Pixar animatiefilm Inside Out (2015)

Pixar animatiefilm Inside Out (2015) In Pixar animatiefilm Inside Out maak je kennis met Riley en haar emoties, waarbij haar emoties een rol als personage spelen. Het meisje vindt het lastig om te verhuizen naar een nieuwe stad en kan zich maar moeilijk aanpassen. De verschillende emoties in het hoofdkwartier zijn het niet met elkaar eens, allemaal willen ze de situatie anders benaderen. De film brengt iets complex als de werking van emoties terug naar kinderlijke eenvoud, waar nog genoeg ruimte overblijft voor humor. Inside Out is goed ontvangen en kreeg lovende kritieken.

Algemene informatie Inside Out

  • Titel: Inside Out
  • Regie: Pete Docter, Ronaldo Del Carme
  • Studio: Pixar
  • Speelduur: 94 minuten
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Taal: Engels
  • Cast: o.a. Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Lewis Black, Bill Hader, Mindy Kaling
  • Première: juni 2015
  • Genre: animatie
  • Kijkwijzer: alle leeftijden

Verhaallijn Inside Out

De animatiefilm Inside Out vertelt het verhaal van het meisje Riley. Net als iedereen heeft zij verschillende emoties die haar leiden: vreugde, angst, afschuw, woede en verdriet. Deze emoties worden als levende personages weergegeven in “het hoofdkwartier”, het controlecentrum in haar geest. Vanuit hier adviseren de emoties Riley in haar dagelijkse leven. Wanneer ze, vanwege een nieuwe baan van haar vader, moet verhuizen naar San Francisco, blijkt Riley zich in deze nieuwe stad moeilijk aan te kunnen passen. Dit nieuwe leven zorgt voor chaos in het hoofdkwartier en de emoties raken met elkaar in conflict. Ze zijn het niet eens over hoe er moet worden omgegaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Inside Out succesvolle animatiefilm

Toen Inside Out in première ging in Cannes leverde dit een triomfantelijke ontvangst op. Ook de scores op recensiewebsites zoals Metacritic en Rottentomatoes zijn hoog. In juni 2015 haalde de animatiefilm in de Verenigde Staten in een weekend maar liefst 90 miljoen dollar op. Er zijn diverse prijzen uitgereikt voor deze film over emoties, zo won het de Golden Globe Award, BAFTA Award en Academy Award (ook bekend als Oscar) voor beste animatiefilm.

Regisseur Pete Docter geïnspireerd door eigen jeugd en dochter

Regisseur Pete Docter haalde inspiratie voor de film uit zijn eigen jeugd, hierdoor kwam hij op het idee voor Inside Out. Toen hij als kind met zijn ouders verhuisde naar Denemarken, vond hij het lastig zich aan te passen. Daarnaast vond hij inspiratie bij zijn dochter Elie. Pete Docter zag haar veranderen van een uitbundig meisje naar een stille tiener. Hij vroeg zich af wat er toch in haar omging. Nog nooit eerder putte een Pixar regisseur zo direct uit zijn eigen gezinsleven. Na het zien van Inside Out mompelde dochter Elie: “Hm, goeie film, pap”.

Onderzoek naar emoties

Voor de animatiefilm is onderzoek gedaan naar emoties en de menselijke geest. Hiervoor werden diverse psychologen en neurologen geraadpleegd. De deskundigen waren het niet eens over het aantal kernemoties dat mensen kennen. Het getal zou ergens tussen vijf en vijfentwintig liggen. Dit zijn er echter te veel om allemaal te verwerken in een animatiefilm. Daarom hebben de filmmakers gekozen om het te houden bij de voornaamste en makkelijkst te visualiseren emoties: woede, angst, verdriet, afkeer, plezier en verrassing. Regisseur Docter vond de emoties angst en verrassing echter zoveel op elkaar lijken, dat deze gecombineerd werden tot één personage. Ook de emotie leedvermaak heeft op de tekentafel gelegen, omdat er zoveel leuke scenes bij te verzinnen waren. Echter is dit element uiteindelijk toch uit de film gehaald. Over een ding waren alle deskundigen het eens: niemand is zich zo bewust van sociale codes en tekens als een pril tienermeisje.

Recensies Inside Out

Het Parool is enthousiast over de animatiefilm en geeft maar liefst vijf sterren. Inside Out is buitengewoon origineel, vindingrijk en grappig. Op speelse wijze wordt aandacht geschonken aan de rol van emoties, ontwikkeling van persoonlijkheid en de werking van het menselijk geheugen. Bij kijkers van alle leeftijden wordt heel wat losgemaakt, het droog houden bij deze film is dan ook erg lastig. Dit komt voornamelijk door de manier waarop duidelijk wordt gemaakt dat verdriet bij het leven hoort.

Ook het Algemeen Dagblad geeft de maximale vijf sterren en noemt Inside Out een kleurrijk spektakel en een emotionele achtbaan. Deze animatiefilm raakt het hart en het hoofd. Studio Pixar heeft de wereld al eerder verrijkt met baanbrekende films, zoals Toy Story en Up. Met Inside Out overtreft de animatiestudio het eigen niveau, het is een van hun meest geestige, gedurfde en originele producties. Met Inside Out is weer een meesterwerk afgeleverd.

Tevens krijgt Inside Out vijf sterren van FilmTotaal. Pixar heeft zichzelf overtroffen, de film is baanbrekend en zit vol creatieve vondsten. Een schijnbaar complex is teruggebracht naar kinderlijke eenvoud, het voelt allemaal volstrekt logisch. De animatiefilm bevat volop originele humor, zonder hierbij iets van de essentie te verliezen.
© 2019 - 2025 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pixar animatiefilm Onward (2020)Pixar animatiefilm Onward (2020)De Pixar animatiefilm Onward gaat over twee elvenbroers in een wereld vol fabelwezens, waar magie door de jaren heen onb…
Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms zijn als sinds jaar en dag enorm populair. Met de unieke mogelijkheden kan een hele nieuwe wereld voorgesp…
Filmrecensie MaleficentrecensieFilmrecensie MaleficentAngeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney f…
Instrumenten voor de belevenissen regisseur - AnimatieDoel van belevingsconcepten is bezielen, opmonteren, in de stemming brengen, activeren, inspireren, initiëren, boeien en…

Jojo Rabbit; tragikomedie brengt Hitler en humor samenJojo Rabbit; tragikomedie brengt Hitler en humor samenDe Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi brengt in de film Jojo Rabbit twee onderwerpen samen die ogenschijnlijk geen…
Nederlandse Film Huisvrouwen bestaan niet 2Nederlandse Film Huisvrouwen bestaan niet 2Huisvrouwen bestaan niet was de beste Nederlandse film uit het jaar 2017. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. In he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wikipedia, (bewerkt)
  • https://www.pathe-thuis.nl/film/15086/binnenstebuiten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Inside_Out_(2015)
  • https://www.filmtotaal.nl/film/21302
  • https://www.parool.nl/nieuws/het-droog-houden-lukt-niet-bij-kinderfilm-inside-out~b923c4df/
  • https://www.ad.nl/film/pixar-levert-met-inside-out-weer-een-meesterwerk-af~a630ded9/
  • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/pete-docter-drijvende-kracht-achter-pixar~be6e0563/
  • https://www.filmtotaal.nl/recensie/9022
  • https://www.nu.nl/film/4089291/filmrecensie-pixar-film-inside-out-meest-ambitieuze-toe.html
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.