recensie

Recensie speelfilm Deja Vu

Recensie speelfilm Deja Vu Deze sciencefictionthriller werd in 2006 gemaakt door Tony Scott, ook wel bekent als de jongere broer van de bekende regisseur Ridley Scott. Deze sciencefictionfilm werd in dat jaar genomineerd voor een Saturn Award en mocht de bekende Denzel Washington in de hoofdrol vastleggen.

De speelfilm

Basis van het verhaal

De basis van het verhaal wordt gevormd door een grote groep militairen (Mariniers) die samen met hun vrouwen en kinderen de terugkeer in de Verenigde Staten vieren. De boot zakt de rivier af en enig moment wordt deze opgeblazen, althans dat blijkt als snel. Dan komt Doug Carlin, gespeeld door Denzel Washington, in beeld om deze bomaanslag op te lossen.

FBI

Als de FBI in beeld komt en Doug Carlin op sleeptouw neemt in het oplossen van deze bomaanslag, komt het verhaal pas echt op gang. Paul Pryzwarra, gespeeld door Val Kilmer, geeft leiding aan een team wat weggestopt op een militaire basis werkt aan het oplossen van deze bomaanslag. Maar niet op de traditionele manier. Men zegt beeld van allerlei satellieten te combineren en deze, omdat ze vertraagd binnenkomen, eenmalig te kunnen bekijken en zo te zien wat er vooraf is gegaan aan de bomaanslag. En op deze wijze de moordenaar(s) van meer dan 500 mensen op te sporen.

Ze komen eerst terecht bij een vrouw die eerder vermoord is, maar waarvan het lijkt alsof ze ook een van de slachtoffers van de bomaanslag is. Zo had het er eigenlijk uit moeten zien, maar Doug achterhaalt dat ze eerder vermoord is en ziet meteen een link naar de bomaanslag.

Doug Carlin snapt niet goed wat de FBI doet en eigenlijk vertrouwt hij het ook niet. Als hij enig moment geen antwoorden meer krijgt, gebruikt hij een soort laserpen om op het zogenaamde satellietbeeld te schijnen. Als de vrouw in het beeld daarop reageert, weet hij dat het helemaal geen satellietbeelden zijn, maar live beelden. En dan blijkt dat het een wormgat is waarin men terug in de tijd kan kijken en wat ze zien daadwerkelijk op dat moment gebeurt.

Tijdreizen

Om het proces van de bomaanslag en de vele doden terug te draaien moet hij iets onorthodox ondernemen en doet dit dan ook. Hij gaat tijdreizen en zal op deze manier proberen het proces tijdig te keren en de bomaanslag te voorkomen.

De recensie

Achter de schermen

De in 2006 gemaakt sciencefictionfilm werd met gemixte gevoelens ontvangen. Enerzijds is het een door regisseur Tony Scott goed in elkaar gezette futuristische speelfilm, anderzijds is de draad van het verhaal houden, alsmede het einde lastig.

De producers Jerry Bruckheimer, Ted Elliot en Terry Rossio maakte de film voor een slordige 75 miljoen dollar. De film bracht inmiddels ruim 180 miljoen dollar op en daarmee gaf het publiek aan de film wel te waarderen. Terry Rossio tekende tevens voor het verhaal. De muziek was in handen van Harry Gregson-Williams en Touchstone Pictures bracht de film wereldwijd uit.

Het verhaal en de acteurs

Het verhaal is relatief eenvoudig, maar dat moet ook wel omdat door de continu wijzigende tijdspanne het verhaal toch al complex wordt. De politie wordt erg standaard neergezet en de ‘bad guy’ krijgt weinig diepgang. Dit had wat nadrukkelijker gekund. Verder speelt Denzel Washington zoals hij vaak speelt. De stoere recht-toe-recht-aan politieman voor wie het leven heel simpel is. Hij redt terloops de dame in kwestie die de aanleiding geeft tot het onderzoek, gespeeld door Paula Patton, en dit maakt het geheel wat simpel en weinig geraffineerd. Val Kilmer speelt de leidinggevende van het team en heeft betere rollen gespeeld.

Hoewel de basis van het verhaal en het wormgat waardoor men terug in de tijd gaat, heel spannend kan zijn, eindigde het verhaal erg anno nu en dat is jammer. Dit haalt een deel van de kracht van de film weg. Dit alles neemt niet weg dat het goed in elkaar gezet is en voor de sciencefiction liefhebbers meer dan de moeite waard.

De film is de koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Déjà Vu, een beetje raarDéjà Vu, een beetje raarJe rijdt een klein Frans dorpje in en weet zeker dat je er al eens bent geweest. Een collega maakt een opmerking en terw…
Déjà vu: Wat is het precies en valt het te verklaren?Déjà vu: Wat is het precies en valt het te verklaren?Een déjà vu: het gevoel dat 96 procent van de mensen wel eens heeft ervaren, namelijk de gewaarwording een situatie al e…
Human Planet Fenomenale, natuurserie over overlevenOverweldigend en baanbrekend is de BBC natuurserie Human Planet. Vol enthousiasme en heroïsche moed volgde een camaraplo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.