recensie
Filmrecensie: Gooische vrouwen
Wie de serie gevolgd heeft, stapt zo in het verhaal van de film. Maar het is wat lastiger als je de serie niet kent. Daar heeft regisseur Will Koopman, met alle credits voor haar regiewerk, geen rekening mee gehouden.
De speelfilm
De 4 vriendinnen uit ’t Gooi
De film begint bij het aan de oppervlakte rijke leven van 4 vrouwen uit ’t Gooi. Verschillend pluimage waarbij Sheryl Morero, gespeeld door Linda de Mol, de boventoon voert. Ze is de vrouw van volkszanger Martin Morero, gespeeld door Peter Paul Muller. In de buurt wonen de vriendinnen Claire, gespeeld door Tjitske Reidinga, Anouk, gespeeld door Susan Visser en Roelien, gespeeld door Lies Visschedijk.
Alle dames hebben gedoe in de privé-sfeer, want Claire heeft haar dochter, schoonzoon en kleinzoon naar Afrika af zien reizen en is intussen ten huwelijk gevraagd, maar kan het op het laatste moment niet opbrengen. Anouk heeft met de kunst van een ander te koop gelopen als de hare, Sheryl doet haar best om er mooi uit te zien voor haar man, maar deze gaat toch met een ander op de loop en Roelien voelt zich door man en stiefdochters onbegrepen en overbodig.
Een andere koers varen
Op de dag van het huwelijk van Claire besluiten de dames op retraite te gaan in Frankrijk. Ze boeken – alles op de creditcard van Martin Morero – en ze gaan er vandoor. De families in het ongewisse achterlatend.
In Frankrijk moeten ze tot zichzelf komen en de zin van het leven weer zien te pakken, maar de dames zijn te veel ‘Goois’ om dit serieus aan te pakken. Als ze de andere cursisten in hun blootje zien zitten, maken ze dat ze wegkomen. Om vervolgens in hartje Parijs lekker duur te shoppen met de stylist van Sheryl Yari, gespeeld door Alex Klassen.
Alles toch nog goed
In de tussentijd blijken de familieleden van de dames er een voor een achter te komen, dat ze toch echt niet zonder de dames kunnen. De dames op hun beurt realiseren zich dat ze hun achterban ook niet echt kunnen missen. Als de opstandige dochter van Anouk voor het eerst ongesteld wordt, besluiten de dames naar huis te gaan en hun leven weer op te pakken.
Nog net op tijd voor het grote concert voor Martin … of komen ze te laat?
De recensie
Achter de schermen
Will Koopman zet in 2011 een aardige film neer, geen hoogstandje maar die pretenties heeft de film ook niet. Het scenario is flinterdun, maar vergelijkbaar met de serie. Niet erg, want daar gaat het ook niet echt om. Het is een amusante film die luchtig is, maar wel veel weg heeft van de kapriolen van de New Yorkse Sex and the City dames. Toch is de film genoeg “eigen” om het een ietwat andere film te maken.
Het begin had iets uitgebreider gekund, want niet iedereen zal de serie gezien hebben. Echter, gezien de kijkcijfers zullen dat er in Nederland niet heel veel zijn.
John de Mol heeft de productie gedaan en zal er zeker een vette winst uithalen … maar dat zijn we van de grote broer van Linda gewend.
De acteurs
Veruit de beste is Peter Paul Muller die een nog meer over de top Rene Froger achtige Jordanees neer zet. Maar ook Alex Klaassen zet een alleraardigste snobistische stylist Yari neer. Kleine rollen als die van Derek de Lint maken het geheel wel grappig. Van de dames is goed te zien wie de echte actrices zijn, waarbij Claire overtuigend speelt. Ditzelfde geldt voor Roelien, in situaties die zomaar voor kunnen komen. Maar ook als ze voor het eerst op hoge hakken wordt gezet … erg lachwekkend.
Linda de Mol heeft haar sporen verdiend in Hilversum, maar dat maakt nog geen actrice van haar. Haar rol is niet echt, behalve dat we weten dat ze ook echt in ’t Gooi woont. Zonde dat ze zo graag in haar zelf bedachte script wilde spelen. Het leuke buurmeisje is ook echt het leuke buurmeisje en maakt geen overtuigende typische Gooise vrouw van haar. Niet in de serie en niet in de film. Gelukkig lopen de dames elkaar niet in de weg,
Maar dat alles maakt de film niet minder amusant en zeker voor de liefhebber de moeite waard om te gaan bekijken. Te koop/huur op DVD/on demand en zo nu en dan op televisie.
© 2011 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linda de Mol en de liefdeLinda de Mol wordt niet zonder reden de koningin van de Nederlandse televisie genoemd. Linda heeft zich anno 2018 ontwik…
recensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…