recensie

Donnie Darko, een mysterieuze film

Donnie Darko, een mysterieuze film Een film die je na het bekijken ervan achterlaat met vragen. Je kunt er je eigen interpretatie aan geven, de film dringt je niets op. Een interessant gegeven; een slaapwandelende tiener heeft te kampen met hallucinaties. Hij krijgt van een man in konijnenpak van alles ingefluisterd. Ondertussen gaat zijn leven gewoon zijn gangetje. Hij gaat naar school, wordt verliefd en denkt na over de zin van het leven. De grote vraag in de film is of de mens in staat is om in de tijd te reizen.

Filmverhaal:

Einde van de wereld

De zestienjarige Donnie Darko, gespeeld door Jake Gyllenhaal, lijkt in eerste instantie een normale tiener. Hij woont met zijn ouders en twee zussen in een buitenwijk in een typisch Amerikaans stadje. Toch wordt al snel duidelijk dat Donnie allesbehalve normaal is. Hij blijkt een psychische stoornis te hebben. Dit uit zich in hallucinaties. Donnie heeft een ingebeelde ‘vriend’, die luistert naar de naam Frank en is gehuld in een bizar konijnenpak. Frank vertelt Donnie dat de wereld zal vergaan over achtentwintig dagen, zes uur en twaalf minuten.

Wonder

Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Als Donnie op een nacht tijdens een slaapwandelactie het huis verlaten heeft, landt er vanuit het niets een vliegtuigmotor op het dak van zijn huis, midden in zijn slaapkamer. Als door een wonder heeft Donnie deze ramp overleeft. De volgende dagen krijgt Donnie van Frank allerlei opdrachten. Zo fluistert hij Donnie in dat hij een gat in de buis van de waterleiding op school moet slaan, waardoor de school blank komt te staan. Het schoolmonument, een gigantisch, massief bronzen beeld van een hond, treft men de volgende dag aan met een bijl in de kop. De schoolleiding stelt een onderzoek in om de dader te achterhalen.

Geheim

Een goeroe (gespeeld door Patrick Swayze) stelt dat er in het leven maar twee emoties de overhand hebben: angst en liefde. Hij heeft in het stadje veel aanhangers. Donnie zet hem tijdens een gastcollege bij hem op school echter volledig voor paal, door zijn theorieën publiekelijk in twijfel te trekken. Enkele dagen later vindt Donnie de portemonnee van de goeroe en geeft Frank hem de opdracht diens huis in brand te steken. De brandweer doet in de resten van de woning van de goeroe een ontdekking, die een bizar geheim onthult.

Tijdreizen

Het leven van Donnie gaat in de tussentijd gewoon zijn gangetje en er gebeuren dingen die in een tienerleven niet mogen ontbreken; hij wordt verliefd op het mooiste meisje van de klas en beleeft met haar wat mooie momenten.
Via een docent krijgt Donnie een boek over tijdreizen in handen. Dit boek is geschreven door een oude vrouw uit het stadje. Ze was in haar jongere jaren lerares geweest aan Donnie’s school en wordt tegenwoordig voor gek versleten door de inwoners. Donnie raakt geïntrigeerd door het begrip tijdreizen en leest het boek gretig door.

Frank

Donnie blijkt in staat te zien waar mensen zich in de nabije toekomst zullen bevinden en krijgt zelf ook een tipje van de sluier opgelicht. Dan raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling; tijdens het halloweenfeest wordt zijn vriendin overreden door een bestuurder, die luistert naar de naam Frank. Als reactie hierop schiet hij de bestuurder dood. Ondertussen zijn zijn moeder en zusje op reis en op de terugweg verliest hun vliegtuig een motor, deze landt op Donnie’s huis, precies op zijn slaapkamer, terwijl hij net op dat moment in bed ligt..

Recensie:

Een bijzondere film, die je echt aanzet tot nadenken. De verleiding om de film nog eens te bekijken is groot. Je ontdekt dat er verschillende clous in het verhaal worden gegeven, die langzaam naar de climax toewerken. Jake Gyllenhaal zet een geweldige hoofdrol neer. Met een dromerige blik in de ogen zie je hem worstelen met het bestaan. Daarnaast is het ook gewoon een tiener, die zijn zusje plaagt, de liefde ontdekt en cynisch commentaar kan geven op dat wat hem niet bevalt. Er zit veel humor in de film, sommige dialogen zijn ronduit hilarisch te noemen. Het verhaal blijft van begin tot eind boeien. Hoewel in eerste instantie de man in konijnenpak wel erg vreemd in het verhaal lijkt te passen, wordt deze uitdossing aan het einde van de film volledig begrijpelijk.
Een knap gemaakte, sfeervolle film, met veel intrigerende elementen.

Cast:

 • Jake Gyllenhaal
 • Jena Malone
 • Mary McDonnell
 • Drew Barrymore
 • Patrick Swayze
 • Holmes Osborne
 • Katharine Ross
 • Noah Wyle

Overig:

 • Regie: Richard Kelly
 • Land van herkomst: Amerika
 • Gemaakt in 2001
 • Genre: science fiction, cult
© 2010 - 2022 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
recensieFilmrecensie: EverestDe survivalfilm Everest uit 2015 stijgt tot grote hoogte dankzij het adembenemende en emotionele verhaal, de uitstekende…

Inspirerende filmsDe meeste inspirerende films zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; uit het leven gegrepen dus. Misschien is dat de re…
Film: KassablankarecensieFilm: KassablankaKassablanka is een film over een meisje van allochtone afkomst en een Vlaamse jongen uit een racistisch die verliefd wor…
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 14-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.