiefilm. Hoewel de verhaallijn wat voorspelbaar is, zijn er altijd nog een overdaad aan visuele grapjes. Daarnaast wordt in Onward nonchalant het eerste homoseksuele Pixar personage geïntroduceerd. Hoewel het een uitgesproken stoere film is, schermt de zachtaardige boodschap na verloop van tijd steeds meer door. Het draait niet zozeer om het zoeken van toenadering tot een overleden ouder, maar om de bijzondere band die broers hebben. Tussen alle avonturen door kruipen de emoties knap onder de huid. Bij het magische einde houdt dan ook geen kijker het droog.
Het Parool noemt Onward een mix van een standaard Amerikaanse roadtripfilm en een soort Lord of the Rings. Tolkien wordt gekruist met Dungeons & Dragons, waarbij het verloop van de queeste zich laat raden. Maar op verstilde momenten overtuigt de dramatische kern, ontdaan van alle kakelbonte retro franje. Uiteindelijk is Onward een film met epische ambities die maar half worden ingelost. De film is een middenmoter in de puike collectie van Pixar.