recensie

Filmrecensie: Everest

De survivalfilm Everest uit 2015 stijgt tot grote hoogte dankzij het adembenemende en emotionele verhaal, de uitstekende prestaties van de acteurs en de spectaculaire, indrukwekkende opnames van de Mount Everest. Gebaseerd op de tragische gebeurtenissen van 1996 toen deelnemers aan een expeditie op Everest in een levensgevaarlijke situatie kwamen tijdens een heftige sneeuwstorm, brengt deze film geschiedenis tot leven. Regisseur Baltasar Kormákur brengt het spannende verhaal prachtig in beeld.

Algemene informatie

  • Regie: Baltasar Kormakúr
  • Genre: Drama
  • Jaar van verschijning: 2015
  • Met: Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightly
  • Duur: 121 minuten

Het verhaal

In de film zijn de personages dappere bergbeklimmers, een aantal mannen en één vrouw. Iedereen heeft zijn eigen motivatie om aan de expeditie mee te doen, maar er is één gemeenschappelijke, bijna obsessieve droom en doel die ze samen delen, namelijk om de top van de berg te bereiken. Deze mensen die samen twee expeditiegroepen vormen, worden begeleid door Rob Hall, vertolkt door Jason Clarke (The Great Gatsby), en Scott Fischer, vertolkt door de enorm populaire acteur Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Zodiac). Ook al is de laatstgenoemde acteur slechts te zien in een klein bijrol, overtreft zijn acteerwerk de verwachtingen in deze film. De film zit dus vol met talenten - niet alleen met die van de bovengenoemde acteurs maar ook met die van andere beroemde en genomineerde acteurs zoals Josh Brolin (No Country for Old Men) en Keira Knightley (Pirates of the Carribean-trilogie). Zij vertolken de rollen van Beck Weathers, een dokter, en Jan Arnold, Halls zwangere vrouw. De indrukwekkende cast is één van de factoren die de film op grote hoogte brengt en de spanning in de film zo goed kan neerzetten.

Oscargenomineerde schrijvers William Nicholson en Simon Beaufoy, die al bekend zijn door hun scripts van succesvolle survivalfilms (respectievelijk Unbroken en 127 Hours) slagen erin om een mooie, overweldigende film te maken. Het is avontuurlijk en ontroerend, maar tegelijkertijd ook dramatisch vanwege de aangrijpende momenten. Naast onmogelijke omstandigheden, zoals gevaarlijke stormen, lawines en moeilijke besluiten die de begeleiders moeten nemen, worden de karakters onder anderen geconfronteerd met extreme tegenslagen tijdens het afdalen van de berg, zoals bevroren lichaamsdelen (frostbite), blindheid door de sneeuw, kortademigheid, en zelfs dood. Dit brengt veel spanning in de film, maar maakt het ook zeer realistisch.

Hartverscheurende momenten

De film is geen horrorfilm, maar de bovenstaande extremiteiten zijn wel eng om te zien. Ook bevat het veel hartverscheurende momenten, zoals het zielige telefoongesprek tussen de expeditieleider die op de berg vast zit en zijn zwangere vrouw, die hem dringend verzoekt om verder te bewegen om zichzelf te redden. Het feit dat veel van de treurige gebeurtenissen daadwerkelijk zijn gebeurt, maakt de film nog meer fascinerend. Daarentegen is de verhaallijn niet heel boeiend - wat een minpunt is - maar dat wordt goedgemaakt door het verhaal en de verbeelding. Eveneens is het is jammer dat de karakters niet verder uitgediept zijn, met uitzondering van een enkele.

Cinematografie

Kormákur brengt prachtige bergachtige locaties in beeld. Zo zijn er indrukwekkende (rijke) opnames van Nepal, IJsland en de Italiaanse Alpen te zien in de film. Het camerawerk is verbluffend vastgelegd door cameraman Salvatore Totino, iets dat de film zeer imposant en realistisch maakt, aangezien er weinig visuele effecten zijn gebruikt. Het computerwerk waarvan wel gebruikt wordt gemaakt, maakt de film nog spectaculairder. Bovendien heeft het een uitstekende kwaliteit, en wordt de ijzige omgeving zeer mooi verbeeld. Dit alles gecombineerd met de fantastische soundtrack van Dario Marenelli, die perfect past bij de scenes, maakt het een prachtige film.

Conclusie

Dankzij Kormákur krijgen wij als kijkers een schitterende beeld van de Mount Everest en kunnen wij meeleven met de karakters. Zo worden wij geplaatst in een situatie waar de meeste mensen nooit in zullen komen, wat het intrigerend maakt. Het is een mens vs. natuur-film, waarin de natuur zoals altijd overwint. Wie van zenuwslopende en avontuurlijke rampenfilms houdt, mag deze zeker niet missen.
© 2016 - 2025 Micheldoodeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…
Kosten Mount Everest beklimmenKosten Mount Everest beklimmenMet zijn 8848 meter hoogte is de Mount Everest de hoogste berg op aarde. Edmund Hillary en de Tenzing Norgay zijn de eer…
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…

Franse film: La rafle met Jean Reno en Gad ElmalehrecensieFranse film: La rafle met Jean Reno en Gad ElmalehLa rafle van Roselyne Bosch met Jean Reno en Gad Elmaleh is een historisch oorlogsdrama over een van de zwartste bladzij…
Filmrecensie: Suite française met Matthias SchoenaertsrecensieFilmrecensie: Suite française met Matthias SchoenaertsSuite française is een Belgisch-Frans-Engels-Canadese productie gebaseerd op het gelijknamige boek van de Joodse Irène N…
Bronnen en referenties
  • Imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt2719848/
Micheldoodeman (6 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.