Human Planet Fenomenale, natuurserie over overleven

Overweldigend en baanbrekend is de BBC natuurserie Human Planet. Vol enthousiasme en heroïsche moed volgde een camaraploeg de strijd om het dagelijkse bestaan van natuurvolkeren. Een impressie van de op 29 maart 2011 gelanceerde vijfdelige DVD-set. Verzengende woestijnen, woest kolkend water, ondoordringbare jungles, meedogenloze ijsvlakten. Slechts één wezen weet te overleven in de meest barre natuur. Dat wezen is de mens. Drie jaar lang bereisde een cameraploeg alle uithoeken van de wereld voor een reportage over de strijd om het bestaan.

Oceanen

Fascinerend is de onderwaterwereld van de oceanen en wereldzeeën. Hier leven koralen, vissen in allerlei kleuren, zeepaardjes, dolfijnen en walvissen. Samen beslaan de wereldzeeën meer dan 70% van het aardoppervlak. Toch kan de mens niet lang onder water blijven. De reportage toont hoe natuurvolkeren weten te overleven. Zo vangt een klein groepje mannen in een nietig bootje met niets meer dan speren een enorme walvis.

Woestijnen

In de hete oven van de woestijn leven driehonderd miljoen mensen. Dagenlang zoeken kinderen en vrouwen van de stam Tubu naar water. De dorst drijft hen naar de rand van waanzin. Evenals de olifanten. Ook zij zoeken naar water in deze onvruchtbare, bloedhete en dodelijke zandvlakte. In de Gobi woestijn is het ’s winters twintig graden onder nul. Het water bestaat uit sneeuw. De droogste plek op aarde is de Atacama-woestijn in Chili. Hier halen ze water uit de lucht.

Noordpool

In allerlei barre weersomstandigheden overleeft de mens. Ook op de Noordpool, een adembenemende mooi landschap en een van de meest verlaten oorden op aarde. ’s Winters is het één grote ijsvlakte tijdens een maandenlange inktdonkere nacht. Bij een temperatuur van minus zestig graden groeien hier geen bomen en planten. Eigenlijk zijn wij er niet op gebouwd om in deze vijandige habitat te overleven. Toch wonen er vier miljoen mensen. De cameraploeg van Human Planet volgde ze een jaar lang.

Jungle

De jungle weigert zich te laten kennen. Slechts enkele mensen bezitten de kennis om hier te overleven. Human Planet toont enkele van hun bijzondere verhalen. De tropische regenwouden bedekken slechts 2% van de aarde. Er leven meer diersoorten dan waar ook ter aarde. Overleven is een dagelijkse strijd. Honing is voor de pygmeeën vloeibaar goud. Ze hebben er alles voor over om deze te verzamelen. Met ingehouden adem volgen we een pygmee die honing haalt uit een raat omgeven door boze Afrikaanse bijen. Volgens zijn vrouw heeft haar man een goed hart. ‘Hij brengt me altijd honing.’ Ontroerend zijn de opnames van nog onontdekte volkeren. Boomhuizen in West-Papoea herinneren ons eraan, dat wij niets zijn zonder natuur.

Bergen

Fascinerend zijn de opnames van de bergen. Hoe hoger je klimt, des te zwaarder wordt het. Totdat de zuurstof je wordt ontnomen….Toch weet 1 miljoen mensen hier te overleven. In de bergen van Ethiopië vreten troepen van 600 gelada’s (beschermde apen) in een half uur de complete wintervoorraad aan graan op. Op het doden van een gelada staat zeven jaar celstraf. In Indonesië wagen mensen hun leven door af te dalen in het hart van een actieve vulkaan. Om in de bergen te overleven moet je ze begrijpen.

Rivieren

Spectaculair en angstaanjagend zijn de beelden van het wassende water van rivieren. Eenmaal buiten hun oevers getreden vagen ze alles weg. Tsunami’s verzwelgen het land. Toch kunnen mensen overstromingen doorstaan. Maar als een rivier opdroogt, zoals in Kenia, verdwijnt al het leven. Met behulp van wilde olifanten sporen de Samburu de laatste resten drinkwater op. Hoog in de Himalaya brengt een vader zijn kinderen naar school. Tijdens de kilometers lange trektocht op een bevroren rivier treedt de dooi in.

Graslanden

De DVD over de graslanden toont het succesverhaal van de mens. Graan, maïs en rijst waren vroeger wilde gewassen, totdat wij ze begonnen te telen. Nu voeden 7 soorten grassen zeven miljard mensen. Overleven op grasvlakten is niet alleen een kwestie van jagen maar ook van sluw samenwerken. Zo stelen jagers op de Afrikaanse steppen een prooi uit de muil van een leeuw.

Stadsjungles

De grootste jungle is die van de stad. Meer dan drie miljard mensen leven tegenwoordig in steden. We consumeren wat en wanneer we dat willen. We zijn onverzadigbaar. We wanen ons heer en meester van de natuur. We verdrijven haar en ontnemen haar wat we zelf willen. Onder de straten van de stad woedt intussen een massale oorlog. De grondtroepen bestaan uit kakkerlakken, ratten en ander ongedierte. Kunnen wij de stadsjungle de baas worden?

De toekomst van onze planeet hangt af van het kunnen herstellen van de balans tussen natuur en stadsjungle. Volgens Human Planet kunnen we overleven door onze vaardigheden aan te vullen met briljante ideeën.

Consumentenadviesprijs van de 5-delige DVD set is euro 49,99
© 2011 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jared Diamond: portret van de schrijverJared Diamond: portret van de schrijverHij is de auteur van het boek Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Nederlandse titel: ondergang) en van Gu…
Genomics: studie van het genoomGenomics: studie van het genoomOnze genen staan al decennia achtereen in de belangstelling. Want dit erfelijke materiaal bepaalt in feite wie en wat we…
Het gebruik van human resource systemen bij bedrijvenHet gebruik van human resource systemen bij bedrijvenVoor veel bedrijven is het menselijk kapitaal het belangrijkste wat een bedrijf bezit; veelal zit de kennis die het bedr…
Welke bijdrage kan HR leveren aan een organisatiestrategie?Welke bijdrage kan HR leveren aan een organisatiestrategie?Human resource (HR), en human resource management (HRM), zijn binnen organisaties om verschillende redenen essentieel. D…

Recensie speelfilm Deja VurecensieRecensie speelfilm Deja VuDeze sciencefictionthriller werd in 2006 gemaakt door Tony Scott, ook wel bekent als de jongere broer van de bekende reg…
recensieFilmrecensie: Gooische vrouwenWie de serie gevolgd heeft, stapt zo in het verhaal van de film. Maar het is wat lastiger als je de serie niet kent. Daa…
Bronnen en referenties
  • DVD Human Planet
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.