InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalist

Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalist

Sensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde videojournalisten door Nederland in hun auto's, om toch maar op tijd ter plekke te zijn als er ergens iets erg is gebeurd. Hun beelden verkopen ze dan weer door aan televisiezenders die de beelden graag uit zullen zenden in een van de dagelijkse nieuwsrubrieken. Toch zal het er in Nederland niet zo hard aan toegaan als in Nightcrawler, een thriller met Jake Gyllenhaal. De acteur speelt daarin een journalist die wel heel ver gaat voor zijn scoops. In Nightcrawler speelt Gyllenhaal Lou, een beetje foute vent die zijn geld verdient door materiaal te stelen van bouwplaatsen, en dit weer door te verkopen. Op een dag ziet Lou hoe een stel amateurfilmers beelden maken van een auto-ongeluk. Lou krijgt inspiratie, koopt zelf een camcorder en een radioscanner en gaat de straat op. Al snel heeft hij zijn eerste beelden geschoten en weet hij een journaliste te vinden die de beelden maar wat graag wil gebruiken voor haar televisiezender. Deze Nina (Rene Russo) is regisseur van het ochtendnieuws bij een plaatselijke televisiezender, die in de strijd om de kijkers best wat sensatie kan gebruiken.

Geweld en manipulaties

Lou is blij met het geld en de aandacht en schroeft zijn productie op. Hij huurt iemand in, Rick genaamd (Riz Ahmed), een jonge kerel die wel wat extra geld kan gebruiken. Deze Rick gaat helpen met het maken van de beelden. Al snel blijkt dat Lou het niet zo nauw neemt met de journalistieke ethiek. Als hij op de plek aankomt waar een misdaad is gepleegd, vindt hij het geen probleem om bepaalde zaken een beetje anders neer te leggen zodat zijn beelden spectaculairder worden. Maar hij gaat pas echt te ver als hij na een gewelddadige inbraak die volledig uit de hand is gelopen het betreffende huis ingaat en daar de lijken van de slachtoffers filmt. Nina smult van de gruwelijke beelden en Lou begint haar te manipuleren. Nina, die weet dat de beelden van Lou haar extra kijkers bezorgen, laat dit toe maar realiseert zich niet dat ze op deze manier een proces in werking stelt waarbij Lou steeds verder gaat om goede beelden te krijgen …

Hoe bouw ik een Hollywood-film met een klein budget

Nightcrawler is een thriller die is opgenomen met een klein budget. De 8,5 miljoen dollar die de film kostte is bij de gemiddelde blockbuster net genoeg om de catering te kunnen betalen. Toch was hoofdrolspeler Gyllenhaal zo gegrepen door het verhaal van de film dat hij niet alleen tegen een lager salaris dan hem normaal is de hoofdrol op zich nam, maar dat hij ook in de stoel van producent plaats nam. Voor kleinere filmmaatschappijen is het vaak lastig om de financiering van een film rond te krijgen. Als je dan een grote ster aan je kunt verbinden wordt het een stuk makkelijker om alle puzzelstukjes op zijn plaats te leggen en zelfs met een bescheiden budget grote namen aan te trekken.

Voor de regie tekende bijvoorbeeld de debuterende Dan Gilroy. Gilroy was hiervoor scenarioschrijver, die onder andere verantwoordelijk was voor films als Real Steel en The Bourne Legacy. Het scenario voor Nightcrawler is ook van zijn hand. Aangezien Gilroy nog nooit eerder een film had geregisseerd, was het voor hem geen enkel probleem te debuteren met een film met een klein budget. Gilroy is niet geheel toevallig getrouwd met Rene Russo, inderdaad de vrouwelijke hoofdrol in de film. Russo ken je waarschijnlijk wel uit films als Thor, The Thomas Crown Affair en Get Shorty. De Engelse acteur Riz Ahmed, een zogeheten up and coming ster in Hollywood, neemt de rol van de Rick op zich. Hij is min of meer het morele kompas van de film, aangezien hij steeds meer begint te twijfelen aan de ethiek van wat Lou doet.

Aangezien de film verder geen grote actiescènes of digitale effecten kent, was het op deze manier ook mogelijk om het budget zo laag mogelijk te houden. Maar dat de film een bescheiden budget heeft is er verder op het witte doen niet vanaf te zien. De Amerikaanse recensenten waren ook lyrisch over de film, die de ene vijf sterren recensie na de andere kreeg.
© 2014 - 2019 Patrickrijnders, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Body DoublerecensieFilmrecensie: Body DoubleIn 1974 maakte de bekende regisseur Brain de Palma “Body Double” met ondermeer Melanie Griffith en Gregg Henry in de hoo…
Donnie Darko, een mysterieuze filmrecensieDonnie Darko, een mysterieuze filmEen film die je na het bekijken ervan achterlaat met vragen. Je kunt er je eigen interpretatie aan geven, de film dringt…
Mooiste mannen ter wereld: top-10 van de grootste hunksMooiste mannen ter wereld: top-10 van de grootste hunksMannen zijn niet weg te denken uit ons leven. Om ons heen leven veel normale mannen, maar waar wij geïnteresseerd in zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/title/tt2872718/?ref_=nm_flmg_wr_2
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nightcrawler_(film)
  • http://www.rottentomatoes.com/m/nightcrawler/

Reageer op het artikel "Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalist"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Patrickrijnders
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!